| Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12959] |
Thu, 27 February 2014 19:54  |
marona
|
Junior Member |
|
|
Witam
Poszukuj wszelkich informacji o swoich przodkach.Mam rozbudowane drzewo genealogiczne do roku 1890,posiadam wiele danych,dat i zdj.Bd wdziczna za kad informacj.
Wiem rwnie,e mj prapradziadek pracowa u biskupa pelpliskiego (okoo 1900r),moe to co pomoe w dalszych poszukiwaniach.
|
|
|
|
| Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12961 jest odpowiedzią na wiadomość #12959] |
Thu, 27 February 2014 20:42   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Podajesz tylko nazwisko i e kto tam kiedy pracowa w Pelplinie. Tu si "bawimy" w genealogi a wic szukajc czego podajemy nazwiska, imiona, daty i miejscowoci gdzie yli nasi przodkowie.
A moe znajdzie si kto kto jest Twoim powinowatym i bardziej zaawansowanym w poszukiwaniach?
Jeli masz udokumentowane dane wstecz do 1890 roku, to mona powiedzie, e jeste w domu. Teraz na podstawie tych danych musisz pojedzi troch po archiwach, parafiach i szuka dalej do tyu. Domylam si , e przodkowie pochodzili z Pomorza a wic w gr wchodz dwa archiwa diecezjalne: Pelplin i Oliwa. W obydwu jest setki ksig metrykalnych ze wszystkich parafii Pomorza. Archiwa s otwarte dla poszukiwaczy korzeni i nic nie pacisz za wstp. Poszukiwania prowadzone osonicie daj ogromn satysfakcj. Mona kogo zatrudni do przeprowadzenia kwerend ale to s due koszta.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12964 jest odpowiedzią na wiadomość #12963] |
Fri, 28 February 2014 18:33   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Stefan Rona wystpuje w indeksach PomGenBazy - przeszukaa/e ??
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Informacje o rodzinie Rona [wiadomość #12965 jest odpowiedzią na wiadomość #12964] |
Fri, 28 February 2014 20:33  |
marona
|
Junior Member |
|
|
Tak,przeszukaam,jego lini mam prawie ca rozbudowan,wiem,e mia dwoje rodzestwa:Micha Rona(1882-1957)i Franciszk ur w 1887.Nawizaam kontakt z potomkami Michaa i tu te ju jest sprawa jasna. Stefan Rona ze zwizku z Ann Wodzak mia dziesicioro dzieci z czego troje chopcw:Jzefa ur 1898 (z jego linii pochodz Ja),Franciszka ur 1901 i Stefana ur 1906 (jego linia jest mi nieznana).
|
|
|
|