|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7101 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] |
Fri, 15 April 2011 14:45   |
 |
MikiGrabis
|
Member |
|
|
Podziwiam ludzi, ktrzy od wiekw siedz w tym samym miejscu, eni si tylko z miejscowymi, maj tak jasno okrelone terytorium pochodzenia. A co ja mam zrobi:
Przodkowie: Kociewiacy, Niemcy, Rosjanie, lzacy, "Mazowszaki", kto wie moe i Szwed w tym wszystkim miesza.
A na wojnie i WP i AK i werhrmacht i obz koncentracyjny (peen przegld historyczny).
Ten kocio nazywa si Polska i ciesz si, e jestem mieszacem.
.....dawno dawno temu grajc w tenisa na turnieju w Warszawie pytano mnie czy jestem z WARSZAWY czy z prowincji. Opowiedziaam z umiechem: jestem z Polski. W Poznaniu natomiast, trzeba byo da upnia gospodarzom, eby zaczli traktowa Ci jak swojaka. Na lsku ludzi z Pomorza traktuj jak swoich. A gdzie ja czuj si u siebie? Nad morzem w ebie i tylko ze wzgldu na klimat atmosferyczny.
Taka maa dygresyjka wybaczcie
M Grabis
Pozdrawia Mikusia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7323 jest odpowiedzią na wiadomość #7108] |
Tue, 17 May 2011 20:11   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
A ja poprosilbym o krutka wypowiedz jaka jest roznica miedzy Kociewiakami a Kaszubami? Na haftach sie nie znam a jedyne hafty jakie mi sie przypominaja pochodzily z Istebnej w Beskidzie Slaskim. Czasem czytujac posty innych odnosze wrazenie jakby ktos inny mial bardzopodobna historie do mojej.Pamietam , ze jako dziecko bylem na feriach zimowych w Wejherowie. Mieszkalismy w jakiejs szkole lub internacie.Program tego pobytu obejmowal zwiedzanie Trojmiasta. Pamietam wycieczke na Westerplatte. Ale najlepiej zapamietalem Kaszubska Tabake. Nic tak nie "wiercilo" w nosie. Tabake wysypywalo sie z rogu na zewnetrzna strone dloni a potem sie ja wciagalo do nosa. Pamietam tez , ze mowiono nam cos o kichaniu.Pamietam Organy w Oliwie i Muzeum Mazurka Dabrowskiego. Nawet bym nie pomyslal wtedy , ze ponad 20 lat puzniej bede w tych regionach poszukiwal swoich przodkow a niektore galezie siegaja juz 10 pokolenia przodkow. A tak dla umilenia wszystkim czasu wklejam link do piosenki jaka dzis znalazlem w internecie. Podobno jest po kaszubsku ale to juz zostawiam do oceny tym ktorzy ta gware znaja. A moze nie powiniem pisac "gware" tylko jezyk kaszubski?
http://muzyka.interia.pl/teledyski/teledysk/iga-krefft-ledac -ce,300191
pozdrawiam
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Tue, 17 May 2011 21:19] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7329 jest odpowiedzią na wiadomość #7325] |
Tue, 17 May 2011 22:28   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
U nas na Kaszubach (w Gdyni,Rumi) te bya pyda, byy bulwy,bya pachta, byy giry i byy klompy a nie szlory.Jest fajne opracowanie Gerarda Labudy "Historia Kaszub w dziejach Pomorza" tI i tII gdzie mona przeledzic zasieg terytorialny Kaszub.Podzia na Kaszubw i Kociewiakw datuje si najprawdopodobniej ju od czasw redniowiecza chociaz po raz pierwszy nazwa Kociewie wystpia w formie pisanej dopiero w 10 lutego 1807 roku jako "Gociewie" w meldunku ppk Hurtyga do jeneraa Dbrowskiego.Nazwa "Kaszuby"wystpia po raz pierwszy w roku 1238 w bulli papiea Grzegorza IX
pozdrawiam Janusz
poniej zaczam link do mapki przyblionych granic Kociewia
http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.php?option=com_conte nt&task=category§ionid=7&id=24&Itemid=35
[Uaktualnione dnia: Tue, 17 May 2011 22:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7333 jest odpowiedzią na wiadomość #7325] |
Wed, 18 May 2011 20:56   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam! fajny wtek!
Proponuj zapozna si rwnie z wtkiem gwary na WTG Gniazdo
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=33648#p3364 8
Za dawnych dobrych czasw, kiedy dobrym obyczajem byo, e wszelkie zaproszenia innych towarzystw przekazywane byy rwnie czonkom naszego towarzystwa, trzy lata z rzdu braem udzia w spotkaniach rocznicowych w/w towarzystwa.
W trakcie jednego z tych spotka, wykad o gwarze Wielkopolskiej prowadzi znany w ich regionie dziennikarz, publicysta i kultywator regionalizmu.
Wykad prowadzony by wanie w ichnej gwarze.
I co si rzucio do ucha?
Mnstwo sw znanych z mojego dziecistwa tzn kociewskich i kaszubskich.
Wic kto od kogo je przej?
Czy jest to konsekwencja zaboru pruskiego? pewnie w jakiej mierze tak.
Lecz z Marcinem do koca si nie zgodz i mam na to dowody.
Ja si urodziem w Gdasku, ojciec i dziadkowie w Tczewie, ojciec i jego brat wychowywali si w Bydgoszczy.
Jednake zaraz po przyjedzie do Tczewa w odwiedziny do rodziny, natychmiast uywali dialektu Kociewskiego- fajnie byo tego sucha.
Jak byem w wojsku w W-wie koleg Warszawiaka poprosiem aby rzuci mi laczki, nie wiedzia o co chodzi, oni mwi papucie, hehe, w odpowiedzi usysza : jak szlorem dostaniesz zaraz bdziesz wiedzia.
Na miecie w cukierni poprosiem o szneki z glancem i o dziwo dostaem je z miym umiechem. Okazao si, e Pani jest z Pomorza.
Tak samo zaartowaem sobie w tym roku w Zakopanem na samych Kropwkach. Po chwili zastanowienia Pani podaa drodwki. Na pytanie skd wie o co chodzi, odpowiedziaa, e ju w konia nie da si zrobi. Wic si nauczya.
Wniosek: nasi s wszdzie a inne regiony te si ucz 
Na trasie -nr 1- Gdask - Nowe jest zajazd Gniewko - nie jest to reklama nie mniej jednak polecam i zawsze kiedy tylko trafi si okazja tam si zatrzymuj.
Menu jest tam po kociewsku z regionalnymi nazwami potraw oraz kociewskimi wierszykami na kad okazj-gorco polecam.
Na koniec zagadka co znaczy sowo kmotry?
pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7351 jest odpowiedzią na wiadomość #7344] |
Thu, 19 May 2011 18:35   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Na pewno rwnie i na Kaszubach i oznacza chyba to samo co na Kociewiu czyli chrupice ciastka(stad chyba nazwa chrusty- bo chrzci w ustach) smaone na oleju i podawane w tusty czwartek.Na Kaszubach te na papcie bez pit mwi si "laczki".Na Kaszubach w wieta bya podawana "czarnina", czy na Kociewiu bya te taka zupka?
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Thu, 19 May 2011 18:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7355 jest odpowiedzią na wiadomość #7341] |
Thu, 19 May 2011 20:42   |
 |
katnal
|
Senior Member |
|
|
Czyby chodzio ci o Czersk ??
A w ogrodzie mileismy haczk i grabelki, siadalismy na taborecie albo ruczce a pyd to nie raz si dostao.
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
[Uaktualnione dnia: Thu, 19 May 2011 20:51] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7376 jest odpowiedzią na wiadomość #7343] |
Fri, 20 May 2011 17:06   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
Urodziem si i przez kilkanacie lat mieszkaem w Wielkopolsce.
Od 1962 r. mieszkam na Kaszubach. Znam w miar dobrze gwar wielkopolsk, jzyk kaszubski...
Bez trudu wic zauwayem, e wiele wyrae w linkowanym przez Marcina spisie regionalizmw brzmi dokadnie tak samo w Wielkopolsce, na Kaszubach i na Kociewiu.
Pod koniec lat 60-tych ub. wieku miaem okazj do kilkumiesicznego pobytu w Grudzidzu. Moj uwag zwrci fakt czstego uywania przez tubylcw zamiast "tak" sowa " ja! ".
Z tego te powodu byli nazywani przez przybyszw z innych stron Polski "krzyokami". Czy takie okrelenie nadal jest uywane?
Jak si do tego odnosz mieszkacy Grudzidza?
- bogusKa
[Uaktualnione dnia: Fri, 20 May 2011 17:08] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7382 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] |
Sat, 21 May 2011 10:01   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
"jo" czy "ja" - niech bdzie tak, jak pisz tamtejsi...
Mogem co nieco ju zapomnie - to byo w minionym stuleciu!!!
Laczki, haczka, ryczka - te i wiele innych okrele czy nazw wystpuje w wielu gwarach. I chyba gwnie wywodz si z jzyka niemieckiego.
Za "krzyoki", " krzyaki" - czy byli to wycznie mieszkacy ziem nalecych kiedy do zakonu krzyackiego?
W moim miecie stoi pikny zamek krzyacki z XIV wieku. Podobno 4-ty pod wzgldem wielkoci.
I jako nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek kto nazwa tubylcw "krzyakami"....
- bogusKa
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7383 jest odpowiedzią na wiadomość #7382] |
Sat, 21 May 2011 12:05   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Ha Ha
no wlasnie z tego co czytalem to caly region prus
wlacznie z ziemia chelminska
byla przez stulecia miedzyjnymi przez mazowsze (dlatego nazwa Mazury) i krolestwa niemieckie zaludniana
niesiono na te ziemie Chszescijanstwo postep i rozwoj
ze kaflikty powstawaly jest raczej sprawa naturalna i wynika wlasnie z faktu ze to robiono.
i dlatego wydaje mi sie ze przez to ze kultury i narody sie wymieszaly w naszym regionie mogly takie gwary powstac.
wiele wyrazen,wyrazow,wulgarnosci nie jest pochodzenia polskiego uzywamy je na codzien a wcale o tym nie wiemy.
przylkady: Dywan, Ratusz, Sukinsyn..
Marcin
[Uaktualnione dnia: Sat, 21 May 2011 18:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7385 jest odpowiedzią na wiadomość #7384] |
Sat, 21 May 2011 18:38   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Dywan jest definicja z tureckiego miejsce do siedzenia (Kanapa)
tak samo suki syn czyli wyzwisko rowniez z orietalnego tylko przetlumaczone na polski jest to najgorsza forma obrazy w krajach muzulmanskich (wogle z dodatkiem zwiezecym i laczeniem syn corka) pies i swinia... to zwiezeta wedlug religi nieczyste dlatego w ten sposob tam stosowane do przezwisk.
pisze nie tylko o niemieckim ale rowniez o innych jezykach i wplywy na nasz jezyk i zwroty
ze sa takie wplywy i sa szeroko stosowane i wchlaniane widzimi dzisiaj na codzien.
[Uaktualnione dnia: Sat, 21 May 2011 18:43] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7390 jest odpowiedzią na wiadomość #7385] |
Mon, 23 May 2011 19:47   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
[quote title=Milksurfer napisa(a) dnia sob, 21 maj 2011 06:38]Dywan jest definicja z tureckiego miejsce do siedzenia (Kanapa)
Witam
Tak z urlopu zajrzalem do Was i widze temat nie umiera 
Jesli chodzi o kanape i jej tureckie pochodzenie to sie nie zgodze. Jezyk turecki jest "wypadkowa" jezykow lacinskich i arabskich. Tak wiec dzis we Wloszech mowi sie DIVANO i to oznacza kanape. Chrusciki znam jako Chrusty i Faworki. Jesli chodzi znow o Zakon Krzyzacki to istnieje on do dzis i ma swoja siedzibe w Wiedniu. I trzeba zaznaczyc ze wsrod Mistrzow Krzyzackich mozna odnalesc przynajmniej jednego Polaka.
pozdrawiam Marek
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Mon, 23 May 2011 19:48] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7391 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] |
Mon, 23 May 2011 21:35   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
Bez wtpienia znaczny wpyw na jzyk kaszubski, gwar wielkopolsk i gwar lsk mia okres panowania tam Krzyakw potem zaboru pruskiego, austriackiego - oglnie jzyka niemieckiego; e wiele gwarowych wyrazw to "przerbki" z jz. niemieckiego.
Czasem trafi si co z czeskiego, rosyjskiego..
By moe czego nie zauwaam - nie bardzo bowiem znajduj wyrazy pochodzenia arabskiego, tureckiego czy innego egzotycznego uywane w gwarach...
- bogusKa
|
|
|