Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » niemieckie nazwy miejscowości
niemieckie nazwy miejscowości [wiadomość #4618] Sun, 12 September 2010 07:36 Przejdź do następnej wiadomości
lis46 jest aktualnie niedostępny  lis46
Member
Bardzo przydatne w poszukiwaniach:

http://www.goerke.us/genealogy/9000-Village-Names-in-Prussia .pdf

Pozdrawiam
Danuta
Odp: niemieckie nazwy miejscowości [wiadomość #4619 jest odpowiedzią na wiadomość #4618] Sun, 12 September 2010 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Czy przydatne? Z pewnym dystansem. Brakuje wielu miejscowoci pomorskich oraz zawiera ca mas przekama w nazwach polskich. Na dniach opublikuj taki katalog dotyczcy tylko terenw Pomorza wraz z przynalenoci do parafii w XIX wieku.
Pozdrawiam
Staszek

Staszek
Odp: niemieckie nazwy miejscowości [wiadomość #4925 jest odpowiedzią na wiadomość #4619] Fri, 15 October 2010 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Niewiem ale strony to prowadzi chyby jakis "wczorajszy" oderwany od rzeczywistosci zyjacy w przeszlosci
ja polecam nasze biblioteki Cyfrowe

sam ten tekst jest obrazajacy

i skerowany raczej do pewnaj grupy ludzi typu "Frau Steinbach"

Marcin
Odp: niemieckie nazwy miejscowości [wiadomość #4945 jest odpowiedzią na wiadomość #4925] Sun, 17 October 2010 18:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lis46 jest aktualnie niedostępny  lis46
Member
Na spis ten trafiam w Internecie, szukajc nazw miast Pomorza w j.niemieckim zapisanych, co potrzebowaam dla genealogicznych poszukiwa.

Nie analizowaam tego zestawienia pod ktem zgodnoci z prawd.

Komentarze jakie czytam po umieszczeniu linku w moim pocie, wydaj si by skierowane do mnie z zarzutami jakobym popieraa
takie tendencyjne opracowania.

I to tyle z mojej strony.

Danuta

Odp: niemieckie nazwy miejscowości [wiadomość #4947 jest odpowiedzią na wiadomość #4945] Sun, 17 October 2010 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
Mylisz si Danuto. Nikt w tym przypadku nie ocenia Twojej chci pokazania czego co moe byc przydatne dla genealogw. Zajmuj si od dawna nazewnictwem niem-pol miejscowoci pomorskich i wypowiedziaem si tylko w tym kierunku jako obznajomiony z tematem.
Dodam, e ju jaki czas temu przekazaem do opublikowania na stronie PomTG sownika do dokadnego z podaniem przynalenoci do parafii i z niewiadomych mi powodw Zarzd PTG ma jakie wstrty do opublikowania go na stronie Towarzystwa.
Staszek Pieniek

Staszek
Poprzedni wątek: Człuchów
Następny wątek: Fletnowo
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 13 00:19:34 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund