Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Dalitz
Dalitz [wiadomość #3982] Sat, 29 May 2010 21:44 Przejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostępny  arletaso1
Member
Witam,
utknam i nie bardzo wiem jak ruszy dalej. Poszukuj wszelkich informacji na temat Johanna Dalitz i Wilhelminy Dalitz z domu Zieliskiej. Odtworzyam ich drog od 1860r kiedy to na Kolibkach w parafii Chwaszczyno urodzi si mj pradziadek a ich pierwszy syn Gustaw Friedrich Wilhelm Dalitz. W akcie zgonu Johanna napisano, e urodzi si w miejscowoci Kossou z nieznanego ojca i matki Wilhelminy Zieliskiej, ktra bya przecie jego on i matk jego dzieci! Musiaa zaj jaka pomyka. W akcie zgonu Wilhelminy brak jakichkolwiek informacji na temat daty i miejsca urodzenia czy rodzicw. Poniewa na Kolibkach urodzi si ich pierwszy syn sdz, e mogli tam rwnie wzi lub, ale niestety brak ksig lubw z lat 1858-1860. Odnalazam ich dzieci, wnuki i prawnuki, ale nikt ju nie pamita pra i prapradziadkw.
Czy kto mgby podsun mi pomys gdzie szuka jakichkolwiek informacji na temat Johanna i Wilhelminy Dalitz?
Za wszelkie podpowiedzi z gry serdecznie dzikuj
Arletta
Odp: Dalitz [wiadomość #3988 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Mon, 31 May 2010 19:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witaj!

Czy szukaa aktw zgonw w Archiwum Pastwowym w Gdasku(USC)
Nie podaa kiedy mniej wicej zmarli Twoi przodkowie , ktrych szukasz, czy byo to po czy przed padziernikiem 1874 ( to bardzo wane)

Janusz
Odp: Dalitz [wiadomość #3991 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Tue, 01 June 2010 09:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Szukaam oczywicie w Archiwum Pastwowym w Gdasku.
Johann Dalitz zmar w 1906r w Poczynie i zosta pochowany na cmentarzu parafialnym w Grabowie Koscierskim. Jak ju wspomniaam w akcie zgonu Johanna napisano, e urodzi si w miejscowoci Kossou z nieznanego ojca i matki Wilhelminy Zieliskiej, ktra bya jego on. O ile si nie myl Kossou podlegao pod parafi Przodkowo. Znalazam tam urodzenie niejakiego Johanna Dalekiego, ale nie majc adnych innych bliszych danych nie mog potwierdzi jego przynalenosci do rodziny. Zwaszcza, e rodzice s tam podani czego brak w akcie zgonu.
Wilhelmina zmara w 1912r rwnie w Poczynie. W jej akcie zgonu brak jakichkolwiek informacji na temat daty i miejsca urodzenia czy rodzicw.
W ksigach parafialnych jest jeszcze mniej informacji. Sad
pozdrawiam
Arletta

Odp: Dalitz [wiadomość #4028 jest odpowiedzią na wiadomość #3991] Mon, 07 June 2010 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kolega Grzegorz poda mi ciekawy link , ktry Ciebie na pewno zainteresuje,moe go znasz?wcale to jednak nie wyjania czy nazwisko Dalitz to spolszczone Daleki i na odwrt.

www.genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-4326-start-0.phtml

Janusz

Odp: Dalitz [wiadomość #4029 jest odpowiedzią na wiadomość #4028] Mon, 07 June 2010 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Serdecznie dzikuj za link. Znam go jednak. Dotyczy proby o przetumaczenie aktu lubu moich pradziadkw. Mirosaw Jurgo to m mojej koleanki, ktrego prosiam o przysug poniewa wwczas sama nie umiaam wstawia dokumentw na stron internetow.
Nazwisko Dalitz pojawio si po raz pierwszy w mojej rodzinie przy okazji chrztu mojego pradziadka Gustawa Friedricha Wilhelma. Pozostae dzieci jego rodzicw zostay w parafii Wysin zapisane ju jako Dalecki. Pod takim nazwiskiem zosta te pochowany ojciec Gustawa Johann i jego ona Wilhelmina. Cho cz jego wnukw nazywaa si Daleki. Znalazam te zapis, e nazwisko Dalitz zostao w 1899r zmienione wanie na Daleki.
Poza tym na forum www.genealodzy.pl poprosiam Ew Szczodruch o wytumaczenie znaczenia nazwiska Dalitz. Napisaa, e Dalitz oznacza Daleki.
serdecznie pozdrawiam
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4030 jest odpowiedzią na wiadomość #4029] Mon, 07 June 2010 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Johann Daleki, o ktrym piszesz, urodzi si 11.12.1828 we wsi Kobysewo, ktra podobnie jak wie Kossowo znajdowaa sie w Parafii Przodkowo . Ile mia lat Johann Dalitz (Daleki) w momencie zgonu?Moe rozwizaniem tej zagadki jest Wilhelmina Zieliska?

P.S. Troch dziwne jest to, e jego matka zostaa pniej jego on?

Janusz
Odp: Dalitz [wiadomość #4032 jest odpowiedzią na wiadomość #4030] Tue, 08 June 2010 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Johann Dallecki zmar w Poczynie w roku 1907 i mia wwczas 78 lat, a zatem ten, o ktrym piszesz mgby by moim przodkiem! Czy s tam wymienieni rodzice? Jak sprawdzi czy to rzeczywicie on skoro nie mam aktu lubu?
Wilhelmina Zieliska bya jego on a nie matk. To wiem na pewno. W ksigach chrztw oboje wystpuj jako rodzice mojego pradziadka i jego rodzestwa. Myl, e przy zapisywaniu informacji o zgonie Johanna kto musia si pomyli. Akt zgonu spisano przecie po niemiecku, moe osoba zgaszajca nie bardzo znaa ten jzyk i nie moga si dogada z urzdnikiem...?
Poza tymi zapisami w ksigach chrztw, no i zgonw o Wilhelminie nie wiem nic. Rodzinna wie niesie, e wywodzia si z Gdaska Oliwy, ale niestety nie udao mi si tam znale jej chrztu cho sprawdzaam kilka lat w stecz i w przd.
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4033 jest odpowiedzią na wiadomość #4032] Tue, 08 June 2010 18:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Arleto, masz ich w bazie danych Smile chyba Janusz trafi Very Happy - w twoim akcie tez wystpuje nazwisko Kreft (wiadek)
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 June 2010 18:59]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Dalitz [wiadomość #4040 jest odpowiedzią na wiadomość #4033] Tue, 08 June 2010 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jola ma racj , jest te tam inne rodzestwo Johana Dalekiego

Przodkowo 1814 0173 Josephinam Petri Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1815 0181 Marianna Petri Daleki Agata Kreftowa
Przodkowo 1817 0013 Magdalena Petri Daleki Agatha Krefttowa
Przodkowo 1819 0022 Catharina Petro Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1821 0040 Barbara Petri Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1824 0006 85 Francisca Peter Daleki Agatha Kreft
Przodkowo 1828 0028 99 Johann Peter Daleki Agatha Krefta
Przodkowo 1832 0050 41 Pauline Peter Daleki Agatha Kreftin

Janusz

Odp: Dalitz [wiadomość #4043 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Wed, 09 June 2010 07:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Serdecznie dzikuj!!!! Smile Wczesniej nie zwrciam uwagi na nazwisko wiadka na lubie mojego pradziadka i matki dziadka ojca. Wybaczcie, ale ma jednak wtpliwoci czy stanowi ono wystarczajcy dowd na to, e to faktycznie mj przodek, czy moe powinnam jeszcze prbowa gdzie sprawdza i potwierdza? W jego akcie zgonu napisano, e ojciec nieznany a tu s oboje rodzice...
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4044 jest odpowiedzią na wiadomość #4043] Wed, 09 June 2010 08:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
moze w lubach jego rodzestwa wiadkowie potwierdz bliskie pokrewietwo z Twoim Johannem?
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Dalitz [wiadomość #4070 jest odpowiedzią na wiadomość #4044] Mon, 14 June 2010 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Serdecznie dzikuj Jolu za informacj. Faktycznie nie wpadam na taki pomys. Smile Co prawda w Przodkowie nie znalazam lubw rodzestwa prawdopodobnego przodka, ale jest jaki trop, ktrym mona i:)
Jeszcze raz serdecznie dzikuj
pozdrawiam
Arleta
Poprzedni wątek: JÓZEF JERECZEK
Następny wątek: Rodziny Zeniecki, Domachowski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 00:02:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund