| Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 20:48  |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
Witam,
poniewa w poszukiwaniu moich przodkw z linii Czechowskich stoj w miejscu ju od roku, chciaabym si poradzi bardziej dowiadczonych forumowiczw
Sprawa wyglda tak:
22.04.1855r. w Osiu 26-letni kawaler Jzef Czechowski polubi 27-letni pann Joann Krzyewsk z Osia, tymczasowo mieszkajc w Rwienicy (podejrzewam, e u rodziny Rabskich, z ktrymi bya spokrewniona). Rwienica jest w parafii Drzycim, std te zapowiedzi w obydwch parafiach. wiadkowie: Maciej Sielski oraz Micha Mindak, miejscowi.
Na przestrzeni 15 lat Jzefowi i Joannie rodzi si szecioro dzieci, jednak adne dziecko nie ma chrzestnych, ktrych mona by powiza z rodzin Jzefa Czechowskiego - s to ludzie miejscowi, niespokrewnieni z moimi przodkami.
30.03.1870r. na tyfus umiera Jzef Czechowski, majcy lat 44, pozostawiajc on i picioro dzieci (szste byo w drodze).
I tutaj jestem w kropce. Wszyscy Czechowscy wystpujcy w Osiu to moja rodzina, wic wyglda na to, e Jzef by napywowy. Wg bazy ELA nie ma adnych ksig meldunkowych czy ewidencji mieszkacw dla Osia z tego okresu.
Std te mj pomys eby szuka u notariusza testamentu bd te aktu kupna nieruchomoci - informacj, e Jzef posiada jak nieruchomo mam z aktu lubu syna Jzefa, a mojego prapradziadka Jana. Jzef jest w nim okrelony mianem hausbesitzer.
W zwizku z tym moe kto posiada wiedz ktry notariusz w okolicy sporzdza akta notarialne dla mieszkacw Osia? Myl, e powinnam bra pod uwag lata 1861-1870, bowiem wczeniej przez kilka lat pomieszkiwali raz w Osiu, raz w Grabowej Buchcie.
Pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12106 jest odpowiedzią na wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 21:56   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Zwykle wszelkie umowy notarialne zawierano w powiatach gdzie mieciu si biura notariuszy. Powiatem dla Osia byo wiecie. Naley wic w Archiwum Pastwowym w Bydgoszczy wyszuka dokumenty notariuszy ze wiecia z interesujcego Ci okresu. Uwaaj! Moe by duo szukania gdy zwykle w miastach powiatowych urzdowao od kilku do kilkunastu notariuszy.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12107 jest odpowiedzią na wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 22:27   |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
Przejrzaam indeksy i owszem, jest kilku Jzefw Czechowskich, urodzonych w latach 1820-1835, jednak nie mam adnego punktu zaczepienia w postaci chrzestnych, wiadkw itd.
Staszku, dzikuj za cenn wskazwk. Chyba bd musiaa si wybra do Bydgoszczy.
Przed chwil spojrzaam w dokumenty dotyczce Czechowskich i moj uwag zwrcia adnotacja na boku aktu lubu dotyczca sprawy o sprostowanie nazwiska z "Ciechowski" na "Czechowski". W akcie chrztu mojego prapradziadka nazwisko brzmiao rwnie "Ciechowski", ale zostao poprawione przez ksidza na "Czechowski" z adnotacj, e uczyni to na danie Urzdu Wojewdzkiego w Toruniu. Zreszt prawie przy kadym akcie dzieci Czechowskich jest co krelone lub poprawiane, jak nie nazwisko ojca, to matki.
Moe t drog udaoby si co ustali.
Zaczam akt lubu z USC, spjrzcie sami
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1fddc17ce44b7e58.h tml
Serdecznie pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12110 jest odpowiedzią na wiadomość #12108] |
Mon, 09 September 2013 21:47  |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
| alfut napisa(a) dnia pon, 09 wrzesie 2013 01:03 | Myl ze Jzef ochrzczony by w Drzycimiu,jednak ksiegi z lat 1827-1828 w ktrych mg sie on urodzic s w kiepskim stanie.Pozdrawiam Piotr Alfut
|
Nie jestem pewna tego Drzycimia. Myl, e bardziej prawdopodobna jest parafia Wielki Komorsk, gdzie Czechowscy/Ciechowscy dosy licznie wystpowali.
Jeeli chodzi o zapowiedzi w Drzycimiu, to myl, e byy one zwizane faktem tymczasowego zamieszkania Joanny w Rwienicy, ktra znajdowaa si w parafii Drzycim.
Pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|