Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Nieuchwytny przodek - czy ktoś może pomóc?
Nieuchwytny przodek - czy ktoś może pomóc? [wiadomość #20378] Thu, 10 April 2025 21:51
minnie2025 jest aktualnie niedostępny  minnie2025
Junior Member
Nie mówię po polsku i używam narzędzia do tłumaczenia, aby to napisać, więc przepraszam, jeśli są błędy.

Badam mojego przodka, Johanne Wilhelmine Charlotte Lucht (geb. Manthey). Źródła podają, że urodziła się 4 listopada 1837 roku w Prusach.

Jej mąż, August Heinrich Eduard Lucht, urodził się w Grabowie (obecnie Gmina Łobez). Udało mi się znaleźć jego pruski akt urodzenia/chrztu.

Znalazłem również akt małżeństwa pary oraz akt urodzenia/chrztu każdego z ich dzieci urodzonych w Prusach. Przed emigracją rodzina mieszkała w Glietzig (dziś: Klępnica).

Akta małżeństwa i urodzenia dzieci znajdują się w luterańskiej księdze kościelnej: https://zbc.ksiaznica.szczecin.pl/dlibra/publication/30061/e dition/27997/content

Akta można znaleźć używając elektronicznych numerów stron 115, 122, 134, 152, 173, 200, 264. W tych zapisach jej nazwisko panieńskie jest zapisywane jako Manthey (115, 152, 264), Mantey (122), Manthei (134), Manthay (173) i Manthy (200).

Nie mogę jednak znaleźć danych Johanne Wilhelmine Charlotte Manthey przed jej ślubem. Chcę znać imiona jej rodziców, w tym nazwisko panieńskie jej matki.

Przeszukałem wiele rekordów online, w tym nieindeksowane skany. Początkowo skupiłem się na luterańskich księgach kościelnych, ponieważ jej mąż był luteraninem, ale nic nie znalazłem.

Ostatecznie rozszerzyłem swoje poszukiwania o katolickie i żydowskie księgi urodzeń. (W mojej rodzinie jest kilka oznak żydowskiego dziedzictwa, więc sensowne było sprawdzenie, mimo że zacząłem od założenia, że urodziła się z luterańskich rodziców). Szukałem również chrztu jako nastolatka, co wskazywałoby na konwersję na wyznanie luterańskie. Ponownie nic nie znalazłem.

Następnie sprawdziłem możliwych krewnych, korzystając z witryn z drzewami genealogicznymi i nazwisk rodziców chrzestnych jej dzieci. Wydaje mi się, że znalazłem albo kuzynkę przez małżeństwo, albo szwagierkę w Nemmin (dziś: Nielep). Nie znalazłem jednak żadnych źródeł potwierdzających ich pokrewieństwo.

Bardzo możliwe, że akta nie są dostępne online lub zostały zniszczone. Jeśli ktokolwiek jest w stanie pomóc mi zlokalizować rodziców Johanne Wilhelmine Charlotte Lucht (geb. Manthey), byłbym bardzo wdzięczny.

Dziękuję!
Poprzedni wątek: Akt urodzenia
Następny wątek: Akt ślubu SOBOWIDZ
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 12:14:18 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund