| Parafia Stężyca - rozbieżności między indeksami a metrykami [wiadomość #19193] |
Sun, 24 July 2022 11:49  |
fajfiszon
|
Junior Member |
|
|
Dzieñ dobry,
od prawie dwóch lat zajmujê siê poszukiwaniem przodków mojej ¿ony i dokumentacj± tych poszukiwañ. Czê¶æ jej przodków pochodzi z parafii Stê¿yca.
Interesuje mnie nazwisko Cebula (Cybula).
Podczas przeszukiwania indeksów na tej witrynie natrafi³em na akty urodzenia nastêpuj±cych osób:
Jan Cebula, syn Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1898, akt nr 3.
(to brat prababci ¿ony)
Marta Cebula, córka Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1899, akt nr 145.
(to siostra prababci ¿ony)
Apolonia Cebula, córka Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1901, akt nr 176.
(to prababcia ¿ony).
Co wa¿ne akt ¶lubu Apolonii Cebuli i Józefa Damaszka równie¿ podaje jej datê urodzenia: 20.10.1901. (Za³±czam tê metrykê).
No i super, ale postanowi³em dotrzeæ do skanów tych metryk.
W tym celu wszed³em na Genbazê, odszuka³em Stê¿ycê, odpowiedni rok i okazuje siê, ¿e nic siê nie zgadza (pod tymi numerami wystêpuj± inne osoby, a te osoby, których szukam w ogóle w ksiêdze siê nie pojawiaj±). W szczególno¶ci w ogóle nie istnieje akt nr 176 z roku 1901. Ostatni akt w tym roczniku ma numer ok. 140.
Co ciekawe w indeksach w Stê¿ycy w roku 1899 pod numerem 197 pojawia siê jeszcze jedna osoba - Leokadia Cebula, córka Teofila i Franciszki Reclaw.
Nie wiem czy to rodzina, ale chodzi o co¶ innego: tym razem w Genbazie odnalaz³em tê osobê, ale w akcie nr 128, a nie 197.
I tu moje pytania:
O co chodzi z tymi indeksami? Dlaczego nic siê nie zgadza? I najwa¿niejsze: Jak odnale¼æ interesuj±ce mnie akty, a zw³aszcza akt urodzenia Apolonii Cebuli?
Pozdrawiam
£ukasz Fajfrowski
|
|
|
|
|
|
|
|