Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Skad cos wiecej o przodkach? - bo mam same suche fakty
Skad cos wiecej o przodkach? - bo mam same suche fakty [wiadomość #9886] Fri, 20 April 2012 23:48 Przejdź do następnej wiadomości
zolwikq jest aktualnie niedostępny  zolwikq
Miejsce: UK i Polska
Junior Member
Witam serdecznie!
Pisze tutaj poniewaz jestem w kropce. W googlach nie moge doszukac sie tego czego potrzebuje. Mam juz drzewko na 1000 osob ale brakuje jednego waznego elementu. Nie wiem kim byli moi krewni sprzed 100 lat... mam same daty, miejscowosci i imiona z ksiag parafialnych, to wszystko. Moge czegos ciekawego dowiedziec sie z akt z AP? Np. o dziadku sprzed 100 lat ktory mieszkal w Rytlu? Jak szukac i w jakich aktach? Dziekuje za pomoc! Pozdrawiam!

Edit: Moze podam bardziej precyzyjnie na kim najbardziej mi zalezy... moj prapradziadek Jozef Galikowski ur. 25.10.1859 w Jeziorkach (obok Rytla) Z tego co wyczytalam kiedys z histori Kosciola w Rytlu - byla tam wzmianka ze Jozef ok. 1900 roku by reprezentantem gminy Rytel. Albo wiem tez ze mial duzo hektarow lasow itp. w okolicach.

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 April 2012 00:08]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Skad cos wiecej o przodkach? - bo mam same suche fakty [wiadomość #9888 jest odpowiedzią na wiadomość #9886] Sat, 21 April 2012 11:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Dobre pytanie. Sam mam podobny problem.

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 April 2012 11:17]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Skad cos wiecej o przodkach? - bo mam same suche fakty [wiadomość #9909 jest odpowiedzią na wiadomość #9886] Sat, 21 April 2012 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witaj!
Ten problem , ktry poruszasz to chyba najtrudniejsze zagadnienie skd uzyskac wicej informacji?
Zaczbym od strony books.google.com i wpisa albo Jzef Galikowski albo Josef Galikowski
W drugiej kolejnoci poszukiwabym akt wsi Jeziorki.
Sprawdzibym na stronie
http://www.kalendarium.chojnice.pl/?a=1&news_fraza=ga%B3 kowski
moe bym znalaz cos ciekawego
pozdrawiam Janusz
Odp: Skad cos wiecej o przodkach? - bo mam same suche fakty [wiadomość #9921 jest odpowiedzią na wiadomość #9886] Sun, 22 April 2012 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomości
zolwikq jest aktualnie niedostępny  zolwikq
Miejsce: UK i Polska
Junior Member
Dziekuje za rade. Niestety nic nie udalo mi sie odnalzec.
Pozdrawiam!

Poprzedni wątek: Nadobnik-Bydgoszcz!
Następny wątek: Cyra, Wika Czarnowska - Studzienice parafia Ugoszcz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 10:10:25 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund