Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Wdzydze Tucholskie
Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14382] Thu, 23 April 2015 20:48 Przejdź do następnej wiadomości
Bozena13 jest aktualnie niedostępny  Bozena13
Junior Member
Witam
Poszukuj wszystkiego co zwizane ze wsi Wdzydze Tucholskie i jeziora Wdzydze.
Wiem, e XIXWw wie nazywaa si Weitsee, nastpnie Ryboki.
Zna kto jak ciekaw histori zwizan z tym miejscem?
W zamain mog podzieli si tym co ju udao mi si zdoby.
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14383 jest odpowiedzią na wiadomość #14382] Thu, 23 April 2015 22:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Owszem jak najbardziej!
Posiadam opracowanie rodziny Wardyn, w ktrym s zawarte wtki o Wdz. Tuch i Jeziorze
Krzysiek
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14384 jest odpowiedzią na wiadomość #14382] Thu, 23 April 2015 22:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wstp zacznij od publikacji prof Borzyszkowskiego.
krzysiek
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14385 jest odpowiedzią na wiadomość #14382] Thu, 23 April 2015 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wielewskie Gry, Gdzie Kaszub Pocztek, gdzie Kaszub koniec
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14386 jest odpowiedzią na wiadomość #14383] Fri, 24 April 2015 13:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czy jeste wstanie udostpni mi to opracowanie. I jeli mog zapyta o t rodzin: skd pochodz. Moja prababcia bya z domu Wardyn
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14494 jest odpowiedzią na wiadomość #14385] Mon, 22 June 2015 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Mam ciekawostk w temacie Smile
Moja rodzina pochodzi z Juszek, gdzie obecnie mieszkam. W maju szo si na pielgrzymk do Wiela, trasa wioda m.in. przez Wdzydze Tucholskie (Rybaki). Moja ciocia (rocznik 1941) pamita napominanie pielgrzymujcych przez rodziny przed wyruszeniem: "tylko pamitajta, w Rybokach nic nie bierzta do jedzenia ani picia". Wiosk t postrzegano jako wiosk czarownic, jedzenie i picie miao by "zauroczone".
Takie tam dawne bajki, ale z nich te si skadao ycie naszych przodkw.
pozdrawiam
Iza
p.s. Krzychu, chtnie bym zobaczya te to opracowania Wardynw
Odp: Wdzydze Tucholskie [wiadomość #14496 jest odpowiedzią na wiadomość #14494] Tue, 23 June 2015 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Hej. Dzikuj Ci za to info:) wiadomo mi co na ten temat, gdy moja babcia i dziadka siostra byy przez przesdnych ludzi zwane czarownicami:) Nawet odradzano babci lubu z rodzin gdzie s czarownice:)
Tak wic chyba te mam te geny...
Poprzedni wątek: Sierosław XIXw. - mapy z Urzędu Katastralnego w Świeciu
Następny wątek: Jakie USC
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 08 02:11:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund