| Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11376] |
Wed, 13 March 2013 01:45  |
karbiz
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie.
Jak wikszo forumowiczw poszukuje swoich przodkw i dlatego omieliem si napisa ten wtek.
poszukuj wszelkich informacji o histori mojego nazwiska na terenie opisanym w temacie. na stronie ptg.gda.pl udao mi si znale kilka ciekawych informacji, ale jest ich zdecydowanie za mao eby poczy bezporednio ze znan mi histori rodziny.
praktycznie wszystkie informacje ktre posiadam o swoich przodkach ktrych jestem pewien to mj dziadek Jzef ktry urodzi si ok 1930 roku. z informacji na stronie znalazem wzmianki o chrztach 1784r. Mechowo - chrzest Joannes Petrus Bystram - ojciec Mathias Bystram - matka Anna Lewiska
1858r. mechowo - chrzest Julius Bernard Bystram - ojciec Michael Bystram - matka Julianna Lipka oraz o lubie 1877r. mechowo - lub Franciscus Bystram Marianna Klein. jeeli wiey pierwszym informacjom to ju ok 1784r rodzina osiada na tym terenie. podejrzewam e przez cay ten okres mieszkali na tej samej ziemi. poszukuje wszelkich informacji z ksig parafialnych ktre pomogy by mi powiza pierwszych z bystramw z obecnymi, oraz jeeli to moliwe wszelkich informacji na temat ziemi na ktrej mieszkali.
prosz o wszelkie informacje i z gry dziekuje za wyrozumiao i pomoc.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
| Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11378 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] |
Wed, 13 March 2013 07:34   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
1784-1930 to duo lat
To moe by 5-6 pokole. Prba poaczenia tak odlegych czasowo osb moe wymaga bardzo dugich poszukiwa. Siedzenia tygodni w archiwum i przegldania dziesitek ksig metrykalnych. Wszystkie ksigi metrykalne z tego terenu znajduj si w Archiwum Diecezjalnym w Oliwie. Musisz uda si tam i szuka, szuka, szuka...Moe uda Ci si odtworzy histori swoich przodkw czego Ci serdecznie ycz.
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11380 jest odpowiedzią na wiadomość #11379] |
Wed, 13 March 2013 11:22   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Zgoda. Ale czy to jedna parafia czy wicej to i tak nikt Ci z domu nie pomoe. Trzeba jecha do parafii oraz do Archiwum Diecezjalnego w Oliwie. Chyba, e Ci si uda trafi na kogo kto t rodzin ma ju opracowan ale to rzadko. Udziela si na forach genealogicznych pani Beata Bistram ,
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=2009& amp;S=1dcfa4f9726eb2ff52472fbfaed18016
Tu moesz napisa prywatn wiadomo do niej.
Podawanie e Twj dziadek urodzi si ok. 1930 r nic nie daje. Jzefw byo w tym czasie wielu gdy byo to imi popularne. Musisz znale najpierw akt urodzenia lub lubu swojego dziadka a tam bdziesz mia zapisane jego rodzicw. Dopiero te dane (XIX w) pozwol na jakie dalsze poszukiwania.
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11383 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] |
Thu, 14 March 2013 09:07  |
mirek14101956
|
Junior Member |
|
|
Nazwisko Bystram jest jednym z najstarszych wystpujcych na Pomorzu- znani s od XV wieku. Dlatego znajdziesz Bystramw od Ziemi Chemiskie, przez przedrozbiorowe wojewdztwo malborskie po wybrzee. O pochodzeniu nazwiska Znajdziesz duo informacji w XVII wiecznym Herbarzu szlachty Prus Krlewskich wydanym przez Bibliotek Krnick w 1995 roku.Wiele informacji znajdziesz w Kujawsko- Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej. ycz duo sukcesw w trudnych i mudnych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
|
|
|
|