|
|
| Odp: Określenie narodowości [wiadomość #14266 jest odpowiedzią na wiadomość #14265] |
Wed, 01 April 2015 23:03   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Ale tu nie ma problemu !
Natomiast temat jest bardzo szeroki, godny otwarcia przewodu dr.
Jednoczenie ja kwestionuj to co napisae.
Nie ma rwnie adnych kryteriw, tylko s badania pochodzenia naszych przodkw, etymologia nazwisk i miejscowoci.
Najpierw naley zbada monografi miejscowoci, etymologi nazwisk.
Zajrze tu wdzie. Przeanalizowa Rymuta i Brez. Odpowied nasunie si sama.
Imi typowo niemieckie? nie ma takiego na Pomorzu. Wyznanie Ewangelickie o niczym nie wiadczy, drogi anonimie.
ycz sukcesw w dalszych rozwaaniach. Na pewno z uwag si z nimi zapoznam.
Pozdrawiam
Krzysiek
[Uaktualnione dnia: Thu, 02 April 2015 08:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Określenie narodowości [wiadomość #14308 jest odpowiedzią na wiadomość #14265] |
Sat, 11 April 2015 19:57   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Mwi tylko za siebie i dotyczy to bardzo wskiego poletka, czyli powiatu kocierskiego. Tu akurat nie zgodz si z Krzychem, bo wyznanie duo mwio o narodowoci. Prawie zawsze u nas Niemiec to by protestant. Ale jak to mwi diabe tkwi w szczegach. Nauczycielami czsto byli Niemcy "nie std", wic zdarzali si oczywicie katolicy . Znam te rodzin, ktrej przodek trafi do Kocierzyny jako czonek zaogi landratury, by katolikiem i Niemcem. Rodzina dwa pokolenia pniej si podzielia, cz znikna z Kocierzyny, a cz, ktra zostaa zawara zwizki maeskie z Polakami i z czasem tak si spolonizowaa, e dzi potomkowie nie mieli pojcia, e pochodz czciowo od Niemcw.
Nazwiska bywaj te mylce. Mam w swej rodzinie Englerw, katolikw z parafii Niedamowo, Polakw. Ale w pobliskich Dbograch mieszkali Englerowie - protestanci, Niemcy. e ju nie wspomn o burmistrzu Skarszew. Z kolei wrd przodkw mam Kosznikw, a waciwie Koschnikw. Wydawaoby si - nie ma bardziej pomorskiego (polskiego) nazwiska, a tu znowu pudo - moja praprababka Bertha Emilie Mathilde Steege z domu Koschnick bya ewangeliczk i Niemk. W 1922 r. z mem Juliusem postanowili wyprowadzi si z Polski, trudno o lepsz definicj ich poczucia narodowoci.
pozdrawiam serdecznie
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|