Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Miejscowosci i miejsca ich historyczne nazwy
Miejscowosci i miejsca ich historyczne nazwy [wiadomość #2941] Fri, 09 October 2009 18:10 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam

Od dluszego czasu zbieram historyczne nazwy miast miejscowosci i miejsc.

zrobilem tabelke w Excel no i spisuje z roznych zrudel:
wedlug nazw polskej - niemieckej - kaszubskej no i nazwy historycznej rozdzielajac administracyjnie mozliwie od poczadku

i tu mam Pytanie
co warto by bylo jeszcze spisywac i Jak Wy to widzicie jakie naglowki powinny stac jeszcze ?

Jestem bardzo zainteresowany waszymi pomyslami

Marcin

[Uaktualnione dnia: Fri, 09 October 2009 18:15]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Miejscowosci i miejsca ich historyczne nazwy [wiadomość #2946 jest odpowiedzią na wiadomość #2941] Fri, 09 October 2009 20:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
Czesc Marcin,
hmmm dobre pytanie, w sumie duzo mozna by wpisac jezeli chodzi o miejscowosci.
Ja np. powpisywalbym Kolonistow w/g Odessa3.org -Bardzo duzo Nazwisk ale praktycznie tylko alfabetycznie.(strasznie duzo szukania).Albo tez Holendrow, wiadomo ze byli "wolni" i np.w Wikierzach nie ma o nich zadnych infos.A z tego co mi wiadomo bardzo duzo z nich oderwala sie od swojej Kasty.
Pozdr.
Mirek

Odp: Miejscowosci i miejsca ich historyczne nazwy [wiadomość #2950 jest odpowiedzią na wiadomość #2946] Sat, 10 October 2009 04:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Ale odessa to juz jest spisem z miejscowoscia

ja tu mysle raczej o administracjach ,powiatach, gminach,parafiach, wlascicielach folwarkow-ziemskich

ale nie mowie o spisach powszechnych (raczej tylko z grubsza szlachty)

ja bym chcial to narazie spisywac tylko pomorze zwlaszcza nasz region Very Happy

Jest troche zrudel o kolonizacji juz troche wstawilem na forum ostatnio

a ze rodzina moja pochodzi z Komorska to mam i kilka osob w rodzinnym drzewie(chyba oledrow)
np. Ewert ktorzy chyba i w Grupie mieli GUT-folwark

[Uaktualnione dnia: Sat, 10 October 2009 04:11]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Miejscowosci i miejsca ich historyczne nazwy [wiadomość #2951 jest odpowiedzią na wiadomość #2950] Sat, 10 October 2009 12:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dzien Dobry

Chyba - Przynaleznosc Parafialna.(jako wskazowka do dalszych poszukiwan,wielu o to pyta na Forach).I dosc.

Powiat,Okreg,Rejencja,Wlasciciele Ziemscy,Ilosc Mieszkancow,Rodziny,Nazwiska,Daty Urodzen,Slubow,Zgonow.
Mozna by wszystko, ale po co ?
Przeciez cos trzeba robic samemu, nie tylko na gotowe od innych.

Wskazowki - Tak.Kawa na Lawe - NIE.

Czy nie chodzi przypadkiem o to aby "szukac,... a nie znalezc(to co inni juz znalezli)" ?

Pozdrawiam

Grysio

Poprzedni wątek: Pischwitz - gdzie się znajduje ?
Następny wątek: mapy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 23:00:09 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund