Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » Elita nie elita ? cd...
Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8419] Tue, 20 September 2011 20:42 Przejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostÄ™pny  neuteich
Member
Admin usun±³ z poprzedniego tematu posty nie zwi±zane z tematem, z reszt± s³usznie. Nie mniej zagadnienia poruszane w postach uwa¿am za ciekawe... przenosz±c temat na "tory" bli¿sze genealogi zada³bym pytanie... gdzie koñczy siê genealogia a zaczyna siê inwigilacja ? oraz ... jak daleko mo¿na posun±æ siê w poszukiwaniach genealogicznych ? Kto z Was siê nad tym zastanawia³ ?
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8423 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Tue, 20 September 2011 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Witam !
Jestem w pe³ni ¶wiadomy tego, ¿e moja odpowied¼ na post prowokatora do ró¿nych dyskusji mo¿e nie byæ zbyt mile widziana i mo¿e byæ uwa¿any za niezgodny z netykiet± ale postaram siê na niego odpowiedzieæ.
Nie bêdê mia³ ¿adnych pretensji je¿eli, przez moderatorów bêdzie usuniêty.
Mo¿e uda mi siê namówiæ autora aby podyskutowaæ na priv.

"gdzie koñczy siê genealogia a zaczyna siê inwigilacja ?"

Uwa¿am, ¿e ta granica jest bardzo chwiejna i nie da siê jej okre¶liæ.
Czytaj±c literaturê dot ¶redniowiecza ju¿ wtedy mieli¶my do czynienia z inwigilacj±.Z bli¿szych nam okresów poprzez czasy Napoleona, Zabory Pruskie i Rosyjskie. W tym okresie siê ona nasili³a znacznie i osi±gnê³a ca³kiem inne znaczenie.
Tak jak np. w poprzednich okresach, po odzyskaniu niepodleg³o¶ci - II RP. Bereza Kaszubska. W czasie II W.¶w. prowadzili j± okupanci z jednej i drugiej strony. Ak - by³a wyj±tkowo perfidna, podobnie jak przysz³e w³adze. Prowadzi³ j± równie¿ Gryf Pomorski.
A gdzie jest genealogia ???
Ja my¶lê tak...
Tam, gdzie s± nasi przodkowie.

"Kto z Was siê nad tym zastanawia³ ?"

Uwa¿am, ¿e nad tym zastanawiaj± siê wszyscy, tylko, ¿e te¿ jest równie¿ si³a wy¿sza.
Krzysiek

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8425 jest odpowiedzią na wiadomość #8423] Wed, 21 September 2011 08:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Zgadzam siê z Krzy¶kiem. Tam jest genealogia, gdzie nasi przodkowie. Kiedy¶ na Genpolu by³ ¶wietny w±tek pt. "Trup w szafie". Mo¿na by³o opisaæ ró¿ne niechlubne przypadki z przesz³o¶ci naszych rodzin, na które natknêli¶my siê podczas badañ genealogicznych. U mojej znajomej, na przyk³ad, tematem tabu by³ fakt, ¿e ziêæ zabi³ te¶cia gdzie¶ na pocz±tku XX wieku. My¶lê, ¿e ka¿dy aspekt ¿ycia przodków wart jest zbadania, ka¿dy dokument warty jest pochylenia siê nad nim. To w interpretacji takich materia³ów tkwi problem.
Niedawno doda³am na forum w±tek z indeksem nazwisk funkcjonariuszy aparatu bezpieczeñstwa w woj. gdañskim w latach 1945-1989. Bo wychodzê z za³o¿enia, ¿e gdyby chodzi³o o moich krewnych, chcia³abym poznaæ takie fakty z ich ¿ycia. Historii nie zmienimy, mo¿emy tylko staraæ siê j± zrozumieæ.
pozdrawiam
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8436 jest odpowiedzią na wiadomość #8425] Wed, 21 September 2011 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê za odpowiedzi.
Cieszê siê na odpowiedz Teerose w szczególno¶ci. Powodem jest indeks nazwisk funkcjonariuszy aparatu bezpieczeñstwa ... a w³a¶ciwie dopisek... który da³a¶. Pytanie moje jest nastêpuj±ce... Twój dziadek walczy³/wybra³ wehrmacht, w czym by³ lepszy/(nie wstydzisz siê tego) a wstydziæ siê ma wnuk funkcjonariusza UB ?
Chodzi mnie o to, ¿e nie wszyscy a w szczególno¶ci w Polsce centralnej i wschodniej wst±pienie do wojsk III Rzeszy uwa¿aj± za co¶ normalnego raczej za zdradê polsko¶ci... jednocze¶nie wielu Polaków uwa¿a PRL za w³asne pañstwo Polskie.

Piszesz...My¶lê, ze ka¿dy aspekt ¿ycia przodków wart jest zbadania...itd.
Pytanie na ile Ty sama chcia³a by¶ aby twoje wnuki wnika³y w Twoje ¿ycie?

Piszesz ... Historii nie zmienimy itd. Tu uwa¿am,¿e siê mylisz...
pamiêtamy z lekcji historii, ¿e ka¿de wydarzenie historyczne przedstawiamy jako: przyczyny, przebieg i skutki. Ale zapominamy, i¿ ka¿de wydarzenie to fakty i opinie.
Fakty s± niezmienne, ale mog± wci±¿ nap³ywaæ nowe. Opinie s± zmienne,a wiêc i ostateczny obraz ca³o¶ci mo¿e siê zmieniaæ.

... i tu dochodzê do sedna sprawy ... je¿eli zbieramy fakty, uwa¿am jest ok., je¿eli zbieramy "co¶" wiêcej mo¿emy doj¶æ do fa³szywych wniosków...
...i pytanie czy "mój przodek i mogê szukaæ i wnikaæ we wszystko"?...czy "wieczny odpoczynek racz im daæ Panie"?
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8438 jest odpowiedzią na wiadomość #8436] Wed, 21 September 2011 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomeranus jest aktualnie niedostÄ™pny  pomeranus
Junior Member
Widze, ze kolega nie zna historii i powtarza sie temat "dziadka Tuska".
Pomorze zostalo wcielone do Niemiec, centralna Polska byla obszarem Generalnej Guberni.
Na obszarze wcielonym, wysiedlano element typowo polski.
Autochtoni (w tym Kaszubi, Kociewiacy itp) zostali uznani za zdolnych do germanizacji lub czuli sie takowymi.
W tym miejscu nalezy wspomniec o volsklistach.
Ludzie ci podpisywali III grupe, aby zyc i normalnie fukcjonowac.
Kto nie podpisal ladowal w Stutthofie lub Potulicach.
Osoby, ktore podpisaly byly wcielane do Wermachtu, to nie byl ich wybor !!!
Po pierwszej wojnie swiatowej autochtonow uwazano za Niemcow i nie powierzano im urzedow panstwowych. Sciagano tutaj osoby z centralnej Polski. Po drugiej wojnie bylo identycznie.
Niemcy uwazali ich za Polakow, a Polacy za Niemcow, a ludzie ci od wiekow mieszkali na tych ziemiach i w wiekszosci czuli sie Polakami.
Mieli tylko inny jezyk, zblizony czesto do niemieckiego.
To Pan uwaza za zdrade ???
Z tej ziemi wywodzi sie Wybicki i wielu innych Polakow z ktorych jestesmy dumni.
Moze warto to przemyslec i zakonczyc nieporzebne zaczepki.
Max Wolf
Tez Polak, ale tez Kaszub, mieszkajacy w Ottawie.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8442 jest odpowiedzią na wiadomość #8436] Thu, 22 September 2011 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No wiêc Panie neuteich postaram siê odpowiedzieæ po kolei:

1. Nie, nie wstydzê siê dziadka w Wehrmachcie. Nie, nie uwa¿am, ¿e by³ lepszy od innych. Tak siê sk³ada, ¿e pierwszym jêzykiem mojego dziadka by³ niemiecki, nie polski i nie kaszubski. Jego rodzice byli NIEMCAMI. Zapewne taki m±drala, jak Ty wie, ¿e na terenie dawnej prowincji Westpreussen mieszkali nie tylko Polacy czy Kaszubi, ale tak¿e Niemcy. Oko³o 1910 r. proporcje w powiecie ko¶cierskim kszta³towa³y siê mniej wiêcej tak: 60% Polacy/Kaszubi i 40% Niemcy. W 1939r. mój dziadek jako lojalny obywatel RP bra³ udzia³ w kampanii wrze¶niowej w mundurze polskim. Gdyby by³ ¶wini± i niemieck± "zakamuflowan± opcj±" to by³by cz³onkiem Selbstschutzu i prowadzi³ na egzekucje swoich s±siadów (tak jak by³o to w niedalekich od jego miejsca zamieszkania Jaroszewach). Ale nie by³ tego typu cz³owiekiem. W 1943 r. jako autochton (pos³uguj±cy siê do tego biegle niemieckim) zosta³ wcielony do Wehrmachtu, mia³ m³odszego brata (ten trafi³ na roboty przymusowe do Niemiec), 2 ma³oletnie siostry, matkê Niemkê i ojczyma Polaka. Czy wed³ug Ciebie mia³ ryzykowaæ ich ¿ycie, ¿eby zgrywaæ bohatera? Poczytaj sobie "Dziadka w Wehrmachcie" Barbary Szczepu³y lub "Wspomnienia kaszubskiego gbura" t.2 Boles³awa Ja¿d¿ewskiego. Poza tym, skoro tak ¶ledzisz moje wpisy, to powiniene¶ znaæ i ten w w±tku "Znane ucieczki z Wehrmachtu".

2. Nie mam problemu z tym, ¿e moje wnuki bêd± kiedy¶ dochodzi³y do tego, jak ¿y³am. Pewnie parê razy siê zdziwi±, mam nie¶lubn± córkê i syna z legalnego zwi±zku, a poza tym do¶æ krytyczne pogl±dy na wiele rzeczy, czego ¶lady zapewne bêd± jeszcze widoczne po latach. Pamiêtam swoj± ekscytacjê, jak odkry³am, ¿e w mojej rodzinie w I po³owie XX wieku by³o mnóstwo dzieci z tzw. nieprawego ³o¿a. Sk±d to siê bra³o? Odpowied¼ jest prosta - ludzie z mojej biednej wioski wyje¿d¿ali za chlebem w bogatsze rejony, dziewczyny z dala od rodzinnej ochrony i kurateli pozwala³y sobie na wiêcej, mo¿e siê zakochiwa³y, ale efekt by³ taki, ¿e potem zim± i wczesn± wiosn± jest wysyp dzieci nie¶lubnych. Nawet najstarszy brat mojej mamy zosta³ w ten sposób poczêty.

3. Nadal uwa¿am, ¿e historia siê nie zmienia, tylko interpretacje. Ale jak mówi mój m±¿: niech ka¿dy zostanie przy swoim.

4. Je¶li uwa¿asz, ¿e lepiej bêdzie "wieczny odpoczynek racz im daæ Panie", to chyba wybra³e¶ z³e hobby. Genealogia to ci±g³e dr±¿enie i próba poznania ¿ycia przodków. Bez w¶cibstwa nic tu siê nie zdzia³a.

pozdrawiam
Iza

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8443 jest odpowiedzią na wiadomość #8442] Thu, 22 September 2011 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie dostÄ™pny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Do Teerose.
Jestem pod wra¿eniem Twojej wypowiedzi. Brawo. Trzeba byæ naprawdê KIM¦ aby pisaæ to w taki sposób jak Ty to zrobi³a¶. Jeszcze raz GRATULACJE.
Natomiast "naszym" anonimem, znawc± wszelakich tematów i j±trzycielem czyli neuteich-em nie ma siê co przejmowaæ. Po prostu chce zaistnieæ. Ten typ tak ma.

Pozdrawiam
W.Wojciechowski
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8446 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Thu, 22 September 2011 15:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Pani Iza ukazala sedno sprawy.
Prusy Krolewskie to obszar mieszania sie kultur.
W wiekszosci rodzin na pograniczu byly galezie katolickie i ewangelickie. Tego tez sie wstydzic ?
Tak bylo i ja sie tego nie wstydze.
Moja rodzina pochodzi ze srodkowych Niemiec.
W XV wieku jedna galaz osiedlila sie w Inflantach.
Z rodziny wywodzi sie wieli urzednikow, kaplanow i zakonnikow.Pozniej przeszli do Prus Krolewskich i Ksiazecych.
Po zajeciu tych terenow przez Prusy wielu sluzylo w armii pruskiej.
Tych tez sie mam wstydzic ?
Nie jestem z nich dumny.
Byly tez nieslubne dzieci i mezalianse.
Dziadek bral udzial jako 17-letni ochotnik w wojnie polsko-rosyjskiej. We wrzesniu 1939 bral udzial w obronie Oksywia.
Po wojnie musial wyjechac do Niemiec bo wedlug Polskich komunistycznych wladz byl Niemcem.
Tak bylo w przypadku wielu rodzin z tego terenu.
A ja pomimo to czuje sie Polakiem, bo tak zostalem wychowany.
A plynie w moich zylach wiecej niemieckiej krwi.
Max Wolf v. Lüdinghausen
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8447 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Thu, 22 September 2011 15:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam ,

W internecie wyszukac mozna rozne informacje , spisy , fotografie... Wszystko zalezy od tego co my sami bedziemy odczuwac znajdujac rozne rzeczy. Nie nam rozprawiac na temat wyborow jakich dokonali czlonkowie naszych rodzin. Nie jestesmy nimi i nie mozemy obiektywnie ocenic co nimi kierowalo. Z jednej strony mogla to byc chec przetrwania a z drugiej zwykla chciwosc. Jesli chodzi o sluzbe w obcej armi to prawda jest naprawde trudna dla wszystkich do zrozumienia. Kategori Volkslisty nie wybierali sami zainteresowani. Na G. Slasku zawiadomienie o przyznanej kategori dostawalo sie poczta do domu i wtedy szlo sie to zaakceptowac i mysle ze podobnie bylo na Pomorzu. Przyjecie bylo rownoznaczne z przyjeciem prawa panstwa ktore sprawowalo wladze a jednoczesnie kazdy obywatel tego narodu podlegal obowiazka wojskowym. Od lat mowi sie , ze ktos tam byl przymusowo wziety do Wehrmacht ale pomija sie fakt tego ze takiemu samemu przymusowi podlegali mieszkancy Koloni , Berlina , Monachium... Odwracajac sytuacje podobny los spotkal Niemcow na ziemiach polskich. Jako mieszkancy Polski byli wcielani do Wojska Polskiego i najczesciej wysylani na wschodnie granice Polski gdyz wiadomo bylo ze przy pierwszej okazji dadza noge do Niemcow. Jesli chodzi o powojenna Polske wiedomo ze kto posiadal Legitymacje Partyjna szybciej dostawal przydzial mieszkaniowy , mial lepsze warunki rozwojowe w pracy.Wybacz Adamie ale miedzy wierszami da sie wyczytac ,ze lista ktora zamiescila Iza i jej komentarz ugodzily w Twoje uczucia i stad powstal ten watek. Balansujesz miedzy genealogia a inwigilacja a ja chcialbym zauwazyc ze nikt z nas nie lustruje osob z tej listy ani ich potomkow.Z Twojej strony nie na mjescu bylo wypomnienie Izie dziadka w obcej armi bo to nie od niej zalezalo. Co Twoim zdaniem powinienem zrobic znajdujac niemal jednoczesnie na kilku listach w internecie czlonka rodziny w Wojsku Polskim , w Wehrmacht ,w Amerykanskim , w Stutthof jako wieznia , w Auschwitz jako wieznia ? Czy powinienem rozpoczac dyskusje na ten temat bo jedno drugie wyklucza a jednak jest rzeczywistoscia?

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8451 jest odpowiedzią na wiadomość #8442] Thu, 22 September 2011 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kuzyn jest aktualnie niedostÄ™pny  Kuzyn
Junior Member
Du¿a bu¼ka Pani Izo za odpowied¼ Trollowi.
Jest Pani Wielka, [.....].
Uwielbiam Pani±
Kuzyn

[Uaktualnione dnia: Sun, 25 September 2011 15:28] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8452 jest odpowiedzią na wiadomość #8442] Thu, 22 September 2011 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krystynab jest aktualnie niedostÄ™pny  krystynab
Member
Do Izy,napisa³a¶ tak jak próbowa³am to zrobiæ.Dziêkujê,wyra¿am szacunek.Mocno ¶ciskam.Pozdrawiam Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8460 jest odpowiedzią na wiadomość #8447] Fri, 23 September 2011 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam.
W archiwum rodzinnym s± 4 zdjêcia jednej i tej samej osoby.
Wujka Czapiewskiego z Czapiewic.
- w garniturze
- w mundurze polowym wehrmachtu
- w mundurze wyj¶ciowym wehrmachtu
- w mundurze armii Andersa

Nic dodaæ nic uj±æ.
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8472 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Fri, 23 September 2011 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Bardzo,bardzo dziêkujê Wszystkim za odpowiedzi...
... choæ nie wszyscy "czytaj± ze zrozumieniem ". Dlatego pewne wyja¶nienia...
Do pomeranus - Sk±d czerpiesz wiedzê o losach Pomorzan w II Wojnie ¦wiatowej? To jest straszne co piszesz... np."Ludzie ci podpisywali III grupê, aby ¿yæ i normalnie funkcjonowaæ..." To taki dajmy na to Kapo w obozie zag³ady równie¿ móg³by powiedzieæ - robi³em to bo chcia³em prze¿yæ. I tu jest ten problem, który zrozumia³ zdaje siê jedynie kaphis. Je¿eli przyjmiemy tylko fakty, ten wst±pi³ do Wehrmachtu, tamten do AK - wszystko jest OK. Je¿eli zaczniemy usprawiedliwiaæ - to strach to czytaæ.
...dodatkowo w swojej wypowiedzi strasznie uogólniasz przez co zak³amujesz historiê... np. "Osoby, które podpisa³y (listê narodowo¶ciow±)by³y wcielone do Wehrmachtu , to nie by³ ich wybór!!!"--- to moje pytanie jest nastêpuj±ce, co w takim razie Ci ludzie podpisali???
... dalej... " Kto nie podpisa³ l±dowa³ w Stutthofie lub Potulicach" - to kto po Pomorzu chodzi³ z liter± P na ubraniach ?
... dalej..." Autochtoni (w tym Kaszubi,Kociewiacy) zostali uznani za zdolnych do germanizacji..." zawsze my¶la³em, ¿e wpisanie na listê niemieck± by³o spraw± indywidualn± ? Czy¿ bym siê myli³ ?
...po za tym "z tej ziem wywodzi³ siê Wybicki i wielu innych Polaków z których jeste¶my dumni" - jak i wielu genera³ów armii III Rzeszy i funkcjonariuszy SS.
"Mo¿e warto to przemy¶leæ i zakoñczyæ niepotrzebne zaczepki"- tego to ju¿ ca³kiem nie rozumie.

Do Teerose... Bardzo szczera jest Twoja wypowiedz - dziêkujê, choæ uciek³a¶ od odpowiedzi o dopisek pod list± "UB"- czy by³ potrzebny/s³uszny ?

[......]

...pomeranus cd. Nikt nie musi wstydziæ za Swoich przodków.Ka¿dy musi wstydziæ siê tylko za siebie.Przykro mnie, ¿e z ca³ego tematu zrozumia³e¶ - " bij± Naszych z Wehrmachtu"

Do kaphis'a - Twoja odpowiedz jest na pi±tkê z plusem, zrozumia³e¶ temat- brawo.Dobrze czytasz równie¿ miêdzy wierszami, choæ nie chodzi³o o sam± listê, lecz o dopisek pod .Teraz zrozumiesz lepiej dlaczego zapyta³em o dziadka Teerose. Tylko to mia³em na my¶li.

Przepraszam ale muszê koñczyæ bêdzie cd. Pozdrawiam.

[Uaktualnione dnia: Sat, 24 September 2011 07:07] przez Moderatora

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8473 jest odpowiedzią na wiadomość #8472] Fri, 23 September 2011 22:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witam!
W kwesti III grupy
podpisy by³y sk³adane pod przymusem (czy to komu siê podoba czy nie) inna alternatywa to ucieczka do lasu ale i tu podam pewien przyk³ad , który wyja¶ni wreszcie III grupê.
Otó¿ zdarza³o siê ¿e wdowa po zamordowanym mê¿u podpisa³a III grupê( co mia³a i¶æ z dzieæmi do Stutthofu?)Poza tym wezwañ do podpisania tej os³awionej III grupy by³o wiele i tak na prawdê dopiero ostateczne wezwanie do podpisania tej grupy ³ama³o Kaszubów( tak o nich mówimy!!!).Po podpisaniu tej III grupy byæ mo¿e 18 letni jej syn zosta³ wcielony do Wehrmachtu- pytam siê jaki móg³ mieæ on wp³yw na to ¿e do niego by³ wcielony i co czy by³by gorszym przez to Polakiem.A jego syn np mia³by siê jego wstydziæ????
P.S.To tylko jeden z przyk³adów( które mia³y miejsce) zagmatwanych losów Kaszubów i równie¿ wszystkich Pomorzan jak i Poznaniaków i ¦l±zaków( czyli mieszkañców ziem II RP, które zosta³y wcielone do III Rzeszy)
pozdrawiam
Janusz

[Uaktualnione dnia: Fri, 23 September 2011 23:07]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8474 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sat, 24 September 2011 08:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Neuteich
Osob z literka "P" czyli Polakow na Pomorzu nie bylo, byli oni wysiedleni do Guberni po wcieleniu Pomorza do Reszy.
Tak samo jak Slaska i Wielkopolski.
Ci ktorzy tu jednak byli, to wiezniowie. Tak samo Zydzi i inne narodowosci.
Sprawe III grupy wyjasnil Janusz.
Owszem byli tacy, ktorzy podpisali dobrowolnie. Byly to jednak jednostki.
Przegladajac zachowane materialy to wiekszosc (okolo 90 %) podpisala liste pod przymusem.
Nie podpisal brat mojego dziadeka.
Jego dzieci i zona zginely w Potulicach.
Ani w jednym, ani w drugim przypadku nie byl to dobry wybor.
Kto podpisal byl sila wcielany do Wehrmachtu, nie szedl tam na ochotnika.
To sa fakty o ktorych nasza historia dlugo milczala i dlatego takie a nie inne sa Panskie wypowiedzi.
Max
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8475 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sat, 24 September 2011 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Na koniec warto wspomniec o jeszcze jednym fakcie.
Dla rosjan nie byly to tereny polskie, tylko niemieckie.
Wywozka na sybir, gwalty, egzekucje, morderstwa, to okres "wyzwolenia" tych terenow od lutego do maja 1945.
Efekty tego po 9 miesiacach widac w ksiegach metrykalnych.
O tym nie spotkalem jeszcze publikacji.
O pozniejszym traktowaniu jako Polakow II kategorii juz wspomnialem.
Pozniejsza emigracja "tej" ludnosci do Niemiec w latach 60 i 70 nie powinna dziwic.
Wielu forumowiczow o powyzszym wie z opowiadan rodzinych.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8478 jest odpowiedzią na wiadomość #8472] Sat, 24 September 2011 12:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Drogi Panie Neuteich,
rêce opadaj±, jak czytam Pana wpis...
Nikomu nie czyta siê mi³o, ¿e jest prawie analfabet± i nie potrafi czytaæ ze zrozumieniem, choæ wymaga siê tego ju¿ na poziomie sprawdzianu dla szóstoklasistów. Czemu s³u¿y obra¿anie przez Pana innych u¿ytkowników tego forum?
Pomeranus zasadniczo ma racjê, ale oczywi¶cie ¿ycie jest takie, ¿e nie wszystkich da siê w³o¿yæ do jednej szufladki.
Co do podpisywania Volkslisty Marek (kaphis) jest dla mnie tu ekspertem. Podam tylko przyk³ady z mojej rodziny:
1. dziadek (od strony taty) z Wehrmachtu i jego po¶lubiona w 1942r. ¿ona z pewno¶ci± listê podpisali, nie wiem niestety, w jakich okoliczno¶ciach. Rozmawia³am w 2009r. z pracownikami IPN, którzy stwierdzili, ¿e babcia podpisa³a tzw. III grupê lub nawet II, byæ mo¿e dlatego, ¿eby wyj¶æ za m±¿ za Niemca. Mam w archiwum rodzinnym tzw. Familienstambuch ze sporz±dzonym do trzeciego pokolenia drzewem genealogicznym dziadków (nie wiem - sprawdzano ich aryjsko¶æ?).
2. siostra mojej babci Anna (od strony mamy) zosta³a wdow± w 1937r. w czasie wojny podpisa³a Volkslistê ze wzglêdu na to, ¿e wtedy dostawa³o siê wiêksze przydzia³y ¿ywno¶ci, a mia³a 3 ma³ych dzieci, które musia³a sama utrzymaæ. Mój dziadek (szwagier owej Anny) do koñca ¿ycia (a ¿yli oboje d³ugo), jak chcia³ zdenerwowaæ szwagierkê wypomina³ jej ten fakt z ¿yciorysu. Bo dziadek nie podpisa³ listy, przez co zosta³ wys³any na roboty przymusowe na wschód (by³o to po napa¶ci Niemiec na ZSRR).

Dwa s³owa o wysiedleniach. Mogê tu opisaæ powiat ko¶cierski cytuj±c Boles³awa Hajduka:
W powiecie ko¶cierskim eksterminacjê bezpo¶redni± stosowa³y w³adze niemieckie nie tylko wobec osób uznanych za polskich nacjonalistów i inteligencji, tj. duchownych, nauczycieli, w³a¶cicieli ziemskich, adwokatów, lekarzy, kupców i oficerów, lecz tak¿e rolników, robotników, rzemie¶lników, listonoszy i innych mieszkañców zaliczonych do wrogów III Rzeszy.
Widzisz, tak siê sk³ada, ¿e mój niemiecki dziadek jako¶ nie pasowa³, ¿eby go wywie¼æ do Generalnego Gubernatorstwa.

Ks. Leszek Ja¿d¿ewski natomiast pisze tak:
Po wymordowaniu inteligencji kaszubskiej przyst±piono do innej formy eksterminacji, jak± by³a planowa germanizacja ludno¶ci Pomorza. W propagandowych publikacjcach hitlerowskich u¿ywano niekiedy okre¶lenia "regermanizacja", wychodz±c z za³o¿enia, ¿e przynajmniej czê¶æ ludno¶ci Pomorza Gdañskiego jest pochodzenia niemieckiego, a tylko uleg³a z biegiem lat spolszczeniu.

Z opisu grup narodowo¶ciowych wynika, ¿e mój dziadek zosta³ zaliczony prawdopodobnie do II grupy jako osoba narodowo¶ci niemieckiej, która nie bra³a czynnego udzia³u w niemieckiej walce narodowo¶ciowej. Warunkiem zakwalifikowania do tej grupy by³o zachowanie niemiecko¶ci w jêzyku i obyczajach.

Trzecia grupa sk³ada³a siê z trzech kategorii, do trzeciej z nich zaliczono przede wszystkim ¦l±zaków i Kaszubów oraz 100 ty¶. osób pochodzenia polskiego, mieszkaj±cych na Pomorzu od czasu zaboru pruskiego. By³y to osoby o (wed³ug Niemców) niewyja¶nionej przynale¿no¶ci narodowej, sk³aniaj±ce siê ku niemczy¼nie na zasadzie zwi±zków krwi i kultury, a pos³uguj±ce siê jêzykiem s³owiañskim. Osoby zapisane do trzeciej grupy otrzymywa³y legitymacje koloru zielonego, okre¶lano je nazw± Eingedeutsch, czyli zniemczony.
W³adze niemieckie najpierw uwa¿a³y, ¿e bardzo szybko uda im siê wpisaæ na listê wiele osób. Jednak te przewidywania siê nie sprawdzi³y. Masowo zaczêto ludzi wpisywaæ od lutego 1942r. po rozporz±dzeniu Himmlera, w którym uzna³ on, ¿e "ludno¶æ zamieszkuj±ca ziemie wcielone jest ludno¶ci± niemieck± i st±d ka¿dy mieszkaniec winien z³o¿yæ do w³adz niemieckich wniosek o przyjêcie go wraz z rodzin± na niemieck± listê narodow±". Jednocze¶nie wydano rozkaz o obowi±zkowej s³u¿bie wojskowej wpisanych do trzeciej i czwartej grupy niemieckiej listy narodowej.
O wpisie osób, które nie ukoñczy³y 21 lat, decydowali rodzice.
Ludzi, którzy nie zg³osili wniosku o wpisanie na listê, wzywano w niektórych przypadkach na policjê i stawiano przed alternatyw± podpisania listy albo skierowania do obozu koncentracyjnego.
Czasami "kar±" za niewpisanie siê na listê by³a odmowa grzebania Polaków w po¶wiêconej czê¶ci cmentarza, co dla osób bardzo religijnych by³o niesamowita tragedi±.
Tak¿e niemieccy pracodawcy naciskali na swoich polskich/kaszubskich pracowników, aby ci podpisali listê.

I jak - s³u¿ba w Wehrmachcie (czyli konsekwencja podpisania listy) dalej jest zdrad± polsko¶ci? I czym¶, czego potomkowie powinni siê wstydziæ?

Nie uciek³am od odpowiedzi na pytanie o dopisek pod list± UB. Pisz±c w ten sposób stara³am siê zrozumieæ ewentualne motywy ludzi, którzy nie chcieliby upubliczniaæ zwi±zków dziadka czy wujka z SB. Z tych samych motywów, dla których wiele osób na Kaszubach nadal uwa¿a za co¶ wstydliwego, ¿e dziadków powo³ano do hitlerowskiej armii. Na szczê¶cie, ca³a akcja pos³a Kurskiego przynios³a niezamierzony chyba przez niego efekt uboczny - niesamowit± porcjê dzia³añ edukacyjnych, mnie zainspirowa³ np. do wys³ania zapytania o s³u¿bê wojskow± dziadka do Deutsche Dienststelle.

pozdrawiam
Iza

p.s. cytaty za ksi±¿k± "Ko¶cierzyna i powiat koscierski w latach II wojny ¶wiatowej" pod red. Andrzeja G±siorowskiego

[Uaktualnione dnia: Sat, 24 September 2011 12:18]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8481 jest odpowiedzią na wiadomość #8478] Sat, 24 September 2011 13:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Izo jezeli slub byl zawarty w czasie wojny byla to okazja dla odpowiednich sluzb by sprawdzic czy przypadkiem w rodzinie nie pojawia sie ktos narodowosci zydowskiej. W ten sposob wylapywano ludnosc nie spelniajaca warunkow "czystosci rasy". Moi dziadkowie brali slub 4 Grudnia 1943 roku w Katowicach. W zalacznikach do aktu slubu pojawiaja sie dokladne wpisy na temat urodzen i slubow ich rodzicow. W dokumentach rodzinnych odnalazlem odpisy urodzen i slubow moich przodkow do 5 pokolenia swoich przodkow czyli 3 pokolenia przodkow moich dziadkow. Przodkowie mojego dziadka wszyscy wywodza sie z Gornego Slaska ze wsi ktore dzis sa dzielnicami Gliwic. Przodkowie mojej babci to juz inna historia. Jej ojciec urodzil sie w Barloznie a jej matka w Wadowicach jako corka Niemca z regionu Badeni Winterbergi i Polki lub Czeszki ( tego jeszcze nie jestem pewny gdyz jeszcze nie znalazlem mozliwosci sprawdzenia tego tropu i nie mam jeszcze zadnej dokumentacji w tym kierunku). Tak czy tak w zalaczniku pojawia sie tez wpis na temat narodowosci moich dziadkow ze strony ojca. Obeje jako narodowosc maja wpisane "deutsch auf wideruf" co sugeruje trzecia grupe DVL. Jednak tuz obok jest rubryka mowiaca o przynaleznosci rasowej gdzie oboje maja wpisane "deutschblütig". DLa niemcow znaczylo to tyle , ze moja rodzina wywodzila sie z ziem dlugo bedacych w ich wladaniu ale przez to ze w 20 leciu miedzywojenym przeprowadzili sie na teren Polski uznano ,ze ten okres bardzo wplynal na ich "spolonizowanie" stad stwierdzenie " narodowosc niemiecka do odwolania ". Oznaczalo to w praktyce okres przejscowy 10 lat. Wedle ustawodawstwa III Rzeszy jezeli nie odebrano takim osoba tego obywatelstwa w okresie 10 lat obywatelstwo to zostawalo na stale jako niemieckie. Niemcy byli tak dokladni , ze odebranie mogl podpisywac tyl Gebels. Moi krewni ze Skorcza nie podpisali i zostali wyslani do Stutthof. Mysle , ze to naprawde nie bylo latwe ale wybor byl zawsze. Podpisac i liczyc sie z powolaniem do niemieckiego wojska lub Rad , lub nie podpisac i narazac swoja rodzine na KL lub inne represje. Nie jestem ani dumny ani nie jest mi wstyd z tego ze duza czesc mojej rodziny przyjela DVL.
Nikt z nas nie moze wiedziec jak potoczylyby sie losy naszych rodzin gdyby wtedy nie podpisali. Martwi mnie jednak fakt ze nadal zyja ludzie ktorzy staraja sie wykorzystywac te karty w celu narobienia innym problemow.

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8482 jest odpowiedzią na wiadomość #8473] Sat, 24 September 2011 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Janusz napisa³(a) dnia pi±, 23 wrzesieñ 2011 10:56

Witam!
W kwesti III grupy
podpisy by³y sk³adane pod przymusem (czy to komu siê podoba czy nie) inna alternatywa to ucieczka do lasu...

Na Twoim miejscu bym nie uogólnia³!
W Grudzi±dzu sk±d pochodzi moja rodzina tak po mieczu jak i po k±dzieli, rodziny obydwu dziadków podpisa³y III grupê, w konsekwencji czego tak mój ojciec, jak i wuj (brat mamy) znale¼li siê w Wehrmachcie. Sk±d sk±din±d uciekli do aliantów, ale to zupe³nie inna historia. Jednocze¶nie jednak, w tym samym czasie, rodzina kuzyna dziadka, III grupy nie podpisa³a, a ich syn zamiast w Wehrmachcie znalaz³ siê w obozie pracy. Formalnego przymusu raczej wiêc nie by³o. Bynajmniej w Grudzi±dzu!
IMO czepiacie siê wszyscy kolegi neuteich, bo rani on Wasze osobiste wyrzuty sumienia, nawet je¶li jeste¶cie dalekimi potomkami krewnych, którzy podpisali III grupê Twisted Evil

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8486 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sat, 24 September 2011 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dobry wieczór,czytam Wasze wypowiedzi,wyci±gam wnioski,kierujê siê emocjami,odbieram te s³owa niezale¿nie od tego co autor mia³ na my¶li.Jak to napisa³ ks.J.Tischner "syæko jest wzglêdne.Zale¿y od miary c³eka".
Ten sam tekst ,ka¿dy z nas odbiera inaczej i ma do tego prawo,bo ka¿dy z nas jest inny ma inne ¿yciowe do¶wiadczenia i trzeba to uszanowaæ.
Temat II wojny ¶wiatowej to na Pomorzu, ¦l±sku ci±gle goracy temat.
Sprawy "przyjmowania" tzw grupy narodowo¶ciowej,s³u¿ba w wehrmachcie dotyczy wielu cz³onków naszych rodzin.Przyjeli,s³uzyli to fakt i tylko fakt.A ile z tym wi±¿e siê tragedii i co za tym wszystkim kryje siê wiedz± ci co to przechodzili.My nie prze¿ywali¶my tego i nie wiemy jakie by¶my podejmowali decyzje.Wiêc nie oskar¿ajmy.Dyskutujmy o problemie a nie atakujmy poszczególnych osób,wymieniajmy pogl±dy.
Podano tu wiele konkretnych przyk³adów i nie zamierzam niczego podwa¿aæ ,przyjê³am to wszystko do wiadomo¶ci.
Urodzi³am siê w Gdañsku ale rodzina pochodzi ze wschodu.Wesz³am w ¶rodowisko Gdañszczan,Kaszubów,Kociewiaków ludzi z Pomorza.
Poznawa³am ich przesz³o¶æ i obecne ¿ycie.Rozmawia³am z nimi o ich wyborach i podzia³ach na tym tle w Rodzinach.
Uwa¿am,ze nikt nie powinien siê za nich siê wstydziæ ani ich obra¿aæ,oskar¿aæ,poni¿aæ.
Je¿eli nie wiemy jak siê zachowaæ kierujmy siê sercem.
Serdecznie Wszystkich dyskutantów pozdrawiam Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8488 jest odpowiedzią na wiadomość #8475] Sat, 24 September 2011 22:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Wszystkich. Przepraszam za to, ¿e zmuszony by³em natychmiastowo zakoñczyæ moj± odpowied¼.
Dokoñczê odpowiedzi na poprzednie posty.
Do kaphisa, tak po prawdzie jako jedyny zrozumia³e¶ temat...
" Nie nam rozprawiaæ na temat wyborów jakich dokonali cz³onkowie naszych rodzin. Nie jeste¶my nimi i nie mo¿emy obiektywnie oceniæ co nimi kierowa³o." ... kaphis co s±dzisz o tych, którzy zak³amuj± historiê pisz±æ, ¿e podpisuj±c listê nie wiedzieli co to oznacza?, ¿e nie by³o wyboru? ¿e Pomorzan z literk± P na ubraniu nie by³o na Pomorzu?
Oczywi¶cie ¿e, " Kategorii Volksisty nie wybierali sami zainteresowani." Sk³adano wniosek, komisja rozpatrzy³a i decydowa³a... sporo by³ ...odmów wpisania na listê !!!

..." przyjêcie by³o równoznaczne z przyjêciem prawa pañstwa..." ... czyli poborem do Wehrmachtu !!!

Do Kuzyna i krystynyb nie potrzeba odpowiadaæ?
Do egopol'a - inni maj± zdjêcia dziadka w mundurze Armii Radzieckiej i Polskiej ?

Januszu i ty to piszesz..." podpisy by³y sk³adane pod przymusem ( czy to siê komu podoba³o czy nie ) ... je¿eli tak twierdzisz, podaj przyk³ady przymusu.
... nastêpna "pere³ka" to... "... byæ mo¿e 18 letni jej syn zosta³ wcielony do Wermachtu." Januszu a do jakiego wojska trafi Twój syn, je¿eli wybuchnie wojna Chiñskiego ? Skoro ma obywatelstwo Polskie ?

Do pomeranus'a... " Przegl±daj±c zachowane materia³y to wiêkszo¶æ
( oko³o 90%) podpisa³a liste pod przymusem." Ta wiadomo¶æ porazi³a mnie kompletnie!!! Bo¿e, to na li¶cie by³a rubryka, podpis pod przymusem ??? , a mo¿e Ci co to przegl±dali ,po charakterze podpisu ocenili - ten podpis zosta³ z³o¿ony pod przymusem a ten nie ???... i ponoæ ja nie znam historii ? Kaphis'ie s³yszysz i nie grzmisz ?
To jest nadinterpretacja i przek³amywanie historii.

Do Teerose... kogo obrazi³em i czym ?
..."Nie uciekam od odpowiedzi na pytanie o dopisek pod list± UB. Pisz±c w ten sposób staram siê zrozumieæ ewentualne motywy ludzi, ktorzy nie chcieliby upubliczniaæ zwi±zków dziadka czy wujka z SB."
... No có¿, teraz piszesz tak, choæ dopisek pod " Indeks'em kierowników w aparacie bezpieczeñstwa w woj. gdañskim 1945-1990 brzmi:

" S³u¿ba w aparacie bezpieczeñstwa raczej nie stanowi powodu do dumy, wiêc nie ma co epatowaæ tym publicznie.

Do JurekPlieth ... "Formalnego przymusu raczej wiêc nie by³o." - oj nie by³o, nie by³o. Niektórym ciê¿ko siê z tym pogodziæ. Tworz± wiêc w³asn± historiê i wciskaj± nam "kit". I najwa¿niejsze - zbieraj± informacje o swoich przodkach ¿yj±c ich ¿yciem jak w grach typu "Sims".
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8489 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sat, 24 September 2011 23:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Przegladalem listy w AP Bydgoszcz.
Materialy nie sa zachowane w komplecie.
W latach 1939-1941 wpisy sa pojedyncze.
W 1942 jest ich stopniowo wiecej.
W 1943 i poczatku 1944 w danym dniu (lub dniach) sa podpisy mieszkancow danej wioski.
Dane te mozna skonfrontowac z materialami z KL Potulice, gdzie trafiali mieszkancy tych wiosek.
Podpisal lub ladawal w KL.
Jezeli Pan Neuteich potrafi to sensownie inaczej wytlumaczyc to cofam wszystkie wczesniejsze wypowiedzi.
Stosownej rubryki pod "przymusem" nie bylo.
Moim zdaniem powyzsze wystarczy.
Moge podac sygnatury, sa tez one ogolnie dostepne w AP. Pan po analizie poda na forum statystyke.
Ja analizowalem wybrane miejscowosci z powiatow tucholskiego, chojnickiego i nakielskiego
Podpisujac wiedzieli na co sie decyduja, ja nie chcialbym takich decyzji dotyczacych mojej rodziny podejmowac.
Pomorzanie nie mieli literki "P", tak byli oznaczani Polacy.
Wystarczy "wyraznie przeczytac" wszystkie wczesniejsze odpowiedzi w tym temacie. Obszar ten wcielono do Rzeszy, a Polacy zostali wysiedleni do Guberni. Zostali mieszkancy, ktorzy wedlug wladz nadawali sie do germanizacji lub byli Niemcami.
Max Wolf v. Lüdinghausen.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8494 jest odpowiedzią na wiadomość #8488] Sun, 25 September 2011 12:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie

Adamie z tego co wiem to rzeczywiscie wiele osob nie wiedzialo czym jest Volksliste i czemu ma sluzyc. Najczesciej stawali w obliczu zawiadomienia o zgloszeniu sie do odpowiedniego organu ludzie prosci. Komunikowali sie miedzy soba pytajac czy podpisac czy nie. Wybor oczywiscie byl ale dla osob czujacych sie Polakami oznaczalo to wybranie "mniejszego zla". Jesli chodzi o przymus to byla urzyta jego najgrozniejsza forma. Przymus psychologiczny ktory powodowal ze ludzie sami szli podpisywac.Swiadomosc tego co czeka rodziny w przypadku odmowy potwierdzala sie kazdego dnia kiedy do ludnosci dochodzily informacje o kolejnych wywiezionych do KL. Na temat naszywki z litera " P " nie bede sie wypowiadal gdyz do tej pory o takim przypadku nie slyszalem i nie widzialem na zdjeciach lub filmach.

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8498 jest odpowiedzią na wiadomość #8489] Sun, 25 September 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jad47 jest aktualnie niedostÄ™pny  jad47
Member
Witajcie pozwolcie ze i ja zabiore glos na temat 3 grupy , o mojej rodziniy ktora mieszkala w Toruniu a bylo tak ojciec mojej mamy inwalida z 1 wojny otrzmujacy z Niemiec rente w czasie 2 wojny byl kilkakrotnie wolany aby przjal 3 grupe ,ale sie nie zlamal i automatycznie nie przyznali mu grupy bez jego zgody i pozostal nielicznym Polakiem w Toruniu, a wiem stad ze moja mam pracowala po wojnie w urzedzie miejskim i miala dostep kto mial grupe ,bylo im ciezko w czasie wojny ale przezyli.Drugi dziadek w czsie wojny przyjal grupe, nie wiem w ktorym roku ale z dziecmi ich bylo tak moj ojciec zolnierz polski i obronca Waszawy i podkomendny kapitana Drzewieckiego skazany w slynnym procesie przezyl wojne w stalagu jego najstarszy brat nie podpisal 3 grupy zostal zabrany na roboty najmlodszy w chwili podpisywania grupy przez moich dziadkow byl niepelnoletni i gdy uzykal pelnoletnosc zoztal wciagniety do wojska niemieckiego ,uciekl na terenie Francji do Angli tam wstapil do wojska Polskiego wiec troche niezgodze sie z przdmowcami ze na terenach bylych Prus automatycznie trzeba bylo przjac grupe pozdrawiam Jadwiga.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8499 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sun, 25 September 2011 15:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Marku i tu trafi³e¶ w sedno sprawy ,ja te¿ nie mówi³em o przymusie administracyjnym ale o przymusie psychicznym( je¶li nie podpiszê to co wtedy?)

Powtarzam jeszce raz: czy syn tego którego ojciec podpisa³ III grupê i zosta³ wcielony do Wehrmachtu jest gorszym Polakiem?Czy ma siê wstydziæ swego ojca?

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8500 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Sun, 25 September 2011 16:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzieñ dobry,przeczyta³am ostatnio ksi±¿kê R.Kaczmarek Polacy w Wehrmachcie i J.Bohler Najazd 1939 Niemcy przeciw Polsce,polecam
Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8514 jest odpowiedzią na wiadomość #8482] Mon, 26 September 2011 08:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
[quote title=JurekPlieth napisa³(a) dnia sob, 24 wrzesieñ 2011 02:45]

IMO czepiacie siê wszyscy kolegi neuteich, bo rani on Wasze osobiste wyrzuty sumienia, nawet je¶li jeste¶cie dalekimi potomkami krewnych, którzy podpisali III grupê Twisted Evil

To zdanie jest pozbawione logiki. Wyrzuty sumienia przewa¿nie s± osobiste Very Happy . Pierwszy raz s³yszê, ¿e mo¿na raniæ czyje¶ wyrzuty sumienia, uczucia - tak - ale wyrzuty sumienia????
Poza tym to nie ja czepiam siê neuteicha, tylko jest dok³adnie na odwrót.
I na koniec chcê jednoznacznie podkre¶liæ - nie mam ¯ADNYCH, absolutnie ¯ADNYCH wyrzutów sumienia w zwi±zku z dziadkiem w Wehrmachcie, jak mogê siê martwiæ czym¶, co zdarzy³o siê 30 lat przed moimi narodzinami? To zupe³nie bez sensu.
pozdrawiam
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8515 jest odpowiedzią na wiadomość #8488] Mon, 26 September 2011 08:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
neuteich napisa³(a) dnia sob, 24 wrzesieñ 2011 10:43

Januszu i ty to piszesz..." podpisy by³y sk³adane pod przymusem ( czy to siê komu podoba³o czy nie ) ... je¿eli tak twierdzisz, podaj przyk³ady przymusu.

Do JurekPlieth ... "Formalnego przymusu raczej wiêc nie by³o." - oj nie by³o, nie by³o. Niektórym ciê¿ko siê z tym pogodziæ. Tworz± wiêc w³asn± historiê i wciskaj± nam "kit". I najwa¿niejsze - zbieraj± informacje o swoich przodkach ¿yj±c ich ¿yciem jak w grach typu "Sims".

Za odpowied¼ w kwestii przymusu wpisu na listê niech pos³u¿y cytat z ks. Leszka Ja¿d¿ewskiego:
"Nastêpstwem rozporz±dzenia Himmlera z 10 lutego 1942 roku by³o ukazanie siê na Pomorzu Gdañskim 22 lutego 1942 roku publicznego rozporz±dzenia >Odezwa< (Aufruf) podpisanego przez Alberta Forstera, które zapocz±tkowa³o przymuszon± i przy¶pieszon± akcjê wpisywania ludno¶ci kaszubskiej na Deutsche Volksliste. Wpis na DVL od tego momentu by³ PRZYMUSOWY. Nazwiska osób uchylaj±cych siê by³y podawane do wiadomo¶ci gestapo - Tajnej Policji Pañstwowej."
(podkre¶lenie moje)

Nie twierdzê, ¿e wpisy na DVL by³y w 100% czy w 70% przymusowe, ale taki cytat jak wy¿ej daje podstawê naukow± innym do twierdzenia, ¿e wpis na Kaszubach nie by³ jednak dobrowoln± spraw±.
Dla nieznaj±cych ks. Leszka chcê dodaæ, ¿e jest on znawc± tematyki DVL na Pomorzu Gdañskim, napisa³ z tej tematyki doktorat.

pozdrawiam
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8516 jest odpowiedzią na wiadomość #8515] Mon, 26 September 2011 08:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!

Izo, dziêki za wyja¶nienie, dobrze by by³o dotrzec do oryginalnego tekstu tej odezwy

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8517 jest odpowiedzią na wiadomość #8516] Mon, 26 September 2011 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
"Danziger Vorposten" z 24.02.1942r.
Tam jest wydrukowana odezwa Forstera.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8518 jest odpowiedzią na wiadomość #8514] Mon, 26 September 2011 09:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
[quote title=Teerose napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 08:06]
JurekPlieth napisa³(a) dnia sob, 24 wrzesieñ 2011 02:45

To zdanie jest pozbawione logiki. Wyrzuty sumienia przewa¿nie s± osobiste Very Happy...

Masz absolutn± i 100% racjê! Tak to jest jak siê prêdzej napisze zanim zastanowi Embarassed Co oczywi¶cie w najmniejszym stopniu mnie nie rozgrzesza!
Jak ³atwo siê domy¶leæ bardziej chodzi³o mi o "ranienie dobrej pamiêci o przodkach, ani¿eli w³asnego sumienia".
Ufff!
Teerose napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 08:06

I na koniec chcê jednoznacznie podkre¶liæ - nie mam ¯ADNYCH, absolutnie ¯ADNYCH wyrzutów sumienia w zwi±zku z dziadkiem w Wehrmachcie, jak mogê siê martwiæ czym¶, co zdarzy³o siê 30 lat przed moimi narodzinami? To zupe³nie bez sensu.

Precyzuj±c wiêc. Nie ma wielkiego powodu aby rumieniæ siê dlatego, ¿e dziadek by³ Wehrmachcie. Trudno wszak¿e odpowiadaæ za czyny dziadka, nawet i je¶li by³ w SS! Jednak tak jak nie ma powodu do wstydu i tak i nie ma czym siê chlubiæ! Co doskonale jeden z naszych polityków zrozumia³ swojego dziadka ukrywaj±c. Jak i ukrywaj±c fakt, ¿e w domu, jak by³ dzieckiem, ¶piewano kolêdy w jêz. niemieckim. Gdyby ¶piewano po francusku, to zapewne by to wrêcz podkre¶lano w kampanii wyborczej Rolling Eyes
Wracaj±c na moje podwórko. Ja te¿ nie wstydzê siê tego, ¿e rodziny dziadków podpisa³y III grupê. Acz, powiem szczerze, wola³bym na przyk³ad aby dziadek bohatersko przedar³ siê z Grudzi±dza do Warszawy i walczy³ w powstaniu Cool
Czy teraz jest to jasne?

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8519 jest odpowiedzią na wiadomość #8518] Mon, 26 September 2011 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 09:31

[

Jednak tak jak nie ma powodu do wstydu i tak i nie ma czym siê chlubiæ! Co doskonale jeden z naszych polityków zrozumia³ swojego dziadka ukrywaj±c. Jak i ukrywaj±c fakt, ¿e w domu, jak by³ dzieckiem, ¶piewano kolêdy w jêz. niemieckim. Gdyby ¶piewano po francusku, to zapewne by to wrêcz podkre¶lano w kampanii wyborczej Rolling Eyes

O Bo¿e, widzisz i nie grzmisz... Nie wiedzia³am, ¿e nie wspominanie o jêzyku niemieckim jest ukrywaniem czego¶ wstydliwego. Mój dziadek, kiedy siê denerwowa³, przeklina³ tylko po niemiecku, do babci ca³e ¿ycie mówi³ Agnes, a nie Agnieszka. Podstawowe zwroty niemieckie przyswoi³am sobie w domu dziadków nie bêd±c tego ¶wiadoma, potem w szkole okaza³o siê, ¿e wiele s³ów znam wraz z ca³ymi wyra¿eniami. Stille Nacht co prawda nie ¶piewali¶my, ale pewnie tylko dlatego, ¿e nie byli¶my muzykaln± rodzin± i w ogóle nie ¶piewali¶my kolêd.
No proszê Ciê... nie wyje¿d¿ajmy tu z polityk±, bo krew mnie ja¶nista zaleje (¿e tak zacytujê politycznie Smile))

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8520 jest odpowiedzią na wiadomość #8519] Mon, 26 September 2011 10:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Teerose napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 10:19

No proszê Ciê... nie wyje¿d¿ajmy tu z polityk±, bo krew mnie ja¶nista zaleje (¿e tak zacytujê politycznie Smile))

Nie wyje¿d¿am, jak napisa³a¶, z polityk± dla polityki jako takiej, ale dla potwierdzenia, ¿e nie koniecznie posiadanie dziadka w Wehrmachcie i ¶piewanie kolêd po niemiecku jest tytu³em do zdobycia g³osów wyborców. Za¶ posiadanie "³adnego", czysto polskiego nazwiska, oraz przodków z chlubna przesz³o¶ci±, a jeszcze lepiej ze szlacheckim rodowodem, jest nim jak najbardziej. Co inny polityk wykorzystywa³, ale to oczywi¶cie zupe³ny przypadek...

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8521 jest odpowiedzią na wiadomość #8518] Mon, 26 September 2011 10:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jeszcze jedno mi siê przypomnia³o. Nie masz racji zdaje siê, ¿e Tusk ukrywa³ ¶piewanie po niemiecku.
W 2003 roku (ojej czy¿by przed kampani± prezydenck± w 2005r.?) wydano ksi±¿kê Olgi Dêbickiej "Fotografie z t³em. Gdañszczanie po roku 1945". Tam w rozdziale po¶wiêconym rodzinie Donalda Tuska wyra¼nie napisano, ¿e babcia Tuska mówi³a po niemiecku na co dzieñ.
Nie szukajmy sensacji tam, gdzie jej nie ma.
pozdrawiam
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8522 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 13:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzieñ dobry--podpisali,podpisali,s³u¿yli-FAKT-jest zapisane w papierach.Mamy co czytaæ,wytykaæ a mo¿e i analizowaæ i badaæ.
Wyci±gamy daleko id±ce wnioski nawet je¿eli nie mamy racji, potêpiamy,kazemy siê wstydziæ.
Wehrmachtu i volkslisty ju¿ za ma³o to moze SS.Rozdajemy razy na prawo i lewo.
A przecie¿ Polacy wspó³pracowali z okupantem niemieckim i radzieckim -z ró¿nych powodów -donosili i nie byli w kartotece.
No i na tych nic nie mamy i tych nie rozliczymy.A nie by³a to ilo¶æ marginalna jak podaj± historycy.
A moze porozmawiamy o tych którzy chcieli prze¿yæ wojnê.
A mieszkali i na ¦l±sku,Pomorzu,Wielkopolsce, GG i na wschodzie.Moze im te¿ co¶ znajdziemy.
Pomorze i ¦l±sk ten obszar zosta³ wcielony do Rzeszy.Nie wiemy jak wyglada³a szczegó³owo okupacja na innych terenach GG oprócz sytuacji w Warszawie i jej okolicy.
W Dzienniku Ba³tyckim w Rejsach 15.10.2010 r jest ciekawy wywiad przeprowadzony przez Jaros³awa Zalesiñskiego z prof Ryszardem Kaczmarkiem,warto przeczytaæ.
A pan D.Tusk nigdy siê swojej rodziny nie wypiera³ i moze ta rodzina i jej podobne zrobi³y wiêcej dobrego dla Polski ni¿ nie jedna z herbamii mówi±ca poprawnie po polsku.Pozdrawiam Krystyna
Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8523 jest odpowiedzią na wiadomość #8522] Mon, 26 September 2011 14:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dla jasno¶ci chcia³abym przytoczyæ kilka faktów dotycz±cych wpisów na DVL (Deutsche Volksliste). Cytujê ks. Leszka Ja¿d¿ewskiego, skróty ode mnie:

…4 marca 1941 roku ukaza³o siê rozporz±dzenie o niemieckiej li¶cie narodowej i niemieckiej przynale¿no¶ci pañstwowej na wcielonych ziemiach wschodnich. W my¶l artyku³u 1., niemiecka ludno¶æ zamieszkuj±ca wschodnie obszary w³±czone do Rzeszy mia³a byæ objêta niemieck± list± narodow± i podzielona na cztery grupy.

Do I grupy zaliczono by osoby narodowo¶ci niemieckiej, które w okresie miêdzywojennym udziela³y siê aktywnie po stronie niemieckiej, a wiêc aktywnie dzia³a³y w niemieckich organizacjach mniejszo¶ciowych, pos³ugiwa³y siê na co dzieñ jêzykiem niemieckim, posy³a³y swoje dzieci do niemieckich szkó³ czy te¿ obraca³y siê tylko w niemieckich krêgach towarzyskich.

Do II grupy mia³y byæ zaliczone osoby narodowo¶ci niemieckiej, które nie bra³y czynnego udzia³u w niemieckiej walce narodowo¶ciowej. Warunkiem zakwalifikowania do tej grupy by³o zachowanie niemiecko¶ci w jêzyku i obyczajach. Cz³onkowie I i II grupy niemieckiej listy narodowej otrzymywali dowody osobiste koloru bia³ego, a tak¿e posiadali takie same prawa i obowi±zki.

Do III grupy niemieckiej listy narodowej zaliczono trzy kategorie osób.
Pierwsza to osoby pochodzenia niemieckiego, które z biegiem lat uleg³y polonizacji, ale rokuj±ce nadzieje, ¿e w dalszej perspektywie stan± siê znowu Niemcami.
Do drugiej kategorii zaliczono osoby innego pochodzenia ni¿ niemieckie, które ¿y³y w zwi±zkach ma³¿eñskich z Niemcami – w takim zwi±zku przewagê co do podejmowania decyzji musia³a mieæ strona niemiecka.
Do trzeciej kategorii planowano w³±czyæ osoby o niewyja¶nionej przynale¿no¶ci narodowej, sk³aniaj±ce siê ku niemczy¼nie na zasadzie zwi±zków krwi i kultury, a pos³uguj±ce siê jêzykiem s³owiañskim. Do tej grupy zaliczono przede wszystkim ¦l±zaków i Kaszubów oraz 100 ty¶. osób pochodzenia polskiego, mieszkaj±cych na Pomorzu od czasu zaboru pruskiego. Osoby zapisane do trzeciej grupy otrzymywa³y legitymacje koloru zielonego. Okre¶lano je czêsto mianem Eingedeutsch – zniemczony.

Do IV i ostatniej grupy miano w³±czyæ osoby pochodzenia niemieckiego ca³kowicie spolonizowane i manifestuj±ce swoj± przynale¿no¶æ do narodu polskiego. Cz³onkowie grupy czwartej otrzymywali dowody to¿samo¶ci koloru czerwonego.

Ci, którzy nie zostali wpisani na listê narodow±, otrzymywali najni¿szy stopieñ niemieckiej przynale¿no¶ci pañstwowej, tzw. Schutzangehörige des Deutschen Reiches – podopieczni pañstwa niemieckiego o niesprecyzowanym statusie prawnym.

To tak dla usystematyzowania wiadomo¶ci podajê Smile

Iza

[Uaktualnione dnia: Mon, 26 September 2011 15:06] przez Moderatora

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8526 jest odpowiedzią na wiadomość #8523] Mon, 26 September 2011 15:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Pozwolê sobie zacytowac ze strony :

http://www.wehrmacht-polacy.pl/obywatele.html

"21 maja 1935 r. ukaza³a siê ustawa precyzuj±ca miêdzy innymi, kto mo¿e i musi podj±æ s³u¿bê wojskow±: jedynie Niemiec, przy czym zastrze¿ono, ¿e Niemcem jest ka¿dy obywatel niemiecki. "Definicjê" Niemca uzupe³niono w oficjalnym komentarzu do ustawy, gdzie napisano: "Poniewa¿ narodowosocjalistyczna III Rzesza zbudowana jest na zasadzie, ¿e naród niemiecki nie jest sum± ludno¶ci zamieszkuj±cej okre¶lone terytorium, lecz spo³eczno¶ci± zwi±zan± wêz³ami krwi niemieckiej, zasada ta musi znale¼æ tak¿e zastosowanie w Wehrmachcie. Dlatego s³u¿bê wojskow±, honorow± s³u¿bê dla narodu niemieckiego, pe³niæ mo¿e tylko ten, w którego ¿y³ach p³ynie krew niemiecka. Wprawdzie ustawa o s³u¿bie wojskowej ustala, ¿e zobowi±zany do s³u¿by wojskowej jest ka¿dy Niemiec i ¿e Niemcem jest ten, kto posiada niemieck± przynale¿no¶æ pañstwow±, nie dopuszcza siê jednak do s³u¿by wojskowej osób krwi obcej, chocia¿by tê przynale¿no¶æ posiada³y. Dziêki takiemu uregulowaniu sprawy, powsta³y niezbêdne warunki do stworzenia prawdziwie narodowej armii. S³u¿bê z broni± w rêku dla narodu i ojczyzny w zasadzie pe³ni tylko Niemiec"

Tre¶æ ca³ej tej ustawy mo¿na znale¼æ w internecie :

http://www.verfassungen.de/de/de33-45/wehr35.htm

[Uaktualnione dnia: Mon, 26 September 2011 18:00] przez Moderatora

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8527 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 18:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
W artykule o którym wspomina³am (Dziennik Ba³tycki w Rejsy z dnia 15.10.2010 r) :
na pytanie :
¯eby dostaæ siê na niemieck± grupê narodowo¶ciow± trzeba by³o wype³niæ i z³o¿yæ ankietê.Nie robiono tego dobrowolnie.
Odpowied¼ :
To chyba klucz do zrozumienia problemu, nie zawsze rozumianego poza tymi terenami.
Na dwóch obszarach (Pomorze i Górny ¦l±sk) stosowano, nie przymus wpisu na listê narodowo¶ciow±,tylko przymus wype³nienia ankiety.
Po jej wype³nieniu ju¿ bez wiedzy i udzia³u zainteresowanego urzêdnik nadawa³ mu okre¶lon± grupê volkslisty, a z tym wi±za³o
siê przyznanie niemieckiego obywatelstwa. Niewype³nienie ankiety oznacza³o mo¿liwo¶æ kar, od aresztu ochronnego po obóz koncentracyjny.
Nastêpne pytanie :
W którym po jednej stronie jest niemiecki okupant,a po drugiej bohatersko opieraj±ce mu siê polskie spo³eczeñstwo.
Odpowied¼ :
K³óci³o siê to z jeszcze czym¶ ,czêsto powtarzan± tez±, ¿e w Polsce nie by³o problemu kolaboracjonizmu.
A za ka¿dym razem,kiedy zaczynano mówiæ na temat Polaków w Wehrmachcie,gdzie¶ tam w tle pojawia³o siê s³owo dla Polaków
nie dla przyjêcia, które te¿ pojawi³o siê w naszej rozmowie, czyli kolaboracja. Zlepi³o siê to jakoby ze sob±.
W mojej ksi±¿ce staram siê pokazaæ, ¿e s³u¿ba w Wehrmachcie nie by³a przejawem kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia³ siê na obrze¿ach tej grupy.

Jest to rozmowa przeprowadzona w 2010 r przez Jaros³awa Zalesiñskiego z prof Ryszardem Kaczmarkiem
Krystyna Bojahr

[Uaktualnione dnia: Tue, 27 September 2011 11:39] przez Moderatora

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8528 jest odpowiedzią na wiadomość #8526] Mon, 26 September 2011 18:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Ten fragment artyku³u du¿o wyja¶nia.
Poza oficjalnymi rozporz±dzeniami by³y równie¿ tajne dyrektywy zniemczania mieszkañców Prus.

"Forster wyst±pi³ po raz pierwszy z programem zniemczenia du¿ej liczby Polaków ju¿ w 1939. Energiczne dzia³ania w tym celu podjêto jednak dopiero po wej¶ciu w ¿ycie przepisów o Niemieckiej Li¶cie Narodowo¶ciowej (niem.: Deutsche Volksliste – DVL), tj. po 4 marca 1941. Do realizacji tych zadañ powo³ano Centralne Urzêdy Niemieckiej Listy Narodowo¶ciowej[30].

W dniu 22 lutego 1942 roku ukaza³o siê obwieszczenie (Aufruf), podpisane przez Forstera, traktuj±ce o wpisywaniu siê na DVL. Wydano wytyczne upowa¿niaj±ce do wywierania presji i stosowania przemocy fizycznej. W przypadku odmowy podpisania volkslisty opornym grozi³o wysiedlenie do Generalnego Gubernatorstwa, a nawet obóz koncentracyjny[5]. Polakom zmniejszono ponadto racje ¿ywno¶ciowe. Znacznemu pogorszeniu uleg³a sytuacja zdrowotna i mieszkaniowa.

Akcja wpisywania na listê narodowo¶ciow± zakoñczy³a siê w po³owie wrze¶nia 1944. Dane dla ca³ego Pomorza Gdañskiego wskazuj±, i¿ na volksli¶cie znalaz³o siê 950 tysiêcy osób, tj. oko³o 54,5% ogó³u ludno¶ci. Wyniki wpisów nale¿y przypisaæ ogólnej atmosferze zastraszenia[30]. To równie¿ efekt polityki Forstera, który szybk± germanizacj± Pomorza pragn±³ zaskarbiæ sobie wzglêdy Hitlera i w zwi±zku z tym mocno poluzowa³ kryteria pozwalaj±ce Polakom wpisywaæ siê na volkslistê[11]. By³o to zupe³nym przeciwieñstwem polityki prowadzonej przez gauleitera Arthura Greisera w s±siedniej Wielkopolsce, który uwa¿a³ Polaków za "niepe³nowarto¶ciowych rasowo" i nie zas³uguj±cych na zniemczenie. Z tego te¿ powodu Greiser wielokrotnie s³a³ donosy do Führera na swego partyjnego kolegê Forstera. "Elastyczne" podej¶cie Forstera do nazistowskich praw rasowych by³o równie¿ przyczyn± sta³ych konfliktów gauleitera z Reichsführerem-SS, Himmlerem[11].

Problem ludno¶ci kaszubskiej równie¿ sta³ siê przedmiotem sporu pomiêdzy Himmlerem a Forsterem: Himmler wychodzi³ z za³o¿enia, ¿e Kaszubów nale¿y pozostawiæ na miejscu, wyeliminowaæ ze spo³eczno¶ci polskiej i zniemczyæ. Forster natomiast by³ przeciwny popieraniu, nawet przej¶ciowo, "narodowo¶ci kaszubskiej". Uwa¿a³ j± za "nisko warto¶ciow±" i niegodn± uprzywilejowania[30].

Ten artyku³ nie pozostawia ju¿ ¿adnych w±tpliwo¶ci:

krêgu Rzeszy Gdañsk-Prusy Zachodnie ju¿ w 1940 przeprowadzono pobór Polaków – by³ych obywateli Wolnego Miasta Gdañska do Wehrmachtu. W pierwszym rzêdzie brano do armii niemieckiej tych, którzy przed wybuchem wojny nie odgrywali aktywnej roli w polskim ¿yciu spo³eczno-politycznym w Wolnym Mie¶cie. Po og³oszeniu rozporz±dzenia o Niemieckiej Li¶cie Narodowo¶ciowej pobór Polaków z Pomorza nabra³ charakteru masowego[5].

Polacy wcieleni do Wehrmachtu (cz³onkowie III grupy Niemieckiej Listy Narodowo¶ciowej) podlegali wielu obostrzeniom, wynikaj±cym z nieufno¶ci w³adz co do ich lojalno¶ci wobec III Rzeszy. Z wcielonych do Wehrmachtu nie wolno by³o tworzyæ odrêbnych pododdzia³ów, rozdzielaj±c ich w miarê mo¿liwo¶ci pojedynczo lub po kilku w plutonie (2–3 osoby). Oprócz tego, zgodnie z zarz±dzeniem z 25 listopada 1942, za próby ³amania dyscypliny, usi³owania dezercji lub sabota¿u przynale¿nych do III grupy karano ¶mierci±. Powo³anych do s³u¿by wojskowej kierowano od roku 1943 do ró¿nych formacji s³u¿±cych na terenie Rzeszy i pañstw okupowanych. Powodem, dla którego rozrzucano ich po ca³ej Europie, by³a obawa administracji przed mo¿liwo¶ci± pope³nienia przez wcielonych dezercji. W tym przypadku represjom podlegali równie¿ bli¿si i dalsi cz³onkowie rodzin dezerterów. Mo¿liwo¶æ awansu dla osób z poboru ograniczono do stopnia starszego strzelca[5]. Przedwojenni obywatele polscy nie trafiali te¿ do jednostek elitarnych, takich jak Waffen-SS.

Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8529 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] Mon, 26 September 2011 18:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Zgadza sie Krystyno . Volkslista w rzeczy samej byla ankieta na podstawie ktorej przydzielano kategorie.

Marek ZajÄ…c
Poprzedni wÄ…tek: Zdrowych Wesolych Swiat
Następny wątek: Armia Krajowa , Gryf Pomorski ....
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 21:10:55 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund