| Poszukuję: Noch, Trochowscy, Kordeccy (Nowa Cerkiew, Starogard) [wiadomość #10086] |
Fri, 25 May 2012 00:39  |
michalkrecz
|
Junior Member |
|
|
Witam, nazywam si Micha Krczkowski i jest to mj pierwszy post na forum PTG
Poszukuj wszelkich informacji na temat rodziny mojego prapradziadka Jzefa Nocha. Na podstawie relacji czonkw rodziny, indeksw PTG i wyszukiwarki mormonw udao mi si ustali, e urodzi si on 3.03.1872 w Nowej Cerkwii, a jego rodzicami byli Andrzej Noch i Antonina zd. Trochowska. Na tym w zasadzie kocz si informacje pewne.
Jeli chodzi o Andrzeja Nocha, to w PomGenBazie (a take u mormonw) widnieje tylko zapis o Andrisie Nocha - synu Marcina i Anny Sobiech, ochrzczonym w Nowej Cerkwii w 1835. Przekrcenie nazwiska Noch na Nocha wydaje si prawdopodobne, ale brak jest dodatkowych informacji, ktre pomogyby mi potwierdzi tosamo Andrzeja i Andrisa.
Nie wiem te zbyt wiele o pierwszej onie Jzefa Nocha - nazywaa si Weronika zd. Kordecka i zmara krtko przed wybuchem I Wojny wiatowej. Wedug bazy chrztw pomidzy 1899 a 1908 urodzia sidemk dzieci, z ktych przeyo tylko dwoje - moja prababcia - Anna oraz Jan (Johann). Pierwsza czwrka urodzia si w Rajkowych, pozostae w Starogardzie. Nie mam niestety adnych informacji o dacie urodzenia, rodzicach i rodzinnej miejscowoci Weroniki.
Jeli kto posiada jakiekolwiek informacje na temat osb, o ktrych pisaem, bd bardzo wdziczny za kontakt.
Pozdrawiam.
Interesują mnie nazwiska: Kręczkowski, Kochanowski, Noch, Kempa, Piechowski, Rozkwitalski
[Uaktualnione dnia: Fri, 25 May 2012 01:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję: Noch, Trochowscy, Kordeccy (Nowa Cerkiew, Starogard) [wiadomość #10087 jest odpowiedzią na wiadomość #10086] |
Fri, 25 May 2012 05:59   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Na podstawie Bazy Danych PTG czy Mormonw nie3 zbudujesz genealogii. Sluy ona jedynie temu by upewnil si , e w danej parafii yli Twoi przodkowie i e metryki s do osignicia.
Znalaze, wiesz. Wic teraz tylko wybra si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie, gdzie znajduj si wszystkie ksigi z ktrych powstaa Baza PTG, i szuka, szuka....
ycz powodzenia i wytrwaoci w poszukiwaniu przodkw.
Staszek Pieniek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|