Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » 1880 - zmian nazwiska?
| 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #862] |
Wed, 15 August 2007 22:11  |
gosika
|
Junior Member |
|
|
Witam - i proszê o fachow± podpowied¼ dotycz±c± nazwiska Orz³owski ( tak przynajmniej brzmi dzisiaj).W 1879 w parafii Le¶no urodzi³ siê Jan - syn Johana Or³owskiego i Maryanny B³aszkowskiej, rok pó¼niej w 1980 ur siê jego brat Roman ale przy rodzicach napisano Johan Orz³owski i Maryanna B³aszkowska. Na 100 % s± to ci sami rodzice - tylko jak traktowaæ t± przemianê nazwiska?Przy kolenych dzieciach wystêpuje ju¿ Orz³owski i tak do dnia dzisiejszego.Czy w³a¶ciwe nazwisko to Or³owski czy Orz³owski?
A co do Johana Orz³owskiego (Or³owskiego) pod jakim nazwiskiem szukaæ jego przodków?
Uff - nie jest ³atwo.
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #863 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 00:00   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Witam Agnieszko,
sprawd¼ dok³adnie, czy w ksiêgach parafialnych rodzicami Johanna i Romana jest Johann czy Joseph Orzlowski i Marianna z domu Blaszkowska. Wed³ug zapisu w metrykach Urzêdu Stanu Cywilnego Dziemiany rodzicami Johanna ur. w 1879, s± Johann i Marianna z domu Blaszkowska - Orzlowski, natomiast Romana ur. w 1880 s± Joseph i Marianna z domu Blaszkowska- Orzlowski. Tak wiêc pisownia nazwiska jest ta sama, natomiast zmienia siê imiê ojca. Rodzicami Heleny, Anny ur. w 1883 s± Joseph i Marianna z domu Blaszkowski- Orzlowski.
Wydaje mi siê, ¿e zapis w aktach urzêdu stanu cywilnego jest wa¿niejszy, ni¿ zapis w ksiêdze parafialnej. Nie wiem mo¿e siê mylê. Zapewne musisz wyja¶niæ imiê ojca.
Co za¶ dotyczy w³a¶ciwej pisowni nazwiska, to ja przyj±³em zasadê, ¿e prawdziwa jest ta, któr± pos³uguj± siê ¿yj±cy. Poszukiwania natomiast prowadzê w ka¿dej, zbli¿onej formie pisowni. Przecie¿ wszystko zale¿a³o od "pisarza".
Pozdrawiam
Heniek
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #864 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 00:10   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Masz wlasciwie szczescie ze wiesz kiedy sie to zmienilo lub zmienia ja zrobilem sobie spis
Nazywam sie Marcin Jasinski czyli Jasinski teras prosze sa to wszystkie jak na razie spisane przezemnie z roznych zrudel pisownie mojego nazwiska: Jassyenyecz, Jasieniec, Jasinski, Jassinski Jassienski Jazinski, Jazienski, Jasiñsky, Jasiñski, Jasieñski, Jaschinski, Jaschinsky, Jaschensky, Jaszinski,Yasinski
Wazne jest tez miejscowosci sobie zapisac Jak Jasinski z Jasiony albo Jasinski z Plochocina
niekiedy jest przydatne zwlaszcza w tych starszych Zapiskach Dokumetach
No uwazam ze nazwisko ostatnie sie liczy jezeli jest tak dlugo uzywane wkoncu je zmienil i lub sie z tym pogodzil i przyjol nadane mu zmiany
ja spisuje tak jak stoji w dokumecie jezeli jestem na 100% pewien ze to ten sam czlowiek
Pozdrawiam niefachowiec
Marcin
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #865 jest odpowiedzią na wiadomość #864] |
Thu, 16 August 2007 00:25   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Marcinie,
te¿ nie jestem fachowcem, ale widzê, ¿e tak samo my¶limy.
Pozdrowienia
Heniek Schütz
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #868 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 22:24   |
 |
jankontek
|
Member |
|
|
Spokojnie Agnieszko.To drobiazg.
Dam Ci przyk³ad. Podczas indeksowania Konarzyn spotka³em do tej pory nastêpuj±ce odmiany jednego z nazwisk: Copa, Coppa, Cupa, Cuppa, Zopa, Zoppa, Zuppa, a panna to Cupionka.
Albo inne nazwisko: Zirr, Zirra, Cyra, Cyrra, Cera.
Takich przypadków jest du¿o.
Moje nazwisko te¿ zmieniono na pocz±tku XIX wieku z K±tek na Kontek, a przedtem by³o jeszcze K±tk albo K±ntk. Widzia³em te¿ Konteck, a w USA jest rodzina Kontak.
W Konarzynach spotykam zarówno Orz³owski jak i Or³owski.
Jaki jest na to sposób? Zindeksowaæ wszystkie parafie na Pomorzu. Chêtni mile widziani.
Pozdrawiam
Janek
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #870 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Fri, 17 August 2007 09:45   |
gosika
|
Junior Member |
|
|
No to siê doigra³am.Mój Johan Or³owski ur siê w 1851 a dwa lata pó¼niej jego brat Joseph (1853)- ( a jednak - B³aszkowska wysz³a za brata I mê¿a )Ich ojciec by³ pisany jako Or³owski ale przy 4 dziecku ju¿ jako Orz³owski a przy kolejnych znowu jako Or³owski. I taka nazwiskowa ko³omyja trwa³a i trwa³a - oszalec mo¿na . Pozdrawiam. Agnieszka
[Uaktualnione dnia: Fri, 17 August 2007 09:46] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #874 jest odpowiedzią na wiadomość #870] |
Wed, 22 August 2007 19:45  |
hesch
|
Senior Member |
|
|
A ja chcia³bym jeszcze bardziej zamieszaæ: oto w 1878r. w Go³czewie (zachowam pisownie oryginaln± imion i nazwisk) Joseph Orlowski z Trzebunia i Marianna Blaszkowski z Parchowa zawarli zwi±zek ma³¿eñski, który to w³asnorêcznym podpisem w aktach potwierdzili. Podpisani to Josef Orzlowski, Maria Blaszkowski, tak wiêc, która pisownia nazwiska jest prawdziwa , ta któr± wpisa³ urzêdnik, czy ta której u¿ywa³ Józef?
Ale nie masz siê co martwiæ Agnieszko, w mojej rodzinie zmienna pisownia naszego nazwiska jest prawie norm±
Pozdrawiam
Heniek
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Wed, 22 August 2007 19:51] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Mon Oct 05 23:56:50 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund