| Szlagowski [wiadomość #5160] |
Sat, 13 November 2010 20:05  |
sympatykPTG
|
Member |
|
|
|
Witam, prosze o pomoc w poszukiwaniu miejsca, daty chrztu mojego pradziadka Alberta Szlagowskiego i mojej prababki Elzbiety Penkowskiej oraz nazwiska ich matek. Pobrali sie w Chmielnie w 1861roku. Mieli po 26 lat. Na stronach PTG znalazlam Alberta ur. w 1834 w Sierakowicach ale nie wiem czy to moj pradziadek natomiast prababcia mieszkala w Zaworach wiec chyba byla chrzczona w Chmielnie. Bylam w Pelplinie ale nie ma tam tych ksiag,zostaly wyslane do Archiwum Panstwowego w Gdansku. Jezeli ktos moze mi pomoc bede wdzieczna. Renata.
|
|
|
|
| Odp: Szlagowski [wiadomość #5161 jest odpowiedzią na wiadomość #5160] |
Sat, 13 November 2010 20:25   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Albert Szlagowski pochodzi (wedug metryki lubu) z apalic, ktre te naleay do parafii Chmielno.Z lat w ktry6ch obydwoje powinni si urodzi ksigi metrykalne s w AP Gdask. Wiesz o tym wic w czym problem. Trzeba tam (do Archiwum) si uda i przejrze chrzty z tych lat.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Szlagowski [wiadomość #5210 jest odpowiedzią na wiadomość #5160] |
Tue, 16 November 2010 20:53   |
tamaryn
|
Member |
|
|
Witam,
Niestety musz sprbowa jutro, gdy mimo rezerwacji, pewien starszy wiekiem pan nie chcia mnie dopuci do czytnika, a ja nie chcc wszczyna awantur, daam za wygran. Jutro ju na pewno przejrz mikrofilm z Chmielna (jest tylko jeden).
Dzisiaj udao mi si przejrze ksigi maestw z lat 1884-1885 z USC Skarszewy. Oto co znalazam:
1.Michael Franz Holz, w wieku 25 lat, syn Franza Holz i Cathariny zd. Szlagowska, zawar w 1885 r. zwizek maeski z August Wojtas, crk Josepha Wojtas i Cathariny zd. Pitek/Pitek.
2.Marianna Szlagowska, crka (Albert) Josepha Szlagowskiego i Marianny zd. Kempiski, zawara w 1884 r. zwizek maeski z Antonem Muchliskim (nie mogam dokadnie rozczyta danych jego rodzicw).
Moe jutro te dowiem si czego nowego.
Pozdrawiam,
Tamara
[Uaktualnione dnia: Tue, 16 November 2010 20:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Szlagowski [wiadomość #5241 jest odpowiedzią na wiadomość #5210] |
Thu, 18 November 2010 17:12  |
sympatykPTG
|
Member |
|
|
|
Witam Pani Tamaro, dzisiaj przeczytalam w PTG, ze podpisano porozumienie pomiedzy PTG a AP Gdansk o indeksacji zasobow AP, miedzy innymi tez akta chrztow w Chmielnie 1825-1860, wiec moze poczekac i Pania nie trudzic. Bardzo, bardzo dziekuje za chec pomocy i zyczliwosc. Niesmialo zapytam/ bo wiem, ze Pani indeksuje Skarszewy/ czy gdziekolwiek mozna znalesc ksiegi chrztow w Skarszewach 1834-1835? Pozdrowienia Renata.
|
|
|
|