Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Kamiński
Kamiński [wiadomość #15065] Sun, 05 June 2016 16:59 Przejdź do następnej wiadomości
Slawek jest aktualnie niedostępny  Slawek
Senior Member
Witam
Mam ma³e pytanie wyja¶niaj±ce.
Po ostatnich t³umaczeniach (jêzyk niemiecki na stronie PTG) mam pewne w±tpliwo¶ci odno¶nie dalszych poszukiwañ przodków.
Otó¿ do tej pory w poszukiwaniach w GenBazie PTG stosowa³em metodê - gdy znalaz³em przodka ( a najczê¶ciej zaczynam od slubu) , wówczas odejmowa³em lata pana m³odego (analogicznie panny m³odej) sprawdza³em wiek zmar³ego owego przodka i odejmuj±c lata mia³em rok urodzenia i imiona nazwiska rodziców . Przy Martinie Kamiñskim (przodek mój z parafii Gniew) rozjecha³y siê trochê te lata.
Slub bra³ w 1847 roku jako 23 latek ,zmar³ w 1868 roku jako 46 latek no i teraz odejmuj±c tak jak wy¿ej pisa³em otrzymujemy odpowiednio rok urodzenia 1824 a drugim razem 1822. W GenBAzie znalaz³em Martina pod rokiem 1820 !!!.
I tu moje pytanie czy ró¿nica od 2 do 4 lat wchodzi w rachubê ? Czy te¿ ¼le poszukujê ?
Do tej pory przyj±³em sobie b³±d w latach okolice 1-go roku a tu masz......
Pozdrawiam S³awek - czekam na podpowiedzi
Odp: Kamiński [wiadomość #15110 jest odpowiedzią na wiadomość #15065] Thu, 30 June 2016 18:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzej65jar jest aktualnie niedostępny  andrzej65jar
Junior Member
Wed³ug mojego do¶wiadczenia jest to mo¿liwe.Du¿y b³±d mog³a wprowadziæ osoba za³atwiaj±ca pochówek nie z najbli¿szej rodziny.
Ale zawsze to jest dodatkowa zagadka.
Pozdrawiam ,Andrzej Maniak
Odp: Kamiński [wiadomość #15111 jest odpowiedzią na wiadomość #15065] Fri, 01 July 2016 07:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Slawek jest aktualnie niedostępny  Slawek
Senior Member
Dziêki wielkie za podpowied¼.
Pyta³em dla tego i¿ trafi³em obecnie w Parafi Gniew na swoich przodków gdzie Joannes jest synem Joanesa i ma dziecko nazwane Joanes Smile ach i tych Joanesów w odpowiednich latach jest trochê.
My¶lê ¿e uda siê znale¼æ t± odpowiednia "ga³±¼" rodzinn±.
Pozdrawiam S³awek
Poprzedni wątek: Poszukiwany Stanisław Karpiński
Następny wątek: Lubowidz przed 1909 rokiem ,nazwisko Falk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 05:48:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund