Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Dokumenty pruskie z XVIII - XIX wieku.
Dokumenty pruskie z XVIII - XIX wieku. [wiadomość #1125] Thu, 17 January 2008 14:50
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Poszukuje informacji nt:

-EZA (Evangelical Central Archive) in Berlin - czy kto ju korzysta z usug tego Archiwum, jeli tak, to jak wyglda w praktyce uzyskanie informacji z tego rda?

- Das Kniglicht Preuische Reitende Feldjger-Corps (RFC). Jednostka zostaa zaoona w 1740 r. przez krla Fryderyka II i trwaa do 1919 r.
Potrzebne s mi dane dotyczce suby w tym korpusie znanych z imienia i nazwiska osb. Waciwym wic byoby dotarcie do zasobw archiwalnych tej jednostki, ktre znajduj si gdzie na terenie Niemiec.
Prawdopodobnie w strukturach obecnej Bundeswehry dziaa jednostka - spadkobierczyni tamtego pruskiego RFC.

- Knigreich Preussen Roter Adler Orden. ( Order Czerwonego Ora) - drugiego co do wanoci orderu pruskiego. Tutaj rwnie poszukuj informacji dotyczcej nadania tego odznaczenia osobie sucej w ww. Korpusie, przy czym tutaj pojawia si: Knigliche Generalordens Komission.

Oczywicie – sam prowadz stosowne poszukiwania, jednake ogrom materiau, z jakim powinienem si zapozna jest bardzo duy, a spraw utrudnia mi niezbyt biega znajomo jzyka niemieckiego.
Czy kto moe wskaza miejsca, do ktrych powinienem zawzi swoje poszukiwania, i w ktrych atwiej byoby mi tym samym osign oczekiwane wyniki.

- bogusKa

Poprzedni wątek: Pomocy !!!
Następny wątek: indeksacja parafii Brusy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 11 18:43:13 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund