Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek)
Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8422] Tue, 20 September 2011 21:47 Przejdź do następnej wiadomości
romuald jest aktualnie niedostępny  romuald
Junior Member
Poszukuj przodkw moich prapradziadkw Ewy i Jana, ktrzy mieli trzech synw: Jana Tomasza, Jzefa i Aleksandra. Wszyscy synowie urodzili si w Morzeszczynie(1851,1856,1858), a ich chrzty s odnotowane w ksigach parafii Nowa Cerkiew.Przegldajc ksigi tej parafii nie mog odszuka urodzin, lubu i zgonw prapradziadkw cho nazwisko Nagrski przewija si tam czsto. Std wniosek, e przybyli oni do Morzeszczyna z innych miejscowoci lub kiepsko szukam. Moe kto mi pomoe?
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8426 jest odpowiedzią na wiadomość #8422] Wed, 21 September 2011 10:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lidia74 jest aktualnie niedostępny  lidia74
Member
Witaj
W indeksach zgonw z Nowej Cerkwi 1908r. znalazam zgon Ewa Nagrska zd Lifs wiek 84 lat.(spotykaam si przegldajc metryki z tak pisowni nazwiska.)
Lecz troch dziwne i pierwsze dziecko miaaby w wieku 37 lat a trzecie 44.
Pozdrawiam Lidia R
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8428 jest odpowiedzią na wiadomość #8426] Wed, 21 September 2011 13:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Przepraszam, e si wtrcam, ale by moe osoba indeksujca le odczytaa literki. W niemieckim istnieje tzw. dugie "s" i w starych ksigach wyglda dokadnie jak nasze dzisiejsze "f". By moe pisownia wic jest wanie Liss.
Iza
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8430 jest odpowiedzią na wiadomość #8426] Wed, 21 September 2011 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarren jest aktualnie niedostępny  jarren
Junior Member
Witam w indeksach z Nowej Cerkwii 1908 rok istotnie jest zapis Ewa Nagrska Liss lat 84 (wdowa)czyli wszystko by si zgadzao oprcz tego e na stronie PTG nie ma tych indeksw i tutaj rodzi sie pytanie czy kto na chwil obecn indeksuje ksig zgonw za lata 1890-1933 ktr ja rwnie indeksuje czy te korzystaa pani z indeksw (chyba) pana Leszka wiklinskiego. Pozdrawiam i prosz o informacj Jarek.
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8432 jest odpowiedzią na wiadomość #8430] Wed, 21 September 2011 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam
Korzystaam z wyszukiwarki ,,Genealogw"- , no niestety musz z przykroci przyzna i ma ona wicej zindeksowanych parafi i rocznikw ni PTG. (Dlatego najczciej korzystam z obu stron) Niestety nie wiem czy to indeksowa Pan Leszek, bo jest zapis i indeks dodala Pani Dorota Dbrowska.
Serdecznie pozdrawiam Lidia R.
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8433 jest odpowiedzią na wiadomość #8432] Wed, 21 September 2011 20:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Tak si skada , e dwoje z rodzestwa mojej praprababci Joanny led zd Mazurowskiej polubio Nagrskich w Nowej Cerkwi.
Weronika Mazurowska wysza w 1894 za wdowca Franciszka Nagrskiego, a brat Stanisaw Mazurowski w 1892 oeni si z Franciszk Nagrsk, pann lat 22. (nie mam ich aktw - Franciszka ur prawdopodobnie w 1870 (wg podanego wieku)bya crk Franciszka. Ale jak na razie to jedyne informacje ktre posiadam.

Izo - niewtpliwie masz racj i zarwno ja jak , gdy przegldalam metryki w Archiwum i osoba indeksujca le odczytaa dugie S- ale jeszcze jestem zielona w pisowni.
Pozdrawiam raz jeszcze Lidia R
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8434 jest odpowiedzią na wiadomość #8422] Wed, 21 September 2011 20:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam ponownie wspomiana wczeniej Ewa Nagrska zd. Liss lat 84 wg. aktu zgonu pochodzia z Morzeszczyna jej m Jan Nagrski zmar rwnie w Morzeszczynie w 1891 roku mia lat 80 czyli sprawa zgonw tej pary byaby raczej wyjaniona. Pani Lidi dzikuj za informacje nie wiedziaem o tych indeksach. Pozdrawiam Jarek.
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8487 jest odpowiedzią na wiadomość #8422] Sat, 24 September 2011 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
romuald jest aktualnie niedostępny  romuald
Junior Member
Dzikuj za wpisy:)Mam jeszcze jedn informacj, z Ksigi Bractwa Racowego Nowej Cerkwi. W 1859 zapisaa si do tego Bractwa 32 letnia Ewa Nagrska z Morzeszczyna.Musiaa si wic urodzi w 1827. To pewnie poszukiwana przeze mnie moja praprababka bo 1 dziecko urodzia w wieku lat 24 (1851),2 w wieku lat 29 (1856), a 3 w wieku 31 lat(1858). Jest w tym jaka zgodno. Nie moe wic ni by podawana przez Was Ewa, ktra zmara w 1908 w wieku 84 lat. Zmary w 1891 Jan take wiekiem nie pasuje na mojego prapradziadka. Szukam dalej!
Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8495 jest odpowiedzią na wiadomość #8422] Sun, 25 September 2011 12:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj
Tak mi si wydawao e z tym wiekiem co nie pasuje...

A czy w aktach urodzenia dzieci Ewy i Jana nie ma nazwiska panieskiego Ewy? by moe to bdzie wskazwka do dalszych poszukiwa aktw.
Lidia R

[Uaktualnione dnia: Sun, 25 September 2011 12:54]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jan Nagórski i Ewa Liss z Morzeszczyna (XIX wiek) [wiadomość #8509 jest odpowiedzią na wiadomość #8487] Sun, 25 September 2011 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Witam ponownie. Widz e problem z ustaleniem przodkw o nazwisku Nagrski uwaany jest w dalszym ciagu jako nierozwiazany i nie bardzo rozumie dlaczego.Osobiscie uwaam e wskazane osoby czyli Jan Nagrski lat 80 z Morzeszczyna oraz jego zona Ewa zd. Liss lat 84 jak najbardziej pasuj do poszukiwanych przodkw.Ewa Nagrska wiekowo pasuje zarwno do czasu narodzin dzieci jak i do przyblizonego czasu swoich narodzin. Podejrzewam e wszelkie dane dotyczace wieku s nieco niedokadne w tamtych czasach przy braku metryk urodzenia dowodw osobistych itp.nikt skrupulatnie nie sprawdza wszelkich aktw metrykalnych a wszelkie wpisy opieray sie o to co powiedziay osoby zgaszajace dana spraw do ksiedza stad te bardzo czsto wiek by poprzedzony magicznym "circa" gdyz dokadne ustalenie dat byo bardzo trudne.Wemy na przykad pani Ew zmar w 1908 roku podany wiek przy zgonie to 84 lata.1908-84=1824 jeeli urodzia sie np. w grudniu a zmara przykadowo w styczniu to mozna jej miao doliczy dwa pene lata podczas gdy w przeliczeniu na miesice bedzie to wygldao nieco inaczej. Jak si wemie jeszcze pod uwag braki w wyksztaceniu zainteresowanych czy te podeszy wiek ksidza nierzadko lekko zniemczonego to naprawd mogo z tego wyj maso malane. Kolejnym dowodem wiadczcym "za" moze by miejsce zamieszkania Morzeszczyn jak mylicie ile w tamtych czasach mogo by chaup we wsi a w tych chaupkach ile zamieszkiwao osb o tym nazwisku i imieniu drodzy pastwo przecie to nie Gdansk gdzie w duym skupisku ludzi nazwiska i imiona mog si powtarza. Widz e zainteresowanym brakuje troch dowiadczenia w poszukiwaniach genealogicznych i niektre tematy s odbierane na wzr wspczesny a to niestety bd naley wzi pod uwag kilka poprawek na czasy w jakich przyszo y naszym przodkom wyksztacenie a raczej jego brak sytuacj materialn i kilka innych czynnikw a niektre amigwki zaczn ukada si w logiczn cao.I siem rozpisaem pozdrawiam serdecznie zainteresowanych z ca stanowczoci obstajc przy swoim zdaniu.Jarek
Poprzedni wątek: Florian (Floryan) Napiętek ( Napiątek )- Leśno,Brusy, Lipusz
Następny wątek: Rodzina Literski - Płocice, Lipusz, Bytów, Kościerzyna, Ciemno
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 20:36:24 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund