Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki
Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2301] Mon, 01 June 2009 22:07 Przejdź do następnej wiadomości
wiesiek65 jest aktualnie niedostępny  wiesiek65
Member
Witam. Mam pytanie odno¶nie parafii rzymskokatolickiej ¶w. Marcina w miejscowo¶ci Lignowy Szlachecki k/ Gniewu. Czy ta parafia posiada indeks nazwisk ¶lubów zawartych w XIX wieku? Pozdrawiam serdecznie.
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2302 jest odpowiedzią na wiadomość #2301] Mon, 01 June 2009 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Zobacz w indeksie ¶lubów, s± od 1838 do 1862. Kogo szukasz?

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2303 jest odpowiedzią na wiadomość #2302] Tue, 02 June 2009 06:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Joanno mi³o,¿e chcesz mi pomóc. Temat jest Ci znany,poniewa¿ w dalszym ci±gu poszukujê metryki ¶lubu swoich przodków (lub naszych).Osoby,których szukam od dawna, to Franciszek Jendrzejewski ur.29.11.1851 Piaseckie Pole i Julianna Dybowska ur.23.07.1851 Polskie Gronowo.Wiem na pewno, ¿e nie ma zapisu o ¶lubie w parafii,w Piasecznie oraz w Gniewie,bo sprawdzi³ to bardzo ¿yczliwy Stanis³aw Pieni±¿ek, któremu du¿o zawdziêczam.Lata które mnie interesuj± to przypuszczalnie 1867-1897.Szukam teraz w parafii Lignowy Szlachecki, poniewa¿ parafia ta by³a w tamtych czasach równie¿ parafi± katolick± i po³o¿ona jest niedaleko Polskiego Gronowa.
Pozdrawiam.
Wies³aw Jendrzejewski
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2304 jest odpowiedzią na wiadomość #2303] Tue, 02 June 2009 15:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Zazwyczaj ¶lub by³ brany w parafii panny m³odej. Je¶li nie ma tego ¶lubu w Gniewie, to mozliwe, ¿e wziêli oni ten ¶lub tam gdzie pracowali i mieszkali. W tym okresie by³o bardzo du¿o przypadków wyjazdów do Niemiec, Francji za prac±. Mo¿e tam siê oni pobrali. Patrzy³e¶ czy w USC przy ich aktach urodzenia nie ma ¿adnych piecz±tek z adnotacjami o ¶lubie? A przy ich zgonie te¿ nie podano gdzie zawierali ¶lub?
Je¶li za¶ chodzi o moich Jendrzejewskich, to potwierdza siê, ¿e to rodzina m³ynarska z dziada pradziada i ¿eni±ca siê z córkami m³ynarzy. Mieszkali poczatkowo w Wielkopolsce a po¼niej przenie¶li siê na pó³noc w rejon Krajny.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2323 jest odpowiedzią na wiadomość #2304] Thu, 04 June 2009 15:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wiatj,
Joanno, czy otrzyma³a¶ ode mnie informacje o które pyta³a¶?
Pozdrawiam,
Wies³aw
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2324 jest odpowiedzią na wiadomość #2323] Fri, 05 June 2009 00:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Przepraszam, ¿e od razu nie napisa³am. Ja chyba Ciebie ju¿ o to pyta³am, tyle tylko, ¿e stracilam cale archiwum wiadomo¶ci, napisz mi prosze jeszcze, kiedy i gdzie ta para zmar³a. Oczywi¶cie je¶li wiesz to.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2325 jest odpowiedzią na wiadomość #2324] Fri, 05 June 2009 04:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Julianna Jendrzejewska zmar³a w Osiu 08.01.1912r.i figuruje w spisie indeksu zmar³ych PTG,tylko jak zauwa¿ysz, to dane s± zupe³nie inne.Natomiast, je¶li chodzi o Franciszka to nie wiem gdzie zmar³,bo nie uda³o mi siê jeszcze odnale¼æ tych danych. Pozdrawiam,
Wiesiek
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2326 jest odpowiedzią na wiadomość #2325] Fri, 05 June 2009 10:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Kiedy¶ na cmentarzu w Gniewie zrobi³am zdjêcie grobu w którym pochowany jest Józef Jêdrzejewski ur. 13.12.1934, zm. 22.11.1988. Wiem, ¿e w tym rejonie jest du¿o osób o tym nazwisku, dodatkowo jeszcze to "ê" ale na grobie jest zdjêcie. Mo¿e jakie¶ podobieñstwo?

Pozdrawiam
Joannaindex.php?t=getfile&id=320&private=0
  • Załącznik: Gniew.JPG
    (Rozmiar: 47.22KB, Pobrano 429 razy)

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2330 jest odpowiedzią na wiadomość #2326] Fri, 05 June 2009 16:12 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Joanno,
Dziêkujê za zdjêcie.Trudno mi znale¼æ jakie¶ podobieñstwo w tej osobie, bo posiadam tylko zdjêcia mojej prababci Marianny Jendrzejewskiej córki Franciszka i Julianny.Joanno muszê przyznaæ, ¿e moi przodkowie byli zapisywani przez ("en" i "ê").W metryce zgonu w indeksie z Osia Julianna zapisana jest przez "ê". Wiem na pewno ,¿e w indeksie PTG wystêpuje bardzo du¿o osób o tej pisowni.Jak wiadomo rodziny by³y liczne i dlatego trudno dopasowaæ niektóre osoby je¶li posiada siê zbyt ma³o danych.Ja posiadam dane o rodzicach Franciszka oraz jego czê¶ciowym rodzeñstwie,ale i tak nie mogê odnale¼æ jego metryki ¶lubu pomimo, ¿e pisa³em ju¿ do proboszcza parafii w Piasecznie, aby sprawdzi³ mi lata 1880-1890.Wiem na pewno,¿e jedno dziecko zosta³o ochrzczone w Piasecznie (Marianna 1891r.),a dwoje w Gniewie (Jan Boles³aw 1894r.)oraz (Helena 1896r.), pomimo zamieszkania w Rakowcu.
Pozdrawiam,
Wies³aw

[Uaktualnione dnia: Fri, 05 June 2009 16:14]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Dokumety Wehrmachtu
Następny wątek: Francuz w Czersku w 1945 roku
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 05:40:51 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund