Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r.
Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #12926] Mon, 24 February 2014 10:45 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Z ycia parafii Sarnaki na Podlasiu - na 2014 r. :

"....wydarzenie ktre trwa w pamici jeszcze wielu, to 75 rocznica wysiedlenia przez Niemcw tzw. Pomorzakw. W listopadzie 1939 roku zostali przesiedleni tu na nasze tereny mieszkacy takich miejscowoci : Przerbska Huta, Wisin, Boe Pole Krlewskie, Skrzydowo, Postoowo, Szatarpy, Szczodrowo, Juszki, Jaroszew, Wickowy, Czarnocin, Wykw, Kocierzyna. yli tu wrd nas przez okres wojny, znoszc dole i nie dole. Starsi nasi parafianie pamitaj wielu tamtych ludzi z imienia i nazwiska, a i oni pamitaj czas pobytu na sarnackiej ziemi i ludzi wrd ktrych mieszkali wypdzeni przez Niemcw ze swoich domw. Wielu z nich pozostao ju na zawsze na tej sarnackiej ziemi, spoczywajc w mogiach na naszym cmentarzu."

pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13032 jest odpowiedzią na wiadomość #12926] Thu, 13 March 2014 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
wszystko si zgadza, na dodatek dziki kocielnemu z parafii Sarnaki dysponujemy list osb zmarych i tam pochowanych, a pochodzcych z naszych terenw.
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13033 jest odpowiedzią na wiadomość #13032] Thu, 13 March 2014 13:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Sarnaki to parafia moich przodkw. Izo, dostaabym tak list ?- druga cz przodkw to Kaszuby Smile
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13035 jest odpowiedzią na wiadomość #13033] Thu, 13 March 2014 14:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W zaczniku lista Smile
Moe admin gdzie by to umieci, eby nie zgino? Smile
Iza
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13040 jest odpowiedzią na wiadomość #13035] Fri, 14 March 2014 07:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Izo, dzikuje. Te mam prob o umieszczenie na stronie Smile

Jola

Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13588 jest odpowiedzią na wiadomość #12926] Fri, 05 September 2014 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Pomorek jest aktualnie niedostępny  Pomorek
Junior Member
Swoj drog, naley podzikowa Podlasiakom za ich pomoc. Sami bardzo niewiele posiadajc pomagali przey innym w tamtych, trudnych czasach.
W mojej rodzinie dowiadczy tego mj dziadek, prababcia i kilka osb, wysiedleni z Kocierzyny w listopadzie 1939.
Jak pisze mj wujek we wspomnieniach:
"W nocy 22.10.1939r., o czwartej rano zbudzio nas, gwatowne stukanie, „Raus!” i w cigu 20 minut wymarsz. Zapdzono nas do kocioa w Kocierzynie, gdzie spdzilimy cay dzie i noc. Do kocioa spdzono wielu Polakw z miasta i okolic. W kociele wystraszeni przesiedzielimy do rana i nastpnie przewieziono nas samochodami na poblisk stacj kolejow liwice, gdzie zaadowano nas do krytych bydlcych wagonw, bez sanitariatw, z toboami i tym, co udao si nam uratowa (kady targa, co mia i zdy zabra przypadkowo). Tym kolejowym transportem (chyba jednym z pierwszych wysiedle z Pomorza), w strasznej niewygodzie, w zamknitych, bydlcych wagonach, jechalimy w nieznane, gdzie na wschd. Po 3 dobach „podry” zatrzymalimy si, otwarto odrzwia wagonw i wygnano nas na duy nieg i mrz na jakiej, Bg wie gdzie, bocznicy kolejowej. Okazao si, e bya to stacja Niemojki, koo osic, w woj. siedleckim. W listopadzie 1939r. na bocznicy wypdzeni z wagonw czekamy na niegu…. Po pewnym czasie zaczy przyjeda spdzone z okolicznych wiosek podwody – wonice w czerwonych i brzowych kouchach i baranicach. Przyjedali saneczkami zaprzonymi w koniki z chomtami z drewna i „z ukowatymi pakami” nad grzbietem konia z dzwoneczkami, jakie widziaem po raz pierwszy w yciu. Nastpnie po zaadowaniu nas na te podwody, rozwieziono po okolicznych wioskach."
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13589 jest odpowiedzią na wiadomość #13588] Fri, 05 September 2014 18:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Czy te wspomnienia s opublikowane?
Iza Wysiecka
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13603 jest odpowiedzią na wiadomość #13589] Mon, 08 September 2014 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Pomorek jest aktualnie niedostępny  Pomorek
Junior Member
Teerose napisa(a) dnia pi, 05 wrzesie 2014 06:56

Czy te wspomnienia s opublikowane?
Iza Wysiecka

Tak, w zeszytach Muzeum Ziemi Kocierskiej
Poprzedni wątek: Nowa Pracownia Naukowa wArchiwum Państwowego w Gdańsku juz otwarta!
Następny wątek: AD Pelplin będzie nieczynne
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 19:33:12 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund