Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Prośba o przetłumaczenie
Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18639] Sun, 13 June 2021 09:42 Przejdź do następnej wiadomości
pajak7 jest aktualnie niedostępny  pajak7
Senior Member
Dzieñ dobry!

Bardzo proszê o przet³umaczenie aktu zgonu z 1904 roku Antoniego Sychowskiego zam. w Boleszynie

z powa¿aniem Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18646 jest odpowiedzią na wiadomość #18639] Tue, 15 June 2021 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Akt zgonu nr 17,
USC w Zalesie, 28.04.1904,

Przed ni¿ej podpisanym urzêdnikiem stanu cywilnego stawi³
siê dzisiaj, co do osobisto¶ci znany,

organista /der Organist/ Michael Ronowski
[z ko¶cio³a w Boleszynie, na pewno proboszcz go wys³a³],
zamieszka³y w Boleszynie /Bolleschin/,

i zawiadomi³,¿e rentier /der Rentier/ Anton von Stumberg-Sychowski,
maj±cy lat 72, miesiêcy 11 i 25 dni ¿ycia,
katolik,
zam. Bolleschin,
urodzony w Skrzeszewo pow. Kartuzy /Krissau, Kreis Karthaus/
[parafia kat. ¯ukowo /Zuckau ],

¿onaty by³ z Emilie von Warzewski urodzonej von Paszki,

syn w³a¶ciciela dóbr rycerskich /der Rittergutsbesitzer/
Johann von Stumberg-Sychowski i jego ¿ony Anna urodzonej von Wiecki,

w Bolleschin w mieszkaniu proboszcza /der Pfarrer/ Stumberg-
Sychowski, 27.04.1904 po po³udniu o 11.45 zmar³.

Zg³aszaj±cy zapewni³, ¿e przekona³ siê osobi¶cie
o zgonie i o tym powiadomi³.

Odczytane, przyjête i podpisane: Michael Ronowski

Urzêdnik USC: Peickert?

Uwaga z marginesu:
Na zarz±dzenie /die Anordnung/ Królewskiego S±du Obwodowego
w Lidzbarku /Königliche Amtsgericht zu Lautenburg/Westpreussen/
z 20.07.1905 poprawia siê, ¿e ¿ona zmar³ego przed zam±¿pój¶ciem z nim by³a owdowia³± von Warzewski.

Bolleschin , 25.08.1905
Urzêdnik USC: Tomkiewicz , mo¿e Tamkiewicz.

W ko¶ciele boleszyñskim, wtedy by³ proboszczem Teofil
Sychowski, ur.23.06.1862 w Sychowie pow. Wejherowo w rodzinie
ziemiañskiej Antoniego Stumberg-Sychowskiego i Emilii z Paszków.
Po sprzeda¿y maj±tku rodzina zamieszka³a w Wejherowie.
Studiowa³ w Münster i Monachium w tamtejszym Sem. Duchwnym
i otrzyma³ ¶wiêcenia kap³añskie 23.07.1887.
By³ wikarym w Grucznie i Chojnicach. Od 1895 zosta³ proboszczem
w Boleszynie, gdzie by³ czynny podczas remontów ko¶cio³a
i w kap³añstwie. Zmar³ w Boleszynie 4.01.1934.

Pozdrawiam
Roman M.
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18647 jest odpowiedzią na wiadomość #18646] Wed, 16 June 2021 07:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry!

Bardzo dziêkujê Panie Romanie za t³umaczenie ,przy okazji
podziwiam Pana wiedzê.
Mam ju¿ prawie ca³± rodzinê Antoniego Sychowskiego , ale nadal
szukam jego ostatniego syna Antoniego j. ur.1865r ,który o¿eni³ siê w Tucholi z Helen± Borzyszkowsk± i oboje przepadli " jak
kamieñ w wodê" No ale to ju¿ mój problem.

Jeszcze raz dziêkujê i ¿yczê zdrowia

z powa¿aniem Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18649 jest odpowiedzią na wiadomość #18639] Wed, 16 June 2021 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Dzieñ dobry.

W internecie mo¿na znale¼æ informacje o Antonim Sychowskim.

Sychowscy jeszcze we wrze¶niu 1899 r. mieszkali w Starogardzie Gdañskim. Jednak najpó¼niej w 1904 r. Antoni Sychowski zamieszka³ w Toruniu. Byæ mo¿e bezpo¶rednio przeprowadzi³ siê ze Starogardu do Torunia. Pracowa³ w s±downictwie. Na pocz±tku lat 20. by³ równie¿ radnym miejskim. W 1925 r. przeszed³ na emeryturê. Zmar³ 19 marca 1932 r. w Toruniu.
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18650 jest odpowiedzią na wiadomość #18649] Thu, 17 June 2021 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry !

Bardzo dziêkujê za informacjê, to jest ten Antoni Sychowski.
¦lub w Tucholi w 1898 roku
W 1899 w Starogardzie urodzi³a siê córka Zofia ,zgon za 4 m-ce
On tam by³ pisarzem s±dowym i to by³ ostatni fakt ,który zna³em.

Bardzo dzêkujê ,pozdrawiam i ¿yczê zdrowia Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18651 jest odpowiedzią na wiadomość #18650] Thu, 17 June 2021 21:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry.

W latach 20. Antoni Sychowski by³ naczelnikiem Oddzia³u Rachunkowego S±du Apelacyjnego w Toruniu. By³ równie¿ cz³onkiem rady nadzorczej Stowarzyszenia Urzêdników dla Budowy Domów i Mieszkañ w Toruniu. Nie wiem jak potoczy³y siê po ¶mierci mê¿a losy Heleny Sychowskiej z d. Borzyszkowskiej, gdzie i kiedy zmar³a. Sychowscy chyba nie mieli dzieci - takich które prze¿y³y ojca.
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18652 jest odpowiedzią na wiadomość #18651] Fri, 18 June 2021 16:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
DZIEÑ DOBRY!

Nie wiem sk±d czerpie Pan te informacje o Sychowskich?
Helena Borzyszkowska to najm³odsza siostra mojej prababci
Melanii, a ³±cznie Juliusz Borzyszkowski mia³ 6 córek które do¿y³y wieku doros³ego. Ja jestem na etapie badania rodzin ,które za³o¿y³y:-Valeria wysz³a za Fr. Baranowskiego ich syn farmaceuta ,pose³ RP Edmund rozstrzelny w Katowicach 3.09.1939
-Maria wysz³a za nauczyciela Wojciecha Rzóskê ich synowie to Julian prof .Hydrolog Uniw.Londynie Józef prof.Uniw.Poznañ
-Anna to rodzina Kasprzyckich /Zieleniowo, Grudzi±dz/
Melania to ¿ona piekarza Johana Kurlandta w Tucholi
No i pozosta³a mi Cornela zona Józefa Elsnera , ale to
dopiero przysz³o¶æ / narazie zero inf/

dziêkujê za informacje i pozdrawiam Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18653 jest odpowiedzią na wiadomość #18652] Fri, 18 June 2021 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry.

Informacje o Antonim Sychowskim zaczerpn±³em z przedwojennej prasy oraz z ksi±g adresowych Torunia. Pomocna okaza³a siê zw³aszcza Kujawsko-Pomorska Biblioteka Cyfrowa.

https://kpbc.umk.pl/dlibra/results?q=%22Antoni+Sychowski%22& amp;action=SimpleSearchAction&type=-6&p=0

http://genwiki.genealogy.net/Kategorie:Adressbuch_f%C3%BCr_T horn

Nazwisko Antoniego Sychowskiego pojawi³o siê tak¿e w "Ksiêdze pami±tkowej dziesiêciolecia Pomorza".

https://www.bibliotekacyfrowa.eu/dlibra/publication/15061/ed ition/11409#description

W m³odo¶ci Antoni by³ chyba filomat± pomorskim. Trzeba zajrzeæ do ksi±¿ki Jerzego Szewsa pt. "Filomaci pomorscy".

https://books.google.pl/books?id=huJJAAAAIAAJ&q=%22Sycho wski+Antoni%22&dq=%22Sychowski+Antoni%22&hl=pl&s a=X&ved=2ahUKEwiPrfCd9aHxAhWGmIsKHV3XB9QQ6AEwAXoECAIQAg

Przyrodnia siostra Antoniego Sychowskiego (1865-1932) - Lukrecja Emilia Józefa Krêcka z d. Warzewska (1848-1922) by³a matk± s³ynnego dzia³acza Franciszka Leona Krêckiego (1883-1940).

Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18654 jest odpowiedzią na wiadomość #18639] Sat, 19 June 2021 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dopowiem jeszcze, ¿e w akcie zgonu Antoniego Sychowskiego (zm. 1904) znalaz³a siê b³êdna informacja dotycz±ca jego rodziców. Antoni Jakub Sychowski urodzi³ siê w 1831 r. w Skrzeszewie. By³ synem Antoniego Sychowskiego i Marianny z d. Wyczechowskiej. Bratem Antoniego by³ ziemianin ze Skrzeszewa Jan Wojciech Sychowski (1826-1878) - o¿eniony z Mari± z d. Dekowsk±. Niektórzy ich potomkowie byli bardzo znanymi lud¼mi.

O rodzinie Sychowskich, ró¿nych przedstawicielach tego rodu, kwestiach maj±tkowych sporo ju¿ napisano. Polecam m.in. tekst Feliksa Jerzego Dekowskiego opublikowany w ksi±¿ce pt. "Nasze korzenie" pod red. Józefa Borzyszkowskiego i Cezarego Obracht-Prondzyñskiego, Gdañsk 2006. Chocia¿ po¶wiêcony jest on rodzinie Dekowskich trochê te¿ jest informacji na temat Warzewskich czy Sychowskich, maj±tku Robakowo...
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18656 jest odpowiedzią na wiadomość #18654] Sat, 19 June 2021 18:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry!

Bardzo dziêkuje za t± informacje ,po tym akcie zgonu z 1904 roku ju¿ my¶la³em ¿e bêde musia³ korygowaæ moje dotychczasowe
ustalenia .Antoni Julian Sychowski i Marianna Wyczechowska /UR. ¦liwice/ mieli 11-tu potomków od Józefa po Teofila i mam to dosyæ dobrze rozpracowane ,a tu taki "klops" nie bardzo wiem sk±d ta pomy³ka?
Gratulujê wiedzy o Sychowskich, my¶lê ¿e to nie przypadek.

jeszcze raz dziêkuje i pozdrawiam Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #18660 jest odpowiedzią na wiadomość #18656] Sat, 19 June 2021 20:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry.

W aktach zgonów do¶æ czêsto mo¿na spotkaæ mylne informacje. Byæ mo¿e szlacheckie rodziny Wyczechowskich i Wieckich jako¶ kojarzono ze sob±, mylono?

Mo¿na zbadaæ jeszcze w±tek lwowski zwi±zany z Maksymilianem Sychowskim. We Lwowie zamieszka³ równie¿ Teodor Walenty Sychowski (1876-1910), syn Jana Sychowskiego i Marii z d. Dekowskiej, m±¿ Zofii Bogumi³y z d. Zuske (1882-1976), ojciec Teodory Zofii po mê¿u Czarliñskiej (1910-1968). Ze Lwowem przed I wojn± ¶wiatow± pewne zwi±zki mieli równie¿ Zelewscy. Wreszcie dzia³a³ tam s³ynny historyk Wojciech Kêtrzyñski. Ze Lwowem i Galicj± zwi±zana by³a b³ogos³awiona s. Marta Wiecka... Takich zwi±zków kaszubsko-pomorsko-lwowskich prawdopodobnie by³o jeszcze wiêcej...
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21010 jest odpowiedzią na wiadomość #18660] Tue, 28 July 2026 15:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Tomasz Zdzierz jest aktualnie niedostępny  Tomasz Zdzierz
Junior Member
Dzień dobry,
poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Sychowskich (Stumberg-Sychowskich) zamieszkałych w Skrzeszewie koło Żukowa. To tam urodzili się mój prapradziadek Jan Sychowski (pochowany w Żukowie) oraz pradziadek Teodor Sychowski (zmarły we Lwowie). Poszukuję też kontaktu do potomków Pawła Sychowskiego działającego w Skrzeszewie.
Pozdrawiam
Tomasz Zdzierz
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21011 jest odpowiedzią na wiadomość #21010] Tue, 28 July 2026 23:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dobry wieczór!
Moje dane  o Janie,Wojciechu Sychowskim  ur.1826-zm,1878 Danzing
dzieci: Franciszka  1862- 1862
        Maria 1864- 1864
        Paweł Teofil 1865-1907
        Johann herman 1866- ?
        Hedwig Josphina 1967-?
        Ks.Stanisław 1869- 1921
        Zofia, Dorota 1871-1948
        Franz, Marian 1872-?
        Magdalena 1873- 1943
        Theodor 1876- ?

z poważaniem  Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21012 jest odpowiedzią na wiadomość #21011] Wed, 29 July 2026 07:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziękuję za info. Te informacje już mam - ostatnio pozyskałem dane bezpośrednio z rejestrów urodzeń i zgonów parafii w Żukowie. Małe uściślenie - Jan Sychowski zmarł w Skrzeszewie - tak ma wpisane w księdze zmarłych. Teodor Walenty zmarł we Lwowie w 1910 roku i tam został pochowany - nie wiem czy grób jeszcze istnieje...
Interesuje mnie skąd wziął się drugi człon nazwiska - "Stumberg" i od kiedy i na jakiej podstawie pojawił się przed nazwiskiem dodatek "von".
Pozdrawiam
Tomasz Zdzierz
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21013 jest odpowiedzią na wiadomość #21012] Wed, 29 July 2026 15:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzień dobry!

żoną  Jana  była Maria Dekowska /1840-1912/
zgon jest zarejestrowany USC Gdańsk Nr 3003/1878  23.11 1878 w nim podano date i miejsce urodzenia /)8.12.1826/ akt w genbazie
Nie tłumaczyłem  go, moze to był szpital a pochówek był gdzie indziej
z poważaniem  Jerzy
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21015 jest odpowiedzią na wiadomość #21013] Thu, 30 July 2026 07:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziękuję za info. Żona Jana - Maria przeprowadziła się pod koniec życia do syna - ks. Stanisława Sychowskiego do Śliwina i tam zmarła.
Pozdrawiam
TZ
Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #21016 jest odpowiedzią na wiadomość #21015] Thu, 30 July 2026 10:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Dzien dobry!

Dziękuję za info. Ja z rodziną Sychowskich mam jedynie styk przez

ślub  siostry mojej  prababci Heleny Borzyszkowskiej w Tucholi w 1898 roku
z Antonim Sychowskim  mieli jedno dziecko Zofię ur. w Starogardzie w 1899r '
iw tym roku zmarła.
Z tego powodu mam troche materiału o Sychowskich. Dalej szukam zgonu  Heleny.

z poważaniem  Jerzy
Poprzedni wątek: prośba o tłumaczenie
Następny wątek: księga baptisatorum z Subkowy 1844
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 16:22:11 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund