Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych
| Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8706] |
Thu, 06 October 2011 16:07  |
MSchroder
|
Junior Member |
|
|
Nazywam siê Micha³ Schröder. Od pewnego czasu rozpocz±³em poszukiwania naszej du¿ej rodziny. Dlatego zwracam siê do Pañstwa z zapytaniem czy wiecie co¶ na ten temat. Moja mama Regina Szreder posiada³a dziesiêcioro rodzeñstwa (Irena, Zygmunt, Stefania, Helena, Konrad, Stanis³awa, Stanis³aw, Stefan, Bronis³aw, Gertruda), by³a córk± Leona Schröder i Heleny z d. Daleka. Dziadek, czyli Leon Schröder to syn Augusta Schröder i Marthy Grêditzkiej (Grzêdzicka). Próbujê dotrzeæ do rodzeñstwa dziadka, byli to chyba: Helena, Jan, Marianna, Agnieszka, Anton, Brunon, Franciszek, Józef i Anna, i do ich potomków, czyli moich wujów i kuzynów, i do informacji na temat pradziadka Augusta. Je¿eli te dane co¶ Pañstwu mówi±, proszê o kontakt: na email: mschroder78@gmail.com
Michał Schröder
|
|
|
|
|
|
| Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych - c.d. [wiadomość #8715 jest odpowiedzią na wiadomość #8706] |
Fri, 07 October 2011 07:56   |
MSchroder
|
Junior Member |
|
|
Dziêki Teerose! Fakt, nie pomy¶la³em o tym. A wiêc: Leon Schroder zamieszkiwa³ tereny powiatu kartuskiego: Szymbark, Wie¿yca, Rybaki i Go³ubie Kaszubskie; urodzi³ siê w Lesznie, ¶lub w Go³ubiu Kaszubskim. August Schroder, syn Karla Schroder, urodzony Tiefental, mieszka³: Leszno, Gdynia, tam te¿ umar³.
Michał Schröder
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8722 jest odpowiedzią na wiadomość #8706] |
Fri, 07 October 2011 11:11   |
MSchroder
|
Junior Member |
|
|
Tak to data z Aktu Ma³¿eñstwa USC, ale chodzi o cywilny. Przedwczoraj dowiedzia³em siê (z Archiwum w Pelplinie), ¿e ko¶cielny brali 12.04.1932 r. ale w Szymbarku (nie maj± ponoæ ksiêgi ma³¿eñstw z tego okresu). Z tym¿e to te¿ nie by³ chyba ko¶ció³ katolicki? Czy siê mylê? Znów chrzest otrzyma³ w Kartuzach 03.05.1908 r., chrzestnymi byli: Paul i Franciszka Pazur.
Michał Schröder
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8725 jest odpowiedzią na wiadomość #8724] |
Fri, 07 October 2011 11:31   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Raczej nie, przynajmniej nie w tym czasie, o który Ci chodzi. Wcze¶niej zdarza³o siê, ¿e dzieci obojga rodziców ewangelików by³y chrzczone w ko¶ciele katolickim. Takie zapisy znalaz³am w ksiêgach Sulêczyna w XVIII wieku.
Powiem tak - witaj w klubie! Mój dziadek urodzi³ siê jako ewangelik, ochrzczono go w Nowych Polaszkach, jego przodkowie chrzczeni byli tak¿e w Przywidzu i Nowym Barkoczynie. Akta ko¶cio³ów ewangelickich z Pomorza nie wróci³y z Niemiec w odró¿nieniu od katolickich. Ja dziêki ³añcuszkowi ludzi dobrej woli mam szcz±tkowe informacje o ewangelickich przodkach z mikrofilmów mormonów.
£atwo nie bêdzie, ale nie poddawaj siê!
Iza
p.s. do 1874r. szukaj w aktach USC (AP Gdañsk)
|
|
|
|
| Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8727 jest odpowiedzią na wiadomość #8725] |
Fri, 07 October 2011 11:52   |
MSchroder
|
Junior Member |
|
|
Zak³adaj±c, ¿e ¶lub by³ ewangelicki to jak chrzest móg³ byæ katolicki (katolicki dlatego, ¿e ksiêga chrztów znajduje siê w AD w Pelplinie, chyba, ¿e maj± tam te¿ ksiêgi ewangelickie?).
Co do Augusta (pradziadek, dosta³em co¶ takiego: Sie erhalten den Taufeintrag Karl August Schroder in Form einer beglaubigten Kopie. Die Suche nach einer Trauung Schroder/Grendsitzka, laut Angabe Eheschliessung am 29.11.1898 Bressin, gesucht in den evangelischen Kirchengemeinden Putzig, zustaendig fur Bresin, Kreis Putzig / Westpreussen und Osche, zustaendig fur Bresin, Kreis Schwetz / Westpreussen blieb ergebnislos. Ebenso ergebnislos blieb die Suche nach einer Taufe Martha Grendsitzka, laut Angabe geboren am 27.08.1874 in Gorrenchin, gesucht in der Gemeinde Karthaus. Co do dat to s± z Aktów, wiêc s± chyba ok.? W takim razie gdzie jest Bressin (Bresin) i Osche?
Michał Schröder
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8734 jest odpowiedzią na wiadomość #8728] |
Fri, 07 October 2011 12:15   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Jedyna ochrzczona w Gorêczynie w tym okresie Marta Grzêdzicka to ochrzczona w roku 1875 Martha Francisca rodzice : Franz Grzêdzicki Rosalia Brylowska.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8748 jest odpowiedzią na wiadomość #8740] |
Fri, 07 October 2011 13:59   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Gorêczyno 1875 W344 0054 24 Martha Francisca Franz Grzêdzicki Rosalia Brylowska
Gorêczyno 1877 W344 0070 18 Agatha Rosalia Franz Grzêdzicki Rosalia Brylowska
Gorêczyno 1880 W344 0091 3 Franz Martin Franz Grzêdzicki Rosalia Brylowska
Gorêczyno 1882 W344 0109 95 Johann Franz Grzêdzicki Rosalia Brillowska
Gorêczyno 1885 W344 0141 129 Leo Franz Grzendzicki Rosalia Brylowska
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Schröder, Schroder, Szreder - poszukiwania przodków, krewnych [wiadomość #8754 jest odpowiedzią na wiadomość #8749] |
Fri, 07 October 2011 15:47   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Michale, wys³a³am informacje na PW
Jola
[Uaktualnione dnia: Fri, 07 October 2011 15:48] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Tue Oct 06 23:03:35 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|