Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Jaki to zawód?
Jaki to zawód? [wiadomość #11228] Wed, 13 February 2013 18:56 Przejdź do następnej wiadomości
Lukrecja jest aktualnie niedostępny  Lukrecja
Junior Member
Witam,
w kilku aktach moich przodkw pojawia si nazwa zawodu, ktrego nie mog rozszyfrowa jest to < Lufitgar lub Lufilsar > czy kto mgby mi powiedzie co to sowo oznacza a moe istnieje jaki spis zawodw zaboru pruskiego?
Pozdrawiam
Odp: Jaki to zawód? [wiadomość #11234 jest odpowiedzią na wiadomość #11228] Thu, 14 February 2013 08:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witaj takie i inne pytania sama moesz rozwiza wchodzc na strony GENEPEDI. A tutaj moesz poszuka zawodw http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?id=7854&dirds=1 &tab=1 ten link te tam jest Pozdrawiam Zbigniew W.
Odp: Jaki to zawód? [wiadomość #11235 jest odpowiedzią na wiadomość #11228] Thu, 14 February 2013 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pawelgdynia jest aktualnie niedostępny  pawelgdynia
Junior Member
Moe chodzi o Besitzer?

Zerknij tutaj na pozycj Besitzer - http://wtg-gniazdo.org/upload/opracowania/Zawody_i_statusy_n iemieckie.pdf

Pozdrawiam,
Odp: Jaki to zawód? [wiadomość #11241 jest odpowiedzią na wiadomość #11228] Thu, 14 February 2013 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dzikuj za link, rzeczywicie tu chodzi o Besitzera czyli waciciela, tamtejsi urzdnicy piszc bawili si w rne zawijasy i trudno jest rozczyta poszczeglne literki. Dla mnie to B wyglda jak L a nawet mogabym stwierdzi e jest to S, wic atwa droga do pomyki. Jeszcze raz dzikuj i pozdrawiam Lucyna.
Odp: Jaki to zawód? [wiadomość #11245 jest odpowiedzią na wiadomość #11241] Thu, 14 February 2013 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pawelgdynia jest aktualnie niedostępny  pawelgdynia
Junior Member
Bo to gotyk jest...ale pociesz Ciebie, ja te tak czytaem jak Ty jeszcze dwa miesice temu...dlatego wiedziaem, o co moe Tobie chodzi Wink

Tutaj masz pisowni poszczeglnych liter alfabetu aciskiego w stylu gotyckim - http://tradycja.wikia.com/wiki/Plik:Pismo_gotyckie.jpg

Odp: Jaki to zawód? [wiadomość #11254 jest odpowiedzią na wiadomość #11245] Sat, 16 February 2013 13:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Jeszcze raz dziki, widz e jeste dobrze przygotowany na spotkania z przodkami, mam sporo do nadrobienia...
Pozdrawiam
Poprzedni wątek: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia
Następny wątek: AKT URODZENIA - Skan
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 13:37:42 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund