Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Znane ucieczki z Wehrmachtu
Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7738] Mon, 20 June 2011 15:46 Przejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Jeli s Wam znane i udane ucieczki bliskich, to prosz o daty i miejsca. Moe natkn si na co co pomoe mi rozwika histori mojego dziadka.
Na froncie wschodnim zwia z kolegami, ale zamiast do Polski trafili do niewoli Sowieckiej. Zwiali sowietom i trafili do niewoli niemieckiej z wyrokiem za poprzedni ucieczk. Przed rozstrzelaniem uchronio go to, e jaki waniak potrzebowa zduna. Zgosi si nie majc pojcia o "zdunowaniu".On i jeszcze jeden zostali zabrani do roboty, reszt rozstrzelano.

Pozdrawiam M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7739 jest odpowiedzią na wiadomość #7738] Mon, 20 June 2011 15:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Hej,
mj dziadek uciek z 3 kolegami z Wehrmachtu w Grecji w 1943r. Trafi do jugosowiaskiej partyzantki komunistycznej do oddziaw Tity. W padzierniku widnieje w aktach Wehrmachtu jako onierz. natomiast mj tata twierdzi, e dziadek bra udzia w bitwie nad Sutjesk po stronie partyzantw. I tu zgrzyt - bitwa rozegraa si w czerwcu 1943r. Wic albo dziadek zmyla (cho ogldajc film Sutjeska z Richardem Burtonem paka) albo bra udzia nie po tej stronie, co mwi, albo w papierach Wehrmachtu jest jakie przekamanie. Jakby kto mia pomys, jak rozwika t zagadk, to prosz o kontakt.
Iza
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7743 jest odpowiedzią na wiadomość #7738] Mon, 20 June 2011 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witajcie ,
Nie czsto mamy okazj przeczyta na forum, o tak ciekawych losach ludzi w czasie wojny, a tematu Grecji i Jugosawii jeszcze tu nie byo.
Wiele informacji zachowao si w pamici czonkw rodziny i tym bardziej trzeba je porzdnie zweryfikowa.
Izo, czytajc ponownie t histori, za pewniejsz uznabym informacj ktr otrzymaa z archiwum Wehrmachtu.
Jednak z drugiej strony, ciekawie byoby zweryfikowa to o informacje z Jugosawii, moe jaki medal by si odnalaz.
Na pewno tam te istniaa podobna organizacja kombatancka jak nasz dawny "ZBOWID" czy ichnie Archiwum Pastwowe ,no i istnieje jeszcze archiwum Armii Jugosowiaskiej (partyzantki Tito) w Belgradzie.
Znalazem kilka linkw do tych instytucji, moe one co pomog.
http://www.isi.mod.gov.rs/vojni_arhiv02/arhivska_gradja1.php ?lang=en
http://www.arhivyu.gov.rs/active/en/home.html
Mirko, co za si tyczy podwjnej dezercji, signbym do tego samego rda co Iza, do archiwum Wehrmachtu ( http://www.dd-wast.de/index.htm ) .
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&goto=5097&am p;S=ee126ae6ae191154d5152ff07d6fea0a&srch=archiwum+wehrm acht#msg_5097
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7744 jest odpowiedzią na wiadomość #7743] Mon, 20 June 2011 21:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Mam podobna sytuacje i staram sie ja rozwiklac. Dokumenty otrzymane z WASt mowia jedno a czesc rodziny opowiada zupelnie cos innego. Tak czy inaczej nalezy na niektore dokumenty patrzyc z przymrozeniem oka. Trzeba tez pamietac , ze duzo dokumentacji zostalo utracone lub zniszczone np. : jednostka w ktorej byl moj dziadek utracila cala dokumentacje w trakcie odwrotu przed Armia Czerwona ( cale archiwum splonelo ). Rok 1944 to byly czasy kiedy wojska niemieckie juz sie "sypaly". Z WAStu dostalem odpis meldunku z konca wrzesnia 1944 ktory mowil ze moj dziadek byl w jakiejsc jednosce wojskowej ktora wedle danych znalezionych na :

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/

od jakiegos pol roku nie istniala gdyz zostala czescia innej.

Dla tych ktorzy nie znaja tej strony wklejam link :

http://www.wehrmacht-polacy.pl/index.html

Strona opowiada glownie o losach osob ktore trafialy do Wehrmachtu. Sa na tej stronie rozne dane statystyczne , biogramy kilku osob , fotografie osob i dokumentow.

Pozdrawiam

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Mon, 20 June 2011 21:19]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7746 jest odpowiedzią na wiadomość #7744] Mon, 20 June 2011 22:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wczytuj si w tekst o Polakach wcielonych do W i wszystko zaczyna mi si w gwce ukada. Bo musz teraz poczy opowiadania dziadka z faktami historycznymi. Po kampanii wrzeniowej wrci do Grudzidza. Do marca 1940 - jeszcze nie byo podpisywania volkslisty (dopiero od roku 1941). Opowiada jak ich cigano i wyapywano. Podawali dane osobowe i czy zgadza si by wcielony. Zastrzelono jednego z tych co si nie zgodzi, wic wystraszeni modzi chopcy podpisywali. Mj dziadek nie zna niemieckiego (!), ale stara si tego nie zdradza.
W maju by ju w Holandii. Mwi, e przejechali Europ bez jednego wystrzau. cdn
M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7747 jest odpowiedzią na wiadomość #7746] Mon, 20 June 2011 23:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zgadza sie DVL bylo od wiosny 1941 roku. Musisz troche wiecej popracowac nad datami wydarzen.Mysle ze po podpisaniu nie wzieto go od razu do wojska ale napewno szybko to nastapilo. Piszesz ze dotarl do Holandii wiec sprawdz trop czy przypadkiem Niemcy tam nie mieli jakiegos osrodka szkoleniowego dla poborowych. W jakim wieku Twoj dziadek byl w tym czasie? jesli byl jeszcze mlodym chlopakiem mogl trafic do RAD i na przymusowe roboty w Holandii , a dopiero pozniej po osiagnieciu pelnoletnosci do wojska. Piszesz ze ich sciagano , wylapywano ... takie rzeczy mialy miejsce chyba tylko w przypadku uchylania sie przed podpisaniem. Czy znasz jakies blizsze dane gdzie na front wschodni trafil Twoj dziadek?Gdzie dostal sie do sowieckiej niewoli?Moj dziadek zanim trafil na front wschodni byl w dwoch szkolach. Najpierw w Szlezwig w jednosce lotniczej a potem w technicznej szkole w Saksoni. W miedzy czasie zaliczyl 2 pobyty w szpitalach.

Marek Zając
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7751 jest odpowiedzią na wiadomość #7747] Tue, 21 June 2011 15:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Staram si nie rozpisywa na forum Very Happy Std skrty mylowe i przeskakiwanie w datach. Mj gwny problem, polega na tym, e historii wojennej dziadka nigdy nie syszaam w caoci. Na dodatek jego synowie nic nie pamitaj (!) konkretnego z tych opowieci.
Ale chtnie poczytam o innych onierzach z tego okresu. Po prostu lubi ciekawe historie.

M Grabis

Ps: Do dokumentw niemieckich sign dopiero jak wykorzystam rda mwione. Szczerze powiedziawszy dziadek wiele te nie pamita, bo nie chcia strzela do ludzi na trzewo. Nie zachowao si, adne zdjcie dziadka z tego okresu. Za to mam zdjcie jego brata w niemieckim mundurze z on i dziemi (bez zgody tych dzieci nie bd tego publikowa). Jeden z braci dziadka uchyla si od suby, zastrzelono go podczas ktre z kolei ucieczki. Jest jeszcze par osb w rodzinie, ktre mog wypyta o kilka konkretw. Ale na spotkanie czasami trzeba czeka latami - do mojej emerytury jeszcze daleko Rolling Eyes

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7753 jest odpowiedzią na wiadomość #7751] Tue, 21 June 2011 16:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostępny  Jolab
Junior Member
Witam!
W moim archiwum ze zdjciami zachoway si 4 zdjcia brata mojego dziadka.
1 - cywil
2 - w polowym mundurze wehrmachtu
3 - w wyjciowym wehrmachtu
Shocked
5 - w mundurze armii Andersa

Zdjcie 3 wysane zostao do Brus z Austrii z miejscowoci przygranicznej z Wochami. Reszty moemy si domyla.
Niestety jak do tej pory nic wicej nie udao mi si ustali.
Pozdrawiam Jola

Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7754 jest odpowiedzią na wiadomość #7753] Tue, 21 June 2011 17:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Szlak jaki przeszedl moj dziadek to : Schleswig sierpien 1941(szkola)- od listopada 1941 Halle an der Sale (szkola) -grudzien 1941 -luty 1942 Schmiedeberg (szpital)- 4 miesiace brak danych i od czerwca 1942 powrot do szkoly w Halle /Saale -luty 1943 trafil prawdopodobnie na front i od razu do szpitala gdzie byl okolo miesiaca i spowrotem na front- do sierpnia 1944 brak dokumentacji i od wrzesnia 1944 na froncie i tu sa sprzeczne dane gdyz jedne zrodla mowia o okolicach Warszawy a inne zrodla mowia o Szczecinie. Na poczatku 1945 dziadek zostal zlapany na ulicy w Katowicach przez Sowietow w niemieckim mundurze i tylko cudem nie rozstrzelano go.Wiem ze razem z dziadkiem sluzylo 5 Polakow i dane jednego z nich gdzies mam zapisane.

Moim zdaniem powinnas najpierw napisac do WAStu i poczekac na ich odpowiedz dopiero potem weryfikowac z rodzina znane fakty.

Marek Zając
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #7777 jest odpowiedzią na wiadomość #7754] Sun, 26 June 2011 20:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Alojzy Lysko – „Losy Grnolzakw przymusowo wcielonych do Wehrmachtu”

http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/24/1353/nr_672004.html

Naprawd warto przeczyta. Wielu historykw zaprzecza zmuszaniu Polakw do wstpowania do Wehrmachtu. Wielu skupia si na wcieleniach po wprowadzeniu DVL.
W tym artykule jest to co spotkao rwnie mojego dziadka: kiedy modzi ludzie nie zgaszali si do punktw poboru, cigano ich i stosowano "rnorodne formy nacisku". Cho inne miejsce - te same praktyki.

Ps: napisaam pismo, kompletuj dokumenty i wkrtce cao wyl. Jak tylko dostan przebieg dziadka suby, to dam zna. Szczeglnie, e mog potrzebowa tumaczenia.

Pozdrawiam MG

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #9578 jest odpowiedzią na wiadomość #7777] Fri, 24 February 2012 18:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dostaam odp z WAST-u.
List wysaam 1.07.2011 (ankieta z ichniej strony i kopie aktw osobowych) odpowied dostaam dzisiaj 24.02.2012
Naprawd straciam ju nadzieje na odpowied.
Wcielenie stycze 1943 (wic cakowite dla mnie zaskoczenie)
Neustrelitz - 5 dni pniej Marienburg - miesic pniej Tiel (Holandia)- 3 miesice pniej - Ludwigslust, do marca 1944 - Stammkompanie Technische Ersatz-und Ausbildungs Abteilung Pirna - w czerwcu 1944 - walczy pod miejscowoci Mogilew, a 06.09.1944 nad Narwi (tak pobienie przeczytaam).
I ta kocwka by si zgadzaa - dziadek zwia na terenie Polski.

Dowiedziaam si rwnie innych ciekawych rzeczy (przy okazji mojemu tacie te si szare komrki rozruszay). Dla zainteresowanych chtnie przel pdf, oczywicie pod warunkiem Razz dokadnego tumaczenia zwrotnego (bo ja po niemiecku nie bardzo) Rolling Eyes

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #9586 jest odpowiedzią na wiadomość #9578] Mon, 27 February 2012 19:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
elasob jest aktualnie niedostępny  elasob
Junior Member
Mam prob czy mogaby poda adres WAST-U. Z opowiadania mego taty wynika, e na pocztku 40 lat by wcielony do Wermachtu wywieli go do Francji a potem do Belgii, potem by w Jugosawi tam z kilkoma kolegami zdezerterowali do partyzantki Tito. Kiedy tato mi o tym opowiada byam maym dzieckiem i traktowaam to jak bajk. Teraz chciaabym pozna drog yciow mojego ojca , ale jego ju niema. Pozdrawiam Ela
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #9591 jest odpowiedzią na wiadomość #9586] Tue, 28 February 2012 16:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
http://www.dd-wast.javabase.de

i dalej formularz do wypenienia
http://www.dd-wast.javabase.de/frame_e.htm

Ja sobie spisaam z tego formularza, co powinnam poda. Spokojnie z pomoc ma wypeniam, przepisaam i wydrukowaam. Dodaam kopie (skany) aktw z USC i swojego dowodu osobistego, aby udowodni pokrewiestwo.

Moja zadeklarowana kwota to byo chyba 30 euro. Rachunek dostaam wraz z wynikami pracy archiwum na kwot 16 euro. Przelew zagraniczny z zaznaczeniem, e ponosz koszty operacji tylko swojego banku, kosztowa 8 z.

Pozdrawia Mikusia
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #9596 jest odpowiedzią na wiadomość #9591] Tue, 28 February 2012 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
elasob jest aktualnie niedostępny  elasob
Junior Member
Serdeczne dziki za informacje, bd prbowa. Pozdrawiam. Ela P.S jak czego si dowiem to napisze.
Odp: Znane ucieczki z Wehrmachtu [wiadomość #9753 jest odpowiedzią na wiadomość #9578] Fri, 30 March 2012 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Witam

Dostalem kolejny odpis z WASt. Tym razem chodzi o brata mojego dziadka.

Grudzien 1942 / Czerwiec 1943 Gogw / szkolenie

Czerwiec 1943 Wybrzee Atlantyku

Grudzien 1943 / Sierpien 1944 Poludniowa Francja. Tu dostaje sie do amerykanskiej niewoli i we wrzesniu 1944 zostaje przetransportowany do 131.P.W.-Camp Algier. I teraz moje pytanie . Gdzie szukac informacji na temat osadzonych tam.

Pozdrawiam

Marek Zając
Poprzedni wątek: O dziejach Oksywia - wykład p.Tomasza Rembalskiego
Następny wątek: Wysiedlenia, ustalenie lokalizacji gospodarstwa
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 13:53:03 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund