| Zastaw dowodu osobistego. [wiadomość #3348] |
Wed, 30 December 2009 15:51 |
 |
karszek
|
Member |
|
|
W miesicu wrzeniu zamierzaem skorzysta ze zbiorw jednej z gdaskich bibliotek. Zostaem bowiem poproszony o napisanie artykuu do pewnego fachowego czasopisma. Dlatego postanowiem posiadan ju wiedz poszerzy o wiadomoci zawarte w zbiorach owej biblioteki. Jednak nic takiego nie nastpio. Kiedy bowiem wypeniem wymagany regulaminem biblioteki rewers oraz dokonaem wpisu w ksidze odwiedzin podajc swoje dane osobowe pozwalajce na natychmiastow identyfikacj mojej osoby zadano zostawienia na biurku dyurnego bibliotekarza mojego dowodu osobistego. Dokument ten mia tam znajdowa si do zakoczenia mojego pobytu w czytelni.
Nie byo to pierwsze takie danie. W poprzednich jednak podobnych przypadkach, po mojej probie o wskazanie przepisw bdcych podstaw takich da osoba dyurujca w bibliotece wycofywaa si z takich wymaga, zadowalajc si jedynie stwierdzeniem,e podane wczeniej moje dane s prawdziwe - po wgldzie w okazany dowd osobisty ten dokument niezwocznie by mi zwracany.
O tym,e takie w tej bibliotece panuj zwyczaje wiedziaem wczeniej, poniewa zapoznaem si z regulaminem tam obowizujcym, zamieszczonym na stronie internetowej tej biblioteki.
Oczywicie - odmwiem pozostawienia dyurnemu bibliotekarzowi mojego dowodu osobistego. Skoczyo si to odmow udostpnienia mi zamwionych materiaw i do ostrym tonem zostaem poproszony o niezwoczne opuszczenie czytelni.
Majc pewn wiedz o ochronie danych osobowych zwrciem si z stosownym zapytaniem do Biura Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.
Dzisiaj wanie otrzymaem kolejne pismo w tej sprawie, ktrego fragment niej.
Mimo poinformowania Generalnego Inspektora o podjciu dziaa zmierzajcych do zmiany regulaminu biblioteki - do chwili obecnej regulamin nie zosta zmieniony. Trudno wic poj jakie dziaania zostay wykonane.
W tej sytuacji nie mogem napisa zleconego artykuu; a o konsekwencjach tego ju nie wspomn. I nie mam tu na myli ewentualnego honorarium. Staem si niezbyt wiarygodnym korespondentem.
- bogusKa
[Uaktualnione dnia: Wed, 30 December 2009 15:58] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|