Strona główna » Ogólne » Publikacje,ArtykuÅ‚y,Audycje » Kosznajderia - Marcin WaÅ‚doch
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9073 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] |
Tue, 29 November 2011 23:24   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!
W trakcie czytania a¿ w³os na g³owie mi siê je¿y, choæ mam ju¿ ich nie wiele.
Panie doktorancie!!! Mam nadziejê, ze Pan to przeczyta.
Niech Pan zacznie od weryfikacji swoich pogl±dów!!!.
Oraz, niech g³êbiej Pan zainteresuje siê tematem, zacznie chodziæ po archiwach i bibliotekach.
Cytat z pañskiego artyku³u:
"Do dzi¶ dnia, w lokalnej spo³eczno¶ci, ¿yj± potomkowie rodów kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak Bünger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, które by³y powszechne w¶ród Kosznajdrów 12."
W³a¶nie Bunger by³ Kosznajdrem dodam imiê, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewiêæ
Gosiu!!!
Bardzo dobrze, ¿e da³a¶ te namiary, mo¿e dziêki temu uda siê uratowaæ nas wszystkich przed dezinformacj± i wypaczaniem historii.
W publikacji Pana Wa³docha jest du¿o wiêcej "kwiatków", które s± sprzeczne z dotychczasowymi opracowaniami i publikacjami znanych i zas³u¿onych historyków.
Oczywi¶cie, ka¿dy ma prawo do wyci±gania swoich w³asnych wniosków, tylko niech one bêd± obiektywne i podparte rzeczowymi
argumentam.
Krzysiek
[Uaktualnione dnia: Wed, 30 November 2011 08:29] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9075 jest odpowiedzią na wiadomość #9073] |
Thu, 01 December 2011 16:11   |
janaki
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Sam jestem zainteresowany tym skrawkiem pomorskiej krainy, gdy¿ czê¶æ moich przodków nosi wymienione ni¿ej nazwiska (np. Behrend, Konitzer).
Moja wiedza jest na temat Kosznajdrów jest raczej niewielka i opiera siê g³ównie o takie artyku³y popularnonaukowe.
My¶lê wiêc, ¿e przywo³uj±c ten artyku³ i mówi±c o zawartych w nich "kwiatka", mo¿na je w jakiej¶ przystêpnej formie przybli¿yæ, co niew±tpliwie wzbogaci nasz± (moj±) wiedzê.
Natomiast poni¿sze zdanie ja interpretuje w ten sposób, ¿e dawniej na tym obszarze wystêpowa³y wszystkie poni¿sze nazwiska, natomiast dzisiaj spotyka siê tylko te pierwsze (czyli: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf...), co wed³ug mnie mo¿e oznaczaæ, ¿e przedstawiciele tych rodów siê zasymilowali. Pozosta³e natomiast nie (zosta³y przesiedlone, wyjecha³y do Niemiec?) i obecnie ich raczej siê nie spotyka. To tylko taka moja interpretacja.
| egopol napisa³(a) dnia wto, 29 listopad 2011 11:24 |
"Do dzi¶ dnia, w lokalnej spo³eczno¶ci, ¿yj± potomkowie rodów kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak Bünger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, które by³y powszechne w¶ród Kosznajdrów 12."
W³a¶nie Bunger by³ Kosznajdrem dodam imiê, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewiêæ
|
Mam równie¿ pytanie/pro¶bê. Otó¿ w paru miejscach autor przywo³uje postaæ ks prof. Alfonsa Schletza, wed³ug moich ustaleñ by³ to kuzyn mojej babci. Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje o tej postaci? Ja jedynie w internecie znalaz³em co¶ takiego: http://www.naszaprzeszlosc.pl/?ks.-alfons-schletz,14
Jacek
[Uaktualnione dnia: Thu, 01 December 2011 16:18] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9080 jest odpowiedzią na wiadomość #9075] |
Thu, 01 December 2011 22:51   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Opieram siê na do¶wiadczeniach z badañ swojej rodziny, gdzie jeszcze nie spotka³em siê z przypadkiem, aby w jakiej¶ parafii w której wystêpuje nazwisko pozostaj±ce w moim zainteresowaniu dana osoba nie pozostawi³a po sobie potomków. W szczególno¶ci je¿eli to dot.XVI i XVIII w.
"Nie pojawiaj± siê natomiast
nazwiska takie jak:"
Wiêc sam fakt, ze takiego nazwiska nie ma nie znaczy, ¿e nie ma tam potomków.
Wcze¶niej autor pisze:
powszechnie nazwiskach "
W pierwszej czê¶ci opiera siê na nazwiskach i pozostaj±cych po nich przodkach. A w drugiej czê¶ci twierdzi, ze je¿eli nie wystêpuje to nazwisko to nie ma potomków.
W swoim komentarzu razem przytoczy³em 22 osoby. Z tego osobi¶cie znam dwie osoby, które s± potomkami wymienionych wcze¶niej.
Drogi Jurku!
"¿e przedstawiciele tych rodów siê zasymilowali. Pozosta³e natomiast nie (zosta³y przesiedlone, wyjecha³y do Niemiec?) i obecnie ich raczej siê nie spotyka.
Na czê¶æ Twojego twierdzenia masz odpowied¼ wy¿ej.
Osadnictwo z Niemiec trwa³o niemal¿e dwa wieki. I wbrew twierdzeniom Pana doktoranta by³a pe³na asymilacja z miejscow± ludno¶ci±, gdzie stworzyli swoj± w³asna kulturê. Wszystko, podobnie jak i w wielu regionów i wsiach Pomorskich popsuli nazi¶ci w latach 30 XX w.
W swoich badaniach nale¿y wzi±æ, równie¿ pod uwagê przekszta³cenie nazwisk na przestrzeni wieków..
Brak jakiego¶ nazwiska nie ¶wiadczy o tym, ¿e wyjecha³ do Niemiec. Nale¿y zacz±æ poszukiwania u nas..
Np. nazwiska Senska, które pozostaje w moim zainteresowaniu.
Z Kosznajderii poprzez Pi³ê trafi³ do Gdañska. Trwa³o to ok 100 lat.
Tcheus wystêpuje jako Tois, Tojs.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|