Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Proszę o pomoc
Proszę o pomoc [wiadomość #3223] Thu, 03 December 2009 16:05 Przejdź do następnej wiadomości
dattam jest aktualnie niedostępny  dattam
Junior Member
Witam. Interesuje mnie miejscowo¶æ dopisana do Michaela Datta.
Domy¶lam siê ¿e jest to miejscowo¶æ jego narodzin. Pasuje mi miejscowo¶æ Rybaki ko³o Ko¶cierzyny, ale napisane jest na dokumencie RIBAKEN KRO KONITZ. Konitz to Chojnice. szuka³em wko³o Chojnic jakich¶ Rybak, ale nie znalaz³em. Czy kto¶ mo¿e mi pomóc to rozszyfrowaæ.
Bedê niezmiernie wdziêczny.
Marek

Poszukujê: Datta, Szuman, Schumann, Kiedrowski, Troka
  • Załącznik: skan.jpg
    (Rozmiar: 168.01KB, Pobrano 252 razy)
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3225 jest odpowiedzią na wiadomość #3223] Thu, 03 December 2009 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Mozliwe ze

Piechowice, Jeleniogórski,Slask- Niederschlesien
ale raczej
Piechowitz, Piechowice
kolo Berent, Pomorze

Skorschewo
Powiat kartuski, Karthaus
nazway:
Skorschewo (1908) (deu)
Skorzewo (1938) (deu)
Skorzewo (pol)

Ribaken, Rybaki Sietzenhütte, Berent, Pomorskie,

[Uaktualnione dnia: Thu, 03 December 2009 18:37]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3230 jest odpowiedzią na wiadomość #3225] Thu, 03 December 2009 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak, Skorzewo i Piechowice to miejscowo¶ci ko³o Ko¶cierzyny. I tu wszystko jest dla mnie zrozumia³e. Problemem dla mnie jest miejscowo¶æ Ribaken kro Konitz ( O ile dobrze odczytujê).
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3237 jest odpowiedzią na wiadomość #3230] Fri, 04 December 2009 16:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
raczej na pewno- patrz link
http://exonyme.bplaced.net/Board/Thread-Kaschubische-ON-in-P olen-Polnisch-Deutsch-Kaschubisch
na moje to moze: Ribaken kreis(w skrocie:powiat/gmina-kre.)Konitz
a tak ogolnie super papierek, chcialbym miec cos takiego w swoich zbiorach...moje pra spalily wszystko to w 1945.
pozdr
mk

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3238 jest odpowiedzią na wiadomość #3237] Fri, 04 December 2009 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ha Ha Laughing
no ja tez cos takiego pierwszy raz widze ciekawe czy gdzies mozna dostac kopie ?

moze warto by bylo zrobic taki maly leksykon z fotkami pojedynczych dokumetow aby przedstawic je szerszej grupie
wkoncu nie kazdy zna niemiecki

a to wkoncu byly Formularze

mozna by pozbierac roznego rodzaju dokumety i je opisac
co ty nato: mirok

by wiele problemow z tlumaczeniem zgine
Ty gadasz po niemiecku i ja tez troszke gadole
mozna by bylo raz na tydzien opisac jeden dokumet tlumaczac naglowki i tresc.
wkoncu tyle czasu to tez nie zabieze bo wiele sie juz z tych dokumetow tlumaczylo i jeszcze jest na forum

co Ty o tym sadzisz ?

Marcin

[Uaktualnione dnia: Fri, 04 December 2009 17:16]

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3239 jest odpowiedzią na wiadomość #3238] Fri, 04 December 2009 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
dobry pomysl Marcin
w sumie moge zrobic juz pare od reki w Photoshopie.Trzeba tylko porozmawiac z adminem zeby powrzucal to wszystko na website.

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3240 jest odpowiedzią na wiadomość #3239] Fri, 04 December 2009 17:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Ja mysle ze Adam nic nie ma przeciwko wkoncu bylo by to wzbogacenie strony
proponowal bym wymazanie tekstow(wpisanych) z dokumetu za pomoca Photoshop jak i jego oszyszczenie z brodow i uszkodzen
czyli najpierw kosmetyka
nastepnie przetlumaczenie tekstow drukowanych w zrozumialy sposob z wpisanym Przykladem(n.p.-z.B.)

Napisz jakie dokumety w jezyku niemieckim posiadasz to bede wiedzial czego jeszcze szukac
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3241 jest odpowiedzią na wiadomość #3240] Fri, 04 December 2009 17:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Marcin,
zrobie pare na wzor,przesle na prive i bedziemy dalej rozmawiac na ten temat. tzn wymarze wszystko i powpisuje tak jak bylo kiedys na skrzynkach pocztowych-JAN NOWAK z NOWAKOWA WIELKIEGO syn JANA NOWAKA itd.

[Uaktualnione dnia: Fri, 04 December 2009 18:00]

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3242 jest odpowiedzią na wiadomość #3241] Fri, 04 December 2009 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
ok tak bedzie najlepiej
nara.
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3243 jest odpowiedzią na wiadomość #3237] Fri, 04 December 2009 18:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Niestety to nie jest orygina³ tylko kopia z Archiwum z Gdañska.
Ale bardzo dobra kopia.
Pozdrawiam
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3244 jest odpowiedzią na wiadomość #3237] Fri, 04 December 2009 18:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêki za link, sporo tam miejscowo¶ci, ale w powiecie Chojnickim nie znalaz³em nigdzie miejscowo¶ci Ribaken, niestety. I nie wiem co z tym fantem dalej zrobiæ.
Mo¿e jest kto¶ kto mia³by jaki¶ pomys³??
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3245 jest odpowiedzią na wiadomość #3244] Fri, 04 December 2009 18:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
patrz: Kreis Berendt/powiat koscierski

Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3248 jest odpowiedzią na wiadomość #3245] Sat, 05 December 2009 04:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witajcie
mysie tez, wydaje mi sie ze chodzi o koscierski
chyba ze jest to zla definicja lub zle to czytamy

jedyna metoda to karty Mastricha moze tam cos stoji chlopaki!
mam taki pomysl
ogladnijcie mapy poprostu

pozdrawiam
Marcin
Odp: Proszę o pomoc [wiadomość #3734 jest odpowiedzią na wiadomość #3223] Tue, 30 March 2010 20:38 Przejdź do poprzedniej wiadomości
beata34 jest aktualnie niedostępny  beata34
Junior Member
WOJEWODSCHAFT POMMERN // WOJEWÓDZTWO POMORSKIE // WÒJEWÓDZTWO PÒMÒRSCZÉ

Kreis Berendt // Powiat Ko¶cierski // Kòscérsczi kréz

Entnommen aus: ehem. Exonyme-Forum (Parsimony)/K. Badenheuer
Geschrieben von: Tomá¹ Herlík am 16. August 2006

Rotembark // Rottenberg i.Westpreußen // Rotembarch
Rów // Grubenau // Row
Rybaki // Ribaken // Rëbôki
Sarnowy // Rehtränke // Sarnowë
Schodno // Schoden i.Westpreußen // Schòdno

Te Rybaki maj± kod pocztowy 83-400 i s± w okolicy Ko¶cierzyny, ale nie wiem jak podzielone by³y kiedy¶ prowincje.
Poprzedni wątek: Tłumaczenie - odpłatnie
Następny wątek: z Niemieckiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 03:16:19 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund