Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Odkrycie starego cmetarza
Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9061] Mon, 28 November 2011 12:21 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Ostatnio jecha³em sobie tak przez ma³e wioski i odkry³em nastêpny ma³y cmentarzyk kompletnie zaro¶niêty i niezadbany
Bêdê siê stara³ wykonaæ fotki mo¿e siê co¶ zachowa³o z napisów
co by by³o fajne
nie wiem tylko czy trafie tam w odpowiedniej porze roku bo jak tam zaro¶nie to nie wiem
Je¼dzi³em tam czê¶ciej z nudów w lato i nigdy nie zauwa¿y³em miejsca Laughing

[Uaktualnione dnia: Tue, 29 November 2011 01:24] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Otkrycie starego Cmetarza [wiadomość #9062 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Mon, 28 November 2011 14:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witaj Marcinie !

W takiej sytuacji przydalby sie GPS Wink zapisujesz koordynaty i wtedy juz zawsze tam trafisz

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Otkrycie starego Cmetarza [wiadomość #9065 jest odpowiedzią na wiadomość #9062] Mon, 28 November 2011 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Ravenyx20 jest aktualnie niedostępny  Ravenyx20
Senior Member
Witam Maricnie!

Jeszcze raz dziêki za indeksy Smile Chcê jeszcze!

A mo¿esz powiedzieæ, gdzie odkry³e¶ ten cmentarzyk?

Pozdrawiam

Micha³
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9087 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Fri, 02 December 2011 16:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Pozdrawiam . Mam te¿ taki jeden dla mnie wyj±tkowy cmentarz. Trudno go zauwa¿yæ jad±c samochodem , lub id±c pieszo . Jest to cmentarz ewangelicki na ty³ach ko¶cio³a w Swaro¿ynie ko³o Tczewa.Porastaj± go drzewa. P³ot metalowy i piêkne ogrodzenia zosta³y zrabowane przez mieszkañców . Mam tam swój grób.Pochowana jest na nim moja prababcia Anna Starzecka z domu KUHN. Ka¿dego roku palimy znicz i stawiamy kwiaty . Próbowa³am apelowaæ do ró¿nych ludzi , aby zachowaæ ten cmentarz jako miejsce naszej historii. Niestety, brak zainteresowania, oraz co gorsze ,szacunku dla zmar³ych pochowanych na tym cmentarzu.Byli¶my z mê¿em w tym roku na Polesiu .Tam jest inaczej .Ludzie biedniejsi , ale o wiêkszym sercu .Kiedy¶ chodzi³am na ten cmentarz z moj± babci± . Obecnie idê z wnukami .Nie wiem jednak jak d³ugo? Dziêki , ¿e mogê na tym forum poruszyæ ten wa¿ny dla mnie temat.Roma Weso³owska
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9124 jest odpowiedzią na wiadomość #9087] Fri, 09 December 2011 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
A odkrylem go w okolicach Rudy -Waldowo szlacheckie w Grudziadzkim

Proponuje jak najbardziej fotografowac te miejsca i ustalic mozliwie pozycje zbierajac je w jakiejs bazie
tutaj mozna by uzyc starych map
mozna by spisac co jest za typ w jakim stanie czy go spisalismy czy nie.itd.
aby ustalic wiecej proponuje nawiazac katakt z osobami miejscowymi lub zainteresowanymi

tak ze mietek7896 przesli nam fotki-spisy
czy inne informacje archiwalne o Cmetarzach regionu

Ja namierzylem znowu kilka Miejsc Pamieci
przesle rowniez informacje o bylych Cmetarzach plany jak chodzi o Grudziadz

kolo Osiedla Rzadza istnial Cmetarz Napoleonski wlasciwie na osiedlu niebylem tam jeszcze ale zainteresuje sie tym

Marcin
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10840 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Fri, 23 November 2012 13:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pozdrawiam. Razem z moim mê¿em , podobnie jak Pan lubimy odkrywaæ takie miejsca. Je¿eli bêdzie pan w okolicach Tczewa/ Pomorskie/ , proszê odwiedziæ ma³y zapomniany cmentarz ewangelicki w miejscowo¶ci SWARO¯YN tu¿ za ko¶cio³em , przy trasie 22 jad±c ,,Berlink±''. Tam pochowana jest moja prababcia ANNA STARZECKA z domu KUHN . Przy jej grobie postawili¶my krzy¿ . Zawsze 1 listopada palimy znicz. Boli mnie , ¿e na Pomorzu nie dba siê o tego typu miejsca . Zwraca³am siê do kilku osób w tej sprawie .Bezskutecznie. Inaczej ta sprawa wygl±da na Polesiu , gdzie tego typu groby/ równie¿ moich pradziadków/ s± w wielkim poszanowaniu . Pozdrawiam Roma Wesolowska .
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10842 jest odpowiedzią na wiadomość #10840] Sat, 24 November 2012 12:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witam wszystkich

osobiscie zyczyl bym sobie aby kazdy z znaszych czlonkow porobilo zdjecia tablic lub miejsc zanim zostana zlikwidowane lub doszczetnie zniszczone

tak i tak sa to miejsca juz dosyc zapomniane i nie zadbane
przyczyny sa rozne

co mnie wkuza to sa wandale i niszczenie tablic
pomijam zlodzieji

Gps nie mam ale moze postaram sie cos zalatwic i w przyszlosci bede sie staral wiecej i doklaqdniej opisywac te miejsca

mozna ale rowniez jako wskazowke uzywac stare Mapy Laughing
i odwiedzac miejsca

Proponowal bym wybrac wyslanikow z okolic aby te miejsca odwiedzili i okreslili stan i wartosc do spisywania
Potem mozna by stwozyc grupy odpowiednio wyposazone i wyszkolone i w odpowiedniej ilosci osobowej do fotografowanian i opisywania miejsca . potkreslam ale ze trzeba by wziasc pod uwage pore roku i warunki atmosferyszne .
a spisy dla zainteresowanych lub samemu spisywac

Marcin

[Uaktualnione dnia: Sat, 24 November 2012 12:24]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10844 jest odpowiedzią na wiadomość #10842] Sat, 24 November 2012 15:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dobry pomys³. Czêsto robimy tego typu zdjêcia . Mamy jedno zdjêcie ,na którym jest grób pochodzacy z czasów wojny . Znajduje siê on w centrum BORÓW TUCHOLSKICH .Co ciekawe grób jest zadbany . Wiem , ¿e takich grobów jest bardzo wiele . Ten jednak jest dla nas wyj±tkowy .Mój pradziadek równie¿ zagin±³ podczas wojny .Tajemnicê jego ¶mierci znaj± lasy w okolicach Osia. Pozdrawiamy Roma i Mieczys³aw Weso³owscy
Poprzedni wątek: Serock
Następny wątek: Cmentarz w Gdańsku Oliwie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 16:41:46 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund