Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;)
Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4049] Wed, 09 June 2010 20:08 Przejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witajcie,
Na pewno spotkalicie si w swoich poszukiwaniach z przypadkiem, kiedy odkrylicie jak ciekaw histori rodzinn co, o czym nigdy wczeniej od rodzicw, dziadkw czy cio i wujkw nie syszelicie. Jeli czytajc ten wstp pomylelicie, e co takiego Wam si nie przytrafio to znaczy, e TO jeszcze nie nastpio. Ale spokojnie, Was tez to czeka, widocznie za krtko szukacie Wink
Ja miaam kilka takich przypadkw. I wiecie co, za kadym razem od kochanej rodzinki syszaam „no tak, nie wiedziaa” Smile Ale jak przystao na genealoga cierpliwie tumacze, e nie wiedziaam.
A teraz historia Smile Byam ostatnio u wrki, a co w kocu jak przystao na kobiet jestem ciekawa co mnie czeka Wink No i wyobracie sobie, e wrka powiedziaa mi, e przy mojej prywatnej i osobistej mamie widzi 5 rodzestwa. Znaczy razem z moj mam bya ich szstka. Pomylaam sobie eeeetam, co to za wrka skoro nie wie, e moja mama ma tylko czwrk rodzestwa. Oczywicie w domu zdaam relacj, co mi owa pani opowiadaa i przepowiadaa. Powiedziaam mamie, e mwia, e babcia miaa szstk dzieci, a nie picioro jak przecie jest. A moja wasna prywatna mama na to mi mwi, e przecie babcia miaa 6, tylko jedno zmaro zaraz po urodzeniu i oczywicie powiedziaa to tak jakbym wiedziaa o tym od urodzenia tylko chwilowa skleroza mnie dopada. Rce mi lekko opady, buzia si w zdziwieniu otworzya i wiecie co, jak nic mam zamiar i jeszcze do tej pani, a moe uda mi si pogada z przodkami nim si z nimi spotkam Wink Oczywicie relacj zdam Smile

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4050 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] Wed, 09 June 2010 20:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Nie ma nic dziwnego w tym co piszesz. W rodzinie mego ojca wspomiona si tylko omioro rodzestwa, jako yjcych, cho faktycznie byo ich dziesicioro. Dwjka zmara w wieku dziecicym. Nie tak dawno jeden z moich znajomych, w trakcie indeksowania ksig parafialnych, dowiedzia si o istnieniu dwjki starszego rodzestwa swojego ojca, ktre zmary jako dzieci.

W badaniach genealogicznych musimy by przygotowani na podobne niespodzianki. W opowieciach rodzinnych nie wspomina si zmarego rodzestwa. Czasami dowiadujemy si o jego istnieniu z ksig, zamiast z rodzinnych relacji tylko dlatego, e z uwagi na jakie rodzinne swary zostay "wyklte" z rodziny wic nie wspomina si ich.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4051 jest odpowiedzią na wiadomość #4050] Wed, 09 June 2010 21:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Ja z kolei podziel si inn histori .Wielu starszych kuzynw mojej mamy i moja mama pamita swego dziadka.Wszyscy oni jednak ngdy nie przypominali sobie,eby dziadek ich mia jakie rodzestwo. Podobno dziadek nigdy o tym nie wspomina.Co powiecie na to, e w czasie poszukiwa genealogicznych dotyczcych mojego pradziadka natrafiem na akt lubu jego brata? Nasuwa mi sie tylko jedno wyjanienie. Prawdopodobnie brat dziadka umar niedugo po swoim lubie ( lub jego odby sie w latach dziewidziesiatych XIX w) . Moja mama i jej kuzyni urodzili sie dopiero w latach dwudziestych XX wieku. To by potwierdzao dlaczego wszyscy w rodzinie pamietali ,e ich dziadek a mj pradziadek nie mia rodzestwa

Oczywiscie racj ma Janusz , ktry zauwazy e czasami nasi krewni nie wspominaj o zmarym swoim rodzestwie szczeglnie wtedy, jeli to byo w wieku niemowlcym lub wtedy gdy zgon tego rodzestwa mia miejsce przed urodzeniem naszych krewnych

Janusz

[Uaktualnione dnia: Wed, 09 June 2010 21:22]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4052 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] Wed, 09 June 2010 21:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witaj Asiu,
Ta opowie przypomniaa mi histori, ktra mnie kiedy spotkaa i co ciekawe dotyczya ona te podobnego zdarzenia.
Wiedziaem ,e jeden z moich przodkw mia czworo dzieci i tak zawsze miaem od nich informacj,brak byo podstaw, by w to wtpi,przecie oni mwili o swoim yciu.
Kiedy przypadkowo w rozmowie pada informacja o jeszcze jednej siostrze i wtedy misternie poukadane drzewko ,troch si rozroso.
Co ciekawe ta informacja zostaa potem potwierdzona przez starsze rodzestwo .
Okazao si ,e siostra(pierwsze dziecko ) zmara wczenie i pami o niej miaa tylko cz rodziny,a same rodzestwo o tym fakcie w ogle nie wspominao.
Jaki czas potem odnalazem akt urodzenia teje Marysi ,gdzie wrd informacji o niej ,bya wzmianka ,e zmara po kilkunastu dniach.
Wic jak na genealoga przystao, naley by cierpliwym,szuka i bardzo cierpliwie sucha. Mona te i wrki,jesli dobrze nam wywry Wink
Wracajc do tematu ,zmare wczenie i pochowane na cmentarzach dzieci, to niekiedy temat o ktrym si szybko zapomina.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4053 jest odpowiedzią na wiadomość #4052] Wed, 09 June 2010 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Moja genealogiczna przygoda zacza si od opowiada rodzinnych o pradziadku, ktry by jedynakiem. Nie bardzo chciaam w to wierzy, no bo jak – rodzina kaszubska i tylko jedno dziecko ? Zaczam szuka… Pradziadek mia w sumie picioro rodzestwa. Jego matka po lubie urodzia crk, potem znalazam jeszcze czworo dzieci praprababki (w tym mj pradziadek). Tej czwrce dzieci „nie dopisano” kto by ojcem Wink . Dziecistwo przeyo tylko dwoje dzieci: najstarsza crka i najmodszy syn. Pami o rodzinie crki zagina w mojej czci rodziny, prawdopodobnie tak jak i pami o synu w tamtej czci rodziny. Crying or Very Sad
Chtnie bym skorzystaa z porady wrki kto by ojcem (lub ojcami) pozostaej czworki dzieci praprababki. Very Happy

Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Wed, 09 June 2010 22:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4056 jest odpowiedzią na wiadomość #4053] Thu, 10 June 2010 11:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
undaanna jest aktualnie niedostępny  undaanna
Member
Witajcie!
Asiu,odwana jeste.Nie wiem czemu ale baabym si i do wrki Shocked .
Myl,e troch odwagi te trzeba mie,gdy si w poszukiwaniach natkniemy na jakie"kukucze jajo"-na przykad inna narodowo,nielubne dziecko i podobne.Trzeba mie troch, eby zakomunikowa zainteresowanym tak nowin.A moe tego nie robi?
Szukajc troch i pytajc dowiedziaam si o wielu animozjach narodowociowych i regionalnych o ktrych yjc w dzisiejszej Polsce nie miaam pojcia, e s tak silne u starszych pokole:
ten z ''kongreswki",my z "centrali","bosy Antek",Ukrainiec,YD,itp,itd.
Nie wiem czy mia si ,czy paka Laughing Sad !
Pozdrowienia
Anna
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4057 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] Thu, 10 June 2010 11:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostępny  arletaso1
Member
Jak wida tych historii z zaginionym rodzestwem jest sporo. I ja mam kilka takich. Jak wikszo z nas swoje poszukiwania zaczam od zbierania dokumentw i informacji po rodzinie. Dowiedziaam si wwczas, e ojciec mojego dziadka by jedynakiem. Troch dziwne mi si to wydao zwaywszy na brak antykoncepcji w XIXw ale po sprawdzeniu parafialnych ksig chrztw kilka lat w przd i w stecz przyjam rzecz do wiadomoci. Pniej znalazam stron www.ptg.gda.pl a na niej baz danych i kolejne rodzestwo pradziadka!!
I tak sama zaczam indeksowa...
Z kolei o onie tego pradziadka wiedziaam, e miaa jedn siostr-Bert. Zajta rodzin dziadka nie dryam tematu. Kiedy wystawiam na forum strony genealogw ich akt lubu sporzdzony po niemiecku do tumaczenia zacz si do mnie dobija jaki facet z Torunia twierdzc, e jest wnukiem najmodszej siostry prababci. Wzbudzio to niepokj w rodzinie, bo nikt takiego nie zna. Pniej moja mama przypomniaa sobie, e jej tato mwi co o jakim kuzynie z Torunia. Sprawdziam znw w bazie danych i okazao si, e tego rodzestwa prababcia miaa znacznie wicej, a od wuja Artura dostaam nawet zdjcie moich prapradziadkw! Smile
pozdrawiam
Arleta
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4060 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] Thu, 10 June 2010 16:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daniel67 jest aktualnie niedostępny  daniel67
Member
Witam. Moja historia jest odwrotna. Byem kiedy u kuzynki mojej babci. Bya starsz osob, ale pami miaa doskona. Pamitaa wszystkie dzieci swojej babci czyli rodzestwo mojego pradziadka. Zapisaem sobie te imiona. Po kilku latach przegldaem ksigi zgonw parafii, gdzie mieszkaa rodzina mojego pradziadka. Jakie byo moje zdziwienie, gdy okazao si, e owa kuzynka podaa rwnie imiona rodzestwa zmarego w dziecistwie.
Daniel
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4063 jest odpowiedzią na wiadomość #4060] Thu, 10 June 2010 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witajcie!
Opowiem jeszcze jedn histori.Ot w roku 1993 kiedy rozpocza si moja przygoda z genealogi mj najstarszy ( dzi ju nie yjcy wujek) na moje pytanie jak miao na imi rodzestwo jego ojca odpowiedzia, e mj pradziadek Augustyn-drzymalita kaszubski a jego ojciec mia braci o imionach Jan, Micha, Wojcech i siostr Otyli.Najciekawsze jest to, e wszyscy w rodzinie znali Michaa i Wojciecha nikt nie pamita Otylii a tymbardziej Jana. W czasie moich poszuliwa okazao si, e siostra mojego pradziadka Augustyna miaa na imi Marianna a ne Otylia , pradziadek mia 4-ch braci z ktrych jeden Jan umar 3 godziny po porodzie a Andrzej w wieku 2-ch lat.Najciekawsze jest to, e z innych informacji wiem e ten drugi Jan o ktrym wspomina wujek rzeczywiscie istnia. Wujek stale twierdzi, e uciek on ( lub pojecha)na lsk i on go tam odwiedzi!!!.Do dzi nie daje mi spokoju ta informacja, prejrzaem ksigi z wszystkich moliwych parafii z terenu Kaszub i nigdzie nie znalazem urodzin drugiego Jana Pawelczyka, syna Piotra i Magdaleny Zaworskiej.Jest tylko jedno w miar sensowne wytumaczenie tej sytuacji.Okazao sie, e dziadek Augustyna mia 3 ony i by moe poszukiwany przeze mnie Jan by po prostu przyrodnim kuzynem mojego pradziadka Augustyna

pzdr.Janusz
Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4065 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] Thu, 10 June 2010 22:10 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Januszu

Nie zapominaj o moliwoci chrztu w jednej z okolicznych parafii. Poza tym w tamtym okresie s ju akta USC, czy zachowane to inna kwestia. Pki co nie moesz ostatecznie przekrela istnienia osoby Jana.

W swoim drzewie mam podobne przypadki. Z opowiecki rodzinnych wynika e:
1. Mj pradziadek mia mie siostr (brak nawet imienia), ktra wysza za m. Znane jest nazwisko ma i nic wicej.
2. Mj pra-pra-dziadek mia mie dwie siostry. Znane s ich imiona. Mam ich akty lubw i akty chrztw dzieci z tych maestw. Problem w tym, e nie mam aktw chrztu tych sistr. Wszystko dzieje si w obrbie "mojej macierzystej" parafii w latach ok. 1818-20.
Kierujc si zasad, e w kadej opowieci jest dbo prawdy nie mog tych osb ostatecznie wykreli. Jedyne co mogem zrobi to zapisa sobie komentarz z wtpliwociami co do rodzinnych powiza. Sprawa kiedy si wyjani.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Poprzedni wątek: ciekawy program w radiu Gdańsk
Następny wątek: Pomerania
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 19:48:06 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund