Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki
Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2301] Mon, 01 June 2009 22:07 Przejdź do następnej wiadomości
wiesiek65 jest aktualnie niedostępny  wiesiek65
Member
Witam. Mam pytanie odnonie parafii rzymskokatolickiej w. Marcina w miejscowoci Lignowy Szlachecki k/ Gniewu. Czy ta parafia posiada indeks nazwisk lubw zawartych w XIX wieku? Pozdrawiam serdecznie.
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2302 jest odpowiedzią na wiadomość #2301] Mon, 01 June 2009 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Zobacz w indeksie lubw, s od 1838 do 1862. Kogo szukasz?

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2303 jest odpowiedzią na wiadomość #2302] Tue, 02 June 2009 06:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Joanno mio,e chcesz mi pomc. Temat jest Ci znany,poniewa w dalszym cigu poszukuj metryki lubu swoich przodkw (lub naszych).Osoby,ktrych szukam od dawna, to Franciszek Jendrzejewski ur.29.11.1851 Piaseckie Pole i Julianna Dybowska ur.23.07.1851 Polskie Gronowo.Wiem na pewno, e nie ma zapisu o lubie w parafii,w Piasecznie oraz w Gniewie,bo sprawdzi to bardzo yczliwy Stanisaw Pieniek, ktremu duo zawdziczam.Lata ktre mnie interesuj to przypuszczalnie 1867-1897.Szukam teraz w parafii Lignowy Szlachecki, poniewa parafia ta bya w tamtych czasach rwnie parafi katolick i pooona jest niedaleko Polskiego Gronowa.
Pozdrawiam.
Wiesaw Jendrzejewski
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2304 jest odpowiedzią na wiadomość #2303] Tue, 02 June 2009 15:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Zazwyczaj lub by brany w parafii panny modej. Jeli nie ma tego lubu w Gniewie, to mozliwe, e wzili oni ten lub tam gdzie pracowali i mieszkali. W tym okresie byo bardzo duo przypadkw wyjazdw do Niemiec, Francji za prac. Moe tam si oni pobrali. Patrzye czy w USC przy ich aktach urodzenia nie ma adnych piecztek z adnotacjami o lubie? A przy ich zgonie te nie podano gdzie zawierali lub?
Jeli za chodzi o moich Jendrzejewskich, to potwierdza si, e to rodzina mynarska z dziada pradziada i enica si z crkami mynarzy. Mieszkali poczatkowo w Wielkopolsce a poniej przenieli si na pnoc w rejon Krajny.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2323 jest odpowiedzią na wiadomość #2304] Thu, 04 June 2009 15:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wiatj,
Joanno, czy otrzymaa ode mnie informacje o ktre pytaa?
Pozdrawiam,
Wiesaw
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2324 jest odpowiedzią na wiadomość #2323] Fri, 05 June 2009 00:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Przepraszam, e od razu nie napisaam. Ja chyba Ciebie ju o to pytaam, tyle tylko, e stracilam cale archiwum wiadomoci, napisz mi prosze jeszcze, kiedy i gdzie ta para zmara. Oczywicie jeli wiesz to.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2325 jest odpowiedzią na wiadomość #2324] Fri, 05 June 2009 04:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Julianna Jendrzejewska zmara w Osiu 08.01.1912r.i figuruje w spisie indeksu zmarych PTG,tylko jak zauwaysz, to dane s zupenie inne.Natomiast, jeli chodzi o Franciszka to nie wiem gdzie zmar,bo nie udao mi si jeszcze odnale tych danych. Pozdrawiam,
Wiesiek
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2326 jest odpowiedzią na wiadomość #2325] Fri, 05 June 2009 10:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Kiedy na cmentarzu w Gniewie zrobiam zdjcie grobu w ktrym pochowany jest Jzef Jdrzejewski ur. 13.12.1934, zm. 22.11.1988. Wiem, e w tym rejonie jest duo osb o tym nazwisku, dodatkowo jeszcze to "" ale na grobie jest zdjcie. Moe jakie podobiestwo?

Pozdrawiam
Joannaindex.php?t=getfile&id=320&private=0
  • Załącznik: Gniew.JPG
    (Rozmiar: 47.22KB, Pobrano 426 razy)

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia rzymskokatolicka Lignowy Szlachecki [wiadomość #2330 jest odpowiedzią na wiadomość #2326] Fri, 05 June 2009 16:12 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Joanno,
Dzikuj za zdjcie.Trudno mi znale jakie podobiestwo w tej osobie, bo posiadam tylko zdjcia mojej prababci Marianny Jendrzejewskiej crki Franciszka i Julianny.Joanno musz przyzna, e moi przodkowie byli zapisywani przez ("en" i "").W metryce zgonu w indeksie z Osia Julianna zapisana jest przez "". Wiem na pewno ,e w indeksie PTG wystpuje bardzo duo osb o tej pisowni.Jak wiadomo rodziny byy liczne i dlatego trudno dopasowa niektre osoby jeli posiada si zbyt mao danych.Ja posiadam dane o rodzicach Franciszka oraz jego czciowym rodzestwie,ale i tak nie mog odnale jego metryki lubu pomimo, e pisaem ju do proboszcza parafii w Piasecznie, aby sprawdzi mi lata 1880-1890.Wiem na pewno,e jedno dziecko zostao ochrzczone w Piasecznie (Marianna 1891r.),a dwoje w Gniewie (Jan Bolesaw 1894r.)oraz (Helena 1896r.), pomimo zamieszkania w Rakowcu.
Pozdrawiam,
Wiesaw

[Uaktualnione dnia: Fri, 05 June 2009 16:14]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Dokumety Wehrmachtu
Następny wątek: Francuz w Czersku w 1945 roku
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 12:45:40 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund