Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Publikacje,ArtykuÅ‚y,Audycje » Kosznajderia - Marcin WaÅ‚doch
Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9068] Tue, 29 November 2011 19:34 Przejdź do następnej wiadomości
GosiaLemanczyk jest aktualnie niedostÄ™pny  GosiaLemanczyk
Junior Member
Polecam warte przeczytania i plik do ¶ci±gniêcia na temat"Tre¶æ wyk³adu M.Wa³docha o Kosznajderii"
http://chojnice24.pl/artykul/11582/w-silnie-o-kosznajderii/
moze kogos zaciekawi Smile
pozdrawiam Gosia

[Uaktualnione dnia: Tue, 29 November 2011 21:54] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9073 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Tue, 29 November 2011 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Witam!
W trakcie czytania a¿ w³os na g³owie mi siê je¿y, choæ mam ju¿ ich nie wiele.
Panie doktorancie!!! Mam nadziejê, ze Pan to przeczyta.
Niech Pan zacznie od weryfikacji swoich pogl±dów!!!.
Oraz, niech g³êbiej Pan zainteresuje siê tematem, zacznie chodziæ po archiwach i bibliotekach.
Cytat z pañskiego artyku³u:
"Do dzi¶ dnia, w lokalnej spo³eczno¶ci, ¿yj± potomkowie rodów kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak Bünger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, które by³y powszechne w¶ród Kosznajdrów 12."

W³a¶nie Bunger by³ Kosznajdrem dodam imiê, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewiêæ

Gosiu!!!
Bardzo dobrze, ¿e da³a¶ te namiary, mo¿e dziêki temu uda siê uratowaæ nas wszystkich przed dezinformacj± i wypaczaniem historii.
W publikacji Pana Wa³docha jest du¿o wiêcej "kwiatków", które s± sprzeczne z dotychczasowymi opracowaniami i publikacjami znanych i zas³u¿onych historyków.
Oczywi¶cie, ka¿dy ma prawo do wyci±gania swoich w³asnych wniosków, tylko niech one bêd± obiektywne i podparte rzeczowymi
argumentam.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Wed, 30 November 2011 08:29]

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9074 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Wed, 30 November 2011 00:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Tym razem to ja zgadzam siê z Tob±. Wystarczy przeszukaæ bazê PomTG by znale¼æ "zaginione" nazwiska. Poza tym ca³y artyku³ to kompilacja wcze¶niejszych danych. Zero badañ w³asnych.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9075 jest odpowiedzią na wiadomość #9073] Thu, 01 December 2011 16:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostÄ™pny  janaki
Junior Member
Witam!
Sam jestem zainteresowany tym skrawkiem pomorskiej krainy, gdy¿ czê¶æ moich przodków nosi wymienione ni¿ej nazwiska (np. Behrend, Konitzer).
Moja wiedza jest na temat Kosznajdrów jest raczej niewielka i opiera siê g³ównie o takie artyku³y popularnonaukowe.
My¶lê wiêc, ¿e przywo³uj±c ten artyku³ i mówi±c o zawartych w nich "kwiatka", mo¿na je w jakiej¶ przystêpnej formie przybli¿yæ, co niew±tpliwie wzbogaci nasz± (moj±) wiedzê.
Natomiast poni¿sze zdanie ja interpretuje w ten sposób, ¿e dawniej na tym obszarze wystêpowa³y wszystkie poni¿sze nazwiska, natomiast dzisiaj spotyka siê tylko te pierwsze (czyli: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf...), co wed³ug mnie mo¿e oznaczaæ, ¿e przedstawiciele tych rodów siê zasymilowali. Pozosta³e natomiast nie (zosta³y przesiedlone, wyjecha³y do Niemiec?) i obecnie ich raczej siê nie spotyka. To tylko taka moja interpretacja.
egopol napisa³(a) dnia wto, 29 listopad 2011 11:24

"Do dzi¶ dnia, w lokalnej spo³eczno¶ci, ¿yj± potomkowie rodów kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak Bünger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, które by³y powszechne w¶ród Kosznajdrów 12."

W³a¶nie Bunger by³ Kosznajdrem dodam imiê, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewiêæ

Mam równie¿ pytanie/pro¶bê. Otó¿ w paru miejscach autor przywo³uje postaæ ks prof. Alfonsa Schletza, wed³ug moich ustaleñ by³ to kuzyn mojej babci. Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje o tej postaci? Ja jedynie w internecie znalaz³em co¶ takiego: http://www.naszaprzeszlosc.pl/?ks.-alfons-schletz,14

Jacek

[Uaktualnione dnia: Thu, 01 December 2011 16:18]

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9080 jest odpowiedzią na wiadomość #9075] Thu, 01 December 2011 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Opieram siê na do¶wiadczeniach z badañ swojej rodziny, gdzie jeszcze nie spotka³em siê z przypadkiem, aby w jakiej¶ parafii w której wystêpuje nazwisko pozostaj±ce w moim zainteresowaniu dana osoba nie pozostawi³a po sobie potomków. W szczególno¶ci je¿eli to dot.XVI i XVIII w.
"Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak:"
Wiêc sam fakt, ze takiego nazwiska nie ma nie znaczy, ¿e nie ma tam potomków.

Wcze¶niej autor pisze:
powszechnie nazwiskach "

W pierwszej czê¶ci opiera siê na nazwiskach i pozostaj±cych po nich przodkach. A w drugiej czê¶ci twierdzi, ze je¿eli nie wystêpuje to nazwisko to nie ma potomków. Shocked
W swoim komentarzu razem przytoczy³em 22 osoby. Z tego osobi¶cie znam dwie osoby, które s± potomkami wymienionych wcze¶niej.

Drogi Jurku!
"¿e przedstawiciele tych rodów siê zasymilowali. Pozosta³e natomiast nie (zosta³y przesiedlone, wyjecha³y do Niemiec?) i obecnie ich raczej siê nie spotyka.

Na czê¶æ Twojego twierdzenia masz odpowied¼ wy¿ej.
Osadnictwo z Niemiec trwa³o niemal¿e dwa wieki. I wbrew twierdzeniom Pana doktoranta by³a pe³na asymilacja z miejscow± ludno¶ci±, gdzie stworzyli swoj± w³asna kulturê. Wszystko, podobnie jak i w wielu regionów i wsiach Pomorskich popsuli nazi¶ci w latach 30 XX w.
W swoich badaniach nale¿y wzi±æ, równie¿ pod uwagê przekszta³cenie nazwisk na przestrzeni wieków..
Brak jakiego¶ nazwiska nie ¶wiadczy o tym, ¿e wyjecha³ do Niemiec. Nale¿y zacz±æ poszukiwania u nas..
Np. nazwiska Senska, które pozostaje w moim zainteresowaniu.
Z Kosznajderii poprzez Pi³ê trafi³ do Gdañska. Trwa³o to ok 100 lat.
Tcheus wystêpuje jako Tois, Tojs.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
Krzysiek

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #10029 jest odpowiedzią na wiadomość #9074] Sat, 12 May 2012 23:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
GosiaLemanczyk jest aktualnie niedostÄ™pny  GosiaLemanczyk
Junior Member
Witajcie Smile
Sledze od jakiego¶ czasu tez temat Kosznajderii...i nieoficjalnie dowiedzia³am sie ze planowane jest podobne spotkanie na jesieñ.Powsta³a nawet wersja robocza strony Kosznajderia.pl.Zrobiono wed³ug mnie du¿o szumu wokó³ tego tematu,ale widzê ze jak narazie cicho sza - plany posz³y w pole Smile
Moze bedzie wydanie drugie poprawione ...Pozdrawiam serdecznie.Gosia
Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #12404 jest odpowiedzią na wiadomość #9074] Mon, 11 November 2013 23:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kwiat1 jest aktualnie niedostÄ™pny  kwiat1
Junior Member
[quote title=Zatoka napisa³(a) dnia ¶ro, 30 listopad 2011 12:06]Tym razem to ja zgadzam siê z Tob±. Wystarczy przeszukaæ bazê PomTG by znale¼æ "zaginione" nazwiska. Poza tym ca³y artyku³ to kompilacja wcze¶niejszych danych. Zero badañ w³asnych.

Pozdrawiam
Ja równie¿ potwierdzam,¿e wystarczy przeszukaæ akta przodków w³asnej rodziny.
Od nie dawna odkrywam moich przodków i po zapoznaniu siê z aktami i ich nazwiskami odkrywam ich przynale¿no¶æ do Kosznajderii.
Nie wiedzia³am na ten temat nic,a akta mówi± same.
Pozdrawiam
Ró¿a
Kosznajderia [wiadomość #13108 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Mon, 31 March 2014 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stynka jest aktualnie niedostÄ™pny  stynka
Junior Member
"Kosznajderia" pod redakcj± Jerzego Szwankowskiego.

http://weekendfm.pl/?n=48356&chojnice_-powstalo_nowe_wyd awnictwo_o_historii_kosznajderii

Nied³ugo promocja ksi±¿ki, mo¿e kogo¶ zainteresuje.
Pozdrawiam
Justyna
Odp: Kosznajderia [wiadomość #14673 jest odpowiedzią na wiadomość #13108] Wed, 11 November 2015 15:49 Przejdź do poprzedniej wiadomości
olaoska jest aktualnie niedostÄ™pny  olaoska
Junior Member
Dla zainteresowanych :
ksi±¿ka do nabycia -Biuro Sandry Brdy Wszechnica Chojnicka pok. 214

szukam Grzonkowskich,Wróblewskich,Kamm,Meyer,Ossowskich ,Trzebiatowskich
http://ogrodyzwierzaki.blogspot.com/

Poprzedni wątek: Artykuł Daniela Dempca w Gościu Rumskim
Następny wątek: Kataster fryderycjański okręgu kościerskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 21:03:56 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund