Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Szukam pradziadka
Szukam pradziadka [wiadomość #17162] Tue, 21 May 2019 21:53 Przejdź do następnej wiadomości
kwiniarska jest aktualnie niedostępny  kwiniarska
Junior Member
Cze¶æ mam pytanie, szukam mojego pradziadka znam jak siê nazywa, ale nie wiem kiedy siê urodzi³ i kiedy zmar³, nigdzie nie ma jego akt gdzie bym mog³a jeszcze poszukaæ ?
Mój tata idzie w tygodniu na Parafiê tam siê zapytaæ, niestety sama nie jestem w stanie, bo mieszkam za granic±.

Dziekujê za odpowiedzi.

Klaudia.
Odp: Szukam pradziadka [wiadomość #17163 jest odpowiedzią na wiadomość #17162] Wed, 22 May 2019 08:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Zanim dojdziemy do pradziadka warto zgromadziæ jak najwiêcej info o dziadkach (babciach i dziadkach).
Pradziadek to ojciec babci lub dziadka (dla uproszczenia bêde pisaæ dziadek).
Jak mamy datê i miejsce urodzenia dziadka, to wiemy gdzie mieszka³ pradziadek. Warto w tym miejscu przeszukaæ akta metrykalne czy nie matam zarejestrowanych innych dzieci pradziadka. Informacji nigdy nie za du¿o.
a na akcie slubu dziadka nie ma jaki¶ wpisów dot pradziadka?
(np. niezyj±cy, mieszkaj±cy w .... itp)

Pradziadek mia³ pewnie ¿onê (prababciê). Czy wiadomo sk±d pochodzi³a? ¶lub zazwyczaj brano w miejscu zamieszkania panny m³odej.
Czy wiadomo kiedy zmar³a prababcia?
Mo¿na poszukaæ jej aktu zgonu w USC i parafii, na akcie mog± byæ wskazówki dot pradziadka.

Wiadomo w jakich mniej wiêcej okolicach móg³ mieszkaæ pradziadek?
Z jakiego czasu s± ostatnie informacje o nim.
Kim by³?

Je¶li mia³ wiêcej dzieci to warto skontaktowac siê z rodzin± z linii bocznej i popytac mo¿e co¶ wiedz±.

Macie albumy ze starymi zdjêciami?
Mo¿e na odwrocie sa jakies informacje?

Tyle uwag na gor±co

Janus
PomTG
Odp: Szukam pradziadka [wiadomość #17164 jest odpowiedzią na wiadomość #17163] Wed, 22 May 2019 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Jego ¿ona nazywa³a siê Marianna Chilewska urodzi³a siê w 1861 a zmar³a w 1939, nie wiem sk±d pochodzi³a, ale dziadek tez nie pochodzi³ z tej samej miejscowo¶ci co mieszka³. Mieszka³ do ¶mierci w Johannisberg dzisiejsza Jania Góra. Pyta³am siê jego wnuczek które maj± po 80 lat, niestety nie pamiêtaj± ju¿ tego, na cmentarzu le¿± ju¿ dwie osoby, a tabliczka jest wyrzucona. Pisa³am z jednym Panem z Towarzystwa niby jest jaki¶ Ignatz w latach 30 XIX w. Ale czy to on ?
Przeszuka³am archiwum s± dzieci z lat 1870 i 1880r

Klaudia.
Odp: Szukam pradziadka [wiadomość #17165 jest odpowiedzią na wiadomość #17164] Wed, 22 May 2019 11:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jania Góra to parafia ¦wiekatowo.

z naszej bazy
chrzty
¦wiekatowo 1861 W1499 0031 85 Marianna Johann Chylewski Marianna Kie³pikowska

dokumenty w archiwum w Pelplinie

Proszê podaæ nazwisko pradziadka.
Mo¿e bêdê móg³ pomóc.

Janus
PomTG

Odp: Szukam pradziadka [wiadomość #17166 jest odpowiedzią na wiadomość #17165] Wed, 22 May 2019 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Marianna Chilewska to jego ¿ona
Dziadek nazywa³ siê Ignatz Schröder ( Schroeder )
Odp: Szukam pradziadka [wiadomość #17167 jest odpowiedzią na wiadomość #17166] Wed, 22 May 2019 11:56 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
posz³o na priv

Przenosze watek do kat Poszukiwania przodków

Janus
PomTG
Poprzedni wątek: Rodzina Breza z Kruszyna, parafia Leśno
Następny wątek: Prośba do osób mających dostęp do Genbazy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 16:15:47 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund