Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Informacje o rodzinie Rona
Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12959] Thu, 27 February 2014 19:54 Przejdź do następnej wiadomości
marona jest aktualnie niedostępny  marona
Junior Member
Witam
Poszukuj wszelkich informacji o swoich przodkach.Mam rozbudowane drzewo genealogiczne do roku 1890,posiadam wiele danych,dat i zdj.Bd wdziczna za kad informacj.
Wiem rwnie,e mj prapradziadek pracowa u biskupa pelpliskiego (okoo 1900r),moe to co pomoe w dalszych poszukiwaniach.
Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12961 jest odpowiedzią na wiadomość #12959] Thu, 27 February 2014 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Podajesz tylko nazwisko i e kto tam kiedy pracowa w Pelplinie. Tu si "bawimy" w genealogi a wic szukajc czego podajemy nazwiska, imiona, daty i miejscowoci gdzie yli nasi przodkowie.
A moe znajdzie si kto kto jest Twoim powinowatym i bardziej zaawansowanym w poszukiwaniach?
Jeli masz udokumentowane dane wstecz do 1890 roku, to mona powiedzie, e jeste w domu. Teraz na podstawie tych danych musisz pojedzi troch po archiwach, parafiach i szuka dalej do tyu. Domylam si , e przodkowie pochodzili z Pomorza a wic w gr wchodz dwa archiwa diecezjalne: Pelplin i Oliwa. W obydwu jest setki ksig metrykalnych ze wszystkich parafii Pomorza. Archiwa s otwarte dla poszukiwaczy korzeni i nic nie pacisz za wstp. Poszukiwania prowadzone osonicie daj ogromn satysfakcj. Mona kogo zatrudni do przeprowadzenia kwerend ale to s due koszta.
Staszek

Staszek
Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12963 jest odpowiedzią na wiadomość #12961] Fri, 28 February 2014 17:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Na pewno udam si niebawem do Pelplina,eby poszuka brakujcych dokumentw,ktrych (niestety) cz spalia si podobno podczas poaru kocioa. Na chwil obecn wiem tylko tyle,e mj prapradziadek to Stefan Rona ur. w 1872 i pochowany (w roku mi nieznanym)przy kurii biskupiej w Pelplinie.Jego ojciec to Jan Rona i tu lad si urywa.
Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12964 jest odpowiedzią na wiadomość #12963] Fri, 28 February 2014 18:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Stefan Rona wystpuje w indeksach PomGenBazy - przeszukaa/e ??
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12965 jest odpowiedzią na wiadomość #12964] Fri, 28 February 2014 20:33 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Tak,przeszukaam,jego lini mam prawie ca rozbudowan,wiem,e mia dwoje rodzestwa:Micha Rona(1882-1957)i Franciszk ur w 1887.Nawizaam kontakt z potomkami Michaa i tu te ju jest sprawa jasna. Stefan Rona ze zwizku z Ann Wodzak mia dziesicioro dzieci z czego troje chopcw:Jzefa ur 1898 (z jego linii pochodz Ja),Franciszka ur 1901 i Stefana ur 1906 (jego linia jest mi nieznana).
Poprzedni wątek: Poszukuję spisu ludności z Tymawy
Następny wątek: Pytanie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 07:07:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund