Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego
Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #3406] Tue, 12 January 2010 15:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Fedorczyk jest aktualnie niedostępny  Fedorczyk
Junior Member
Proszê o pomoc w odszukaniu w archiwach niemieckich dokumentów mojej rodziny, poniewa¿ polskie dokumenty pañstwowe i ko¶cielne uleg³y zniszczeniu w trakcie ostatnich dzia³añ wojennych. Dotyczy to moich przodków Lamparskich , którzy osiedlili siê w latach 1830-1880 na terenie Prus Wschodnich, ko³o Biskupca Pomorskiego- BISZOFSWERDER. we wsi Podlasek –KONRADSWALDE i wsi S³upnica- STANGENWALDE , ówczesny powiat Susz – ROSENBERG.
Poszukiwania dotycz± rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego i jego ¿ony Bogumi³y Czaplewskiej którzy ze starszym synem Augustem (urodzonym w 1930r w Samp³awie k/Lubawy) osiedlili siê we wsi Podlasek i wiem na pewno ¿e tam urodzi³ im siê mój pradziadek Edmund, Edward Lamparski w roku 1842. O innym rodzeñstwie nic nie wiem.. Starszy syn oko³o roku 1850 o¿eni³ siê w s±siedniej wsi S³upnica z Mariann± Lewalsk± i tam urodzi³o im siê na pewno dwoje dzieci Julia Lamparska 1851r i W³adys³aw Lamparski 1867rok. O innym rodzeñstwie nic nie wiem.
W latach 1980-tych dr.Jerzy Szews dotar³ do archiwum ówczesnego DDR i odkry³ dane W³adys³awa Lamparskiego i jego rodziców do opracowywanej biografii o W³adys³awie Lamparskim po¶le na sejm pruski w latach 1913-1918 zam. ówcze¶nie w Lubawie.
I dlatego przypuszczam i¿ takowe dokumenty siê gdzie¶ w Niemczech znajduj±.
Moim problemem w poszukiwaniach tych dokumentów jest kompletny brak znajomo¶ci jêzyka niemieckiego.
Z góry dziêkujê za zainteresowanie siê moimi poszukiwaniami.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk z Koszalina
Crying or Very Sad

Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Poprzedni wątek: rodzina Gordon
Następny wątek: Brzeski?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 03:50:39 GMT+2 2026