Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Bystram Darżlubie parafia Mechowo
Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 01:45 Przejdź do następnej wiadomości
karbiz jest aktualnie niedostępny  karbiz
Junior Member
Witam serdecznie.
Jak wikszo forumowiczw poszukuje swoich przodkw i dlatego omieliem si napisa ten wtek.
poszukuj wszelkich informacji o histori mojego nazwiska na terenie opisanym w temacie. na stronie ptg.gda.pl udao mi si znale kilka ciekawych informacji, ale jest ich zdecydowanie za mao eby poczy bezporednio ze znan mi histori rodziny.
praktycznie wszystkie informacje ktre posiadam o swoich przodkach ktrych jestem pewien to mj dziadek Jzef ktry urodzi si ok 1930 roku. z informacji na stronie znalazem wzmianki o chrztach 1784r. Mechowo - chrzest Joannes Petrus Bystram - ojciec Mathias Bystram - matka Anna Lewiska
1858r. mechowo - chrzest Julius Bernard Bystram - ojciec Michael Bystram - matka Julianna Lipka oraz o lubie 1877r. mechowo - lub Franciscus Bystram Marianna Klein. jeeli wiey pierwszym informacjom to ju ok 1784r rodzina osiada na tym terenie. podejrzewam e przez cay ten okres mieszkali na tej samej ziemi. poszukuje wszelkich informacji z ksig parafialnych ktre pomogy by mi powiza pierwszych z bystramw z obecnymi, oraz jeeli to moliwe wszelkich informacji na temat ziemi na ktrej mieszkali.
prosz o wszelkie informacje i z gry dziekuje za wyrozumiao i pomoc.
pozdrawiam
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11377 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 07:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj!
Uwaam, ze przyje bdne zaoenia. Nazwisko Bystram w chrztach i lubach liczniej wystpuje w innych parafiach Pomorza. Przy tych skromnych danych, ktre podae nikt nie jest w stanie okreli skd pochodz Twoi przodkowie. Zacznij od pozyskania aktu ur.dziadka i katu lubu pradziadkw.
Pozdrawiam
Krzysiek
PS
Na tym forum si podpisujemy!
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11378 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 07:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
1784-1930 to duo lat
To moe by 5-6 pokole. Prba poaczenia tak odlegych czasowo osb moe wymaga bardzo dugich poszukiwa. Siedzenia tygodni w archiwum i przegldania dziesitek ksig metrykalnych. Wszystkie ksigi metrykalne z tego terenu znajduj si w Archiwum Diecezjalnym w Oliwie. Musisz uda si tam i szuka, szuka, szuka...Moe uda Ci si odtworzy histori swoich przodkw czego Ci serdecznie ycz.

Staszek
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11379 jest odpowiedzią na wiadomość #11377] Wed, 13 March 2013 10:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
dziki za zainteresowanie tematem.
interesuje mnie tylko ta jedna konkretna parafia, dlatego e miejscowo o ktrej mowa w temacie zawsze naleaa doparafi mechowo, oraz z tego co wiem, ale nie jest to potwierdzone, to moja rodzina zawsze tam mieszkaa. dlatego nie chc szuka w innych parafiach. zabardzo oddali bym si od mojego celu.
pozdrawiam
karol
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11380 jest odpowiedzią na wiadomość #11379] Wed, 13 March 2013 11:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Zgoda. Ale czy to jedna parafia czy wicej to i tak nikt Ci z domu nie pomoe. Trzeba jecha do parafii oraz do Archiwum Diecezjalnego w Oliwie. Chyba, e Ci si uda trafi na kogo kto t rodzin ma ju opracowan ale to rzadko. Udziela si na forach genealogicznych pani Beata Bistram ,
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=2009& amp;S=1dcfa4f9726eb2ff52472fbfaed18016
Tu moesz napisa prywatn wiadomo do niej.
Podawanie e Twj dziadek urodzi si ok. 1930 r nic nie daje. Jzefw byo w tym czasie wielu gdy byo to imi popularne. Musisz znale najpierw akt urodzenia lub lubu swojego dziadka a tam bdziesz mia zapisane jego rodzicw. Dopiero te dane (XIX w) pozwol na jakie dalsze poszukiwania.

Staszek
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11381 jest odpowiedzią na wiadomość #11380] Wed, 13 March 2013 11:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zgadzam si z tob. poszukam tych informacji w oliwie. z tego co syszaem cz informacji moe znajdowa si w archiwum panstwowym.
pozdrawiam
karol
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11382 jest odpowiedzią na wiadomość #11379] Wed, 13 March 2013 11:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
W tej chwili od "zawsze" tj. u Ciebie od dziadka.A przekazy rodzinne naley potwierdza dokumentami w tym przypadku metrykami. Tak jak napisa Stasiu z indeksw, pomimo brakw, masz przeskok 5-6 pokole.
Aktualnie masz za mao danych aby tak twierdzi.
Z indeksw PTG z lat 1750-1900 dot nazwiska BYSTRAM :
chrztw 84 w tym 2 w parafii Mechowo
lubw 27 w tym 3 w parafii Mechowo
zgonw 21 w tym 0 w parafii Mechowo

Oczywicie jest jeszcze sporo lat niezindeksowanych.

".......dlatego nie chc szuka w innych parafiach"
Dlatego zacznij od aktu ur. dziadka i lubu i zgonu pra.
Krzysiek

Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11383 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Thu, 14 March 2013 09:07 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mirek14101956 jest aktualnie niedostępny  mirek14101956
Junior Member
Nazwisko Bystram jest jednym z najstarszych wystpujcych na Pomorzu- znani s od XV wieku. Dlatego znajdziesz Bystramw od Ziemi Chemiskie, przez przedrozbiorowe wojewdztwo malborskie po wybrzee. O pochodzeniu nazwiska Znajdziesz duo informacji w XVII wiecznym Herbarzu szlachty Prus Krlewskich wydanym przez Bibliotek Krnick w 1995 roku.Wiele informacji znajdziesz w Kujawsko- Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej. ycz duo sukcesw w trudnych i mudnych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Poprzedni wątek: POSZUKUJE DZIADKA
Następny wątek: Rymon Lipiński
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Sep 01 23:16:53 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund