|
|
| Odp: ? czarna suknia na zdjęciu [wiadomość #11931 jest odpowiedzią na wiadomość #10351] |
Fri, 02 August 2013 22:32   |
dullekboleslaw
|
Member |
|
|
Chyba nie bardzo rozumiem pytanie, ale skoro mowa o czarnych sukniach, to wiem, ¿e na Kaszubach by³ zwyczaj, by panna m³oda na ¶lubnym kobiercu wystêpowa³a w czarnej sukni i bia³ym welone. Na zdjêciu mojej praprababci z 1906 w³a¶nie tak zosta³a przedstawiona, podczas, gdy inne kobiety mia³y suknie w kolorze bia³y. Nie wiem od kiedy i jak d³ugo ten zwyczaj siê utrzymywa³ oraz z czym by³ zwi±zany, czym uwarunkowany.
Co do "Babci" nie mam pojêcia, o co Ci chodzi - ciuch, jak ciuch... Mo¿e mia³a ¿a³obê po kim¶...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: ? czarna suknia na zdjęciu [wiadomość #11941 jest odpowiedzią na wiadomość #11937] |
Sun, 04 August 2013 10:08   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Ks. Bernard Sychta w swej pracy doktorskiej z 1947r. o kulturze materialnej Borów Tucholskich pisze tylko o stroju ¶lubnym w ten sposób:
"Suknia panny m³odej bywa³a dawniej jednobarwna, najczê¶ciej zielona lub czerwona, pó¼niej czarna, obecnie za¶ bia³a."
Natomiast Ryszard Kukier w monografii "Kaszubi bytowscy" podaje, ¿e "Z ubiorów ¶lubnych u¿ywanych przed I wojn± ¶wiatow± nale¿y wymieniæ tzw. bluze, czyli czarne wzorzyste ¿akiety, w które ubiera³y siê panny m³ode. Wed³ug zapewnieñ starszych informatorek, przed 1908r. dziewczêta ¶lubowa³y w szorcach (spódnicach) i ¿akietach. Oko³o 1912r. upowszechni³y siê jednoczê¶ciowe suknie warpowe, w których ¶lubowano jeszcze w pocz±tkowym okresie miêdzywojennym. Na krótko przed ukoñczeniem I wojny ¶wiatowej, najpierw we dworach i w Bytowie, a po I wojnie ¶wiatowej i na wsi, zaczê³y upowszechniaæ siê jedwabne ¶lubne suknie z upinanymi welonami (...).
Panny o nagannej opinii i wykroczeniach o charakterze obyczajowym udawa³y siê do ¶lubu w jednoczê¶ciowych sukniach wykonanych z tkanin samorodnych lnianych i farbowanych na kolor ciemny, by³y to tzw. dzornoce."
I jeszcze jeden cytat z Kukiera:
"Jeszcze przed I wojn± ¶wiatow± nie ¶lubowano w bia³ych sukniach, lecz w dwuczê¶ciowych ubraniach, tzw. bluzach i szorcach wykonywanych z grubych czarnych i b³yszcz±cych jedwabiów. Nie znano te¿ wówczas welonów (...) Nie zachowa³y siê do naszych czasów dawniejsze kobiece ubiory ¶lubne, po ¶mierci bowiem s³u¿y³y jako ubrania pochówkowe".
pozdrawiam
Iza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|