| Wandale w Starej Kiszewie [wiadomość #10760] |
Fri, 02 November 2012 14:38  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Witam,
pamiêtacie moj± historiê z szukaniem grobu Johanna Bergera - niemieckiego ¿o³nierza, który zgin±³ w lutym 1945r. i zosta³ pochowany najpierw ko³o szko³y w Lipach, a potem na cmentarzu w Starej Kiszewie?
W zesz³ym roku zosta³ postawiony krzy¿ z tabliczk± z danymi Johanna Bergera, by³ tu wtedy syn i wnuk ¿o³nierza. Ponad rok wszystko by³o OK, ale wczoraj o ma³o szlag mnie nie trafi³ na cmentarzu. Krzy¿ stoi, ale bez tabliczki!!!!
Jak ciê¿ko by³o mi dzi¶ pisaæ maila do Niemiec, to nie macie nawet pojêcia.
Ja wiem, ¿e wandale s± w¶ród nas, ale jeszcze nigdy tak bezpo¶rednio mnie takie zachowanie nie dotknê³o. Przykro, ¿e komu¶ przeszkadza³o upamiêtnienie cz³owieka, który przez 66 lat nie mia³ krzy¿a nad swoim grobem.
Iza
|
|
|
|
| Odp: Wandale w Starej Kiszewie [wiadomość #10770 jest odpowiedzią na wiadomość #10760] |
Mon, 05 November 2012 12:26  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Izo,
Jako¶ z¿y³em siê z histori± poszukiwañ Johanna Bergera, we fragmencie której uczestniczyli¶my na tym forum.
Zbyt d³ugo sam poszukiwa³em swoich przodków w imiennych i bezimiennych grobach, bym móg³ zrozumieæ powody dewastacji, a wielokrotnie pomagaj±c w poszukiwaniach na cmentarzach Pomorza, by³em ¶wiadkiem takich zdarzeñ.
Móg³bym dodaæ wiêcej s³ów opisuj±cych to zdarzenie, a ca³e szczê¶cie, ¿e s± w¶ród nas ludzie znajduj±cy zrozumienie dla poszukiwañ przodków, którzy w ten czy inny sposób znale¼li swoje miejsce pochówku na Pomorzu.
Nekropolie i cmentarze to miejsca pochówku i nale¿y siê im szacunek.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|