Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Prosze o pomoc (indeksacja)
Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9927] Mon, 23 April 2012 10:31 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Indeksujc zapisy Chmielna - chrzty rok 1859, napotkaam zapis troch niezrozumiay dla mnie. Bardzo prosz o przetumaczenie.
Pozdrawiam
Jola

• Załącznik: 0566-crop.jpg
    (Rozmiar: 249.77KB, Pobrano 206 razy)

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Mon, 23 April 2012 10:36]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9928 jest odpowiedzią na wiadomość #9927] Mon, 23 April 2012 10:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
i druga cz
Jola
  • Załącznik: 0567-crop.jpg
    (Rozmiar: 328.78KB, Pobrano 148 razy)

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9930 jest odpowiedzią na wiadomość #9928] Mon, 23 April 2012 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Marianna Stoltz panna z Borzyszkowy ale to raczej nie chrzest mi to na jakis zgon wyglada?Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9931 jest odpowiedzią na wiadomość #9927] Mon, 23 April 2012 11:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Tak samo tu mi wyglada na zgon dziecka Johanna Jankowskiego jest dopisek matka nieznana.Moze ktos inny to potwiedzi?Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9932 jest odpowiedzią na wiadomość #9931] Mon, 23 April 2012 11:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Piotrze, oba zdjcia to ten sam akt na 2 stronach. Mi to wyglda na przypadkowo wpisany w roku 1859 zapis chrztu Emilii crki Jana Junkowskiego z roku 1873. Chciaabym aby kto to potwierdzi lub znalaz inne wyjanienie. Nie bardzo wiem jak to zapisa w indeksie.
Jola

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9934 jest odpowiedzią na wiadomość #9927] Mon, 23 April 2012 14:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
moim zdaniem pomocne byyby nazwy poszczeglnych rubryk a najlepiej
caa strona Wink
W tej chwili mona odczyta:
Zawory - - Ein von Johann Junkowski 1867 ? und adoptivtes Kind, dessen Mutter unbekant ist - - ungefhr im Jahr 1859 geboren
am 24. October 1873 ? getauft Emilie Marianna Stoltz Jungfrau aus
Borzyszkowy ? ? Trowski

To jest moim zdaniem zapis chrztu, ktry odby si 24.10.1873.
Ochrzczone zostao dziecko nieznanej matki, od 1867 roku wychowywane i adoptowane przez Jana Junkowskiego (Jankowskiego)
ktre urodzio si mniej wicej w 1859 roku. Imi - Emilia a chrzestnymi byli
Marianna Stoltz, panna z Borzyszkowy oraz ? Trowski

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu

[Uaktualnione dnia: Mon, 23 April 2012 14:10]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9938 jest odpowiedzią na wiadomość #9934] Mon, 23 April 2012 16:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
To ma sens Smile Jzefie bardzo dzikuje
Jola

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9939 jest odpowiedzią na wiadomość #9928] Mon, 23 April 2012 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Pani Jolu,
odpis in extenso z obu zacznikw

1.
am 24. October 1873 sub conditione getauft ;
=Emilie =
Marianna Stoltz Jungfrau aus Borzystowska /Borzestowska /Pustka,
/naleca wtedy do parafii Chmielno /
oraz Organist Trowski /chyba Micha /

2.
Zawory
Ein von Johann Jankowski /nie Junkowski / 1867
aufgefundenes und adoptirtes Kind, dessen Mutter
unbekannt.
Ungefhr im Jahr 1859 geborne.

pozdrawiam
Roman M.

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9940 jest odpowiedzią na wiadomość #9938] Mon, 23 April 2012 18:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Pani Jolu,
odpis in extenso z obu zacznikw

1.
am 24. October 1873 sub conditione getauft ;
=Emilie =
Marianna Stoltz Jungfrau aus Borzystowska /Borzestowska /Pustka,
/naleca wtedy do parafii Chmielno /
oraz Organist Trowski /chyba Micha /

2.
Zawory
Ein von Johann Jankowski /nie Junkowski / 1867
aufgefundenes und adoptirtes Kind, dessen Mutter
unbekannt.
Ungefhr im Jahr 1859 geborne.

pozdrawiam
Roman M.

Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9941 jest odpowiedzią na wiadomość #9938] Mon, 23 April 2012 18:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

Zawory - ein von Johann Jankowski 1867 aufgefundenes und adoptirtes Kind, dessen Mutter unbekannt, ungefhr im Jahr 1859 geboren, am 24. October 1873 ... getauft, Emilie, Marianna Stoltz Jungfrau aus Borzystowska Pustka (Borzestowskie Pustki), Organist Trowski.

W sumie Topol wszystko wyjani. Dodam tylko, e dziecko zostao znalezione przez Jana Jankowskiego w 1867 r. (auffinden = znale).
Marianna Stoltz pochodzia z Borzestowskich Pustek, a Trowski by chmieleskim organist.
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9942 jest odpowiedzią na wiadomość #9940] Mon, 23 April 2012 18:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Nie spojrzaem, e przed momentem ju wszystko doprecyzowa Roman M.
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9943 jest odpowiedzią na wiadomość #9941] Mon, 23 April 2012 18:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witaj.
Sdz e upublicznianie widoku zapisu ksig chyba nie jest waciwym i chyba niezgodnym z deklaracj bo jak co to na naszym wewntrzym forum mona te sprawy wyjania.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Prosze o pomoc (indeksacja) [wiadomość #9944 jest odpowiedzią na wiadomość #9943] Mon, 23 April 2012 18:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Senior Member
Wszystkim bardzo dzikuje za pomoc Smile

Krzysztofie, nic nie wiem o wewntrznym forum i nie posiadam do niego dostpu a ksig nie upubliczniam, tyko prosz o pomoc w 1 (sownie: jednym) zapisie z indeksowanych przeze mnie prawie 6 tysicy.

pozdrawiam
Jola

Poprzedni wątek: Bardzo proszę o tłumaczenie
Następny wątek: status rodzica
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 11:28:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund