Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie
indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2075] Sat, 04 April 2009 01:52 Przejdź do następnej wiadomości
gellwart jest aktualnie niedostępny  gellwart
Junior Member
Witam
Zwracam si z gorc prob i zapytaniem czy kto indeksowa te parafie? W bazie nie znalazem danych, ktre pozwoliy powiza przodkw. Interesuje mnie nazwisko Ellwart.
Jestem pocztkujcym fascynatem genealogii. Z dokumentacji zebranej w rodzinie udao mi si ustali mojego prapradziadka Augustha Ellwarth oraz praprababk Juliann ur. 06.06.1852 (Arend) -parafia Strzepcz, 2 crki 3 synw midzy innymi mj pradziadek Ludwik Leo urodzony 22.03.1882 roku
Pytanie pewnie trywialne ale dopiero zaczynam…
Chcia bym skorzysta z ksig metrykalnych w tych miejscowociach. Co musze zrobi aby mie taka moliwo? Jak to musze zrobi, co potrzebuje aby poprawnie przeprowadzi indeksacje? Jeli przybd 18 kwietnia na spotkanie PTG czy mog liczy na wstpna pomoc Wink

Pozdrawiam GE
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2076 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sat, 04 April 2009 15:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Uczestnictwo w procesie indeksacji wymaga pewnego przygotowania si merytorycznego. Wie si z nim szereg problemw lecz nie przeraaj si, nie chc Ci wystraszy. Pocztki zawsze s trudne. Do spotkania PTG jest jeszcze troch czasu wic jest okazja by zapozna si z problematyk jaka wystpi take i u Ciebie. Poniej kilka wskazwek.

1. Problemy z pisowni

W pomorskich ksigach metrykalnych znajdziesz zapisy w j. polskim, niemieckim i acinie. Wszystko zaleao od czasu i osoby ksidza dokonujcego wpisy. Do tego dochodzi problem charakteru pisma. Poczytaj na Genpolu z grupy „Porady dla genealogw”

http://www.genpol.com/index.php?module=subjects&func=lis tsubjects

tematy: „Troch po niemiecku”, „acina – podrczny sownik genealoga”, „Pater ignotus, czyli sprawa dzieci nielubnych” oraz „Dlaczego i Na Co Umierali Przodkowie Nasi”. Pozostae tematy te s warte uwagi.

2. Problemy z odmianami pisowni nazwisk

Przeczytaj sobie temat z naszego forum. Da Ci on wyobraenie o skali problemu. Dlatego musisz pamita o przyjtej przez PTG zasadzie wiernego przepisywania nazwisk do bazy

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&th=505&S =d9a32fb760986a8ec14e315e877aa5d9

3. Sowniki

Nie tyle w procesie indeksowania ksig co w tumaczeniu penych wersji aktw na j. polski przydadz si wszelkie sowniki acisko-polskie i niemiecko-polskie. Oprcz tych ktre znajdziesz poprzez pkt. 1 na uwag zasuguje sownik na Genealodzy.pl

http://www.genealodzy.pl/name-Latin.phtml

4. Nazwy miejscowoci

W okresie zaborw zostay wprowadzone niemieckie nazwy miejscowoci. W odszyfrowaniu polskiego brzmienia pomocny moe si okaza m.in. ten sownik

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/

5. Problemy zgaszane przez osoby uczestniczce w procesie indeksacji

Przeczytaj, pod tym ktem, wypowiedzi zawarte na forach PTG, Genealodzy.pl, Forgenie

http://forgen.pl/forum/index.php

Uka Ci one skal wystpujcych problemw oraz podpowiedz sposoby radzenia sobie z nimi.

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Sat, 04 April 2009 16:04]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2079 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sat, 04 April 2009 19:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
W Bazie Danych PTG s dokadnie wyszeglnione parafie ju zindeksowane i ktre jeszcze czekaja w kolejce do indeksacji. Samo indeksowanie nie jest takim wielkim problemem jak przedstawi to "Zatoka". Zindeksowaem ponad 20 tys wpisw i wiem co pisz. Wymaga jednak cierpliwoci i troche wprawy. Sam proces uzyskania parafii do indeksacji by wielokrotnie poruszany na forum PTG i na stronie Genealodzy.pl. A wogle zapraszam na zebranie PTG.
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2142 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sat, 11 April 2009 18:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
henrykb jest aktualnie niedostępny  henrykb
Member
Due skupisko osb o nazwisku Elwart byo i moe jest w okolicach arnowca. W Lini chyba mieszkaj osoby o nazwisku Elwart.
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2220 jest odpowiedzią na wiadomość #2076] Sat, 02 May 2009 11:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Witam!

Dzisiaj przegldajc „Dziennik Batycki” znalazem nekrolog Heleny Wegner, ktry moe Ci zainteresuje.

Tadeusz
Poszukuj wszelkich informacji o nazwisku Cyra.
  • Załącznik: Nekrolog.pdf
    (Rozmiar: 226.52KB, Pobrano 147 razy)
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2221 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sat, 02 May 2009 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Tadeuszu

Bardzo Ci dzikuj za t informacj.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2222 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sun, 03 May 2009 07:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
Witaj,
Nazwisko Elwart(Ellwart) wystepuje rowniez dosc powszechnie w miejscowosciach Polchowo,Mrzezino,Smolno.Mam ich nawet w swoim drzewie.
Pozdrowienia
Mirek Krzebietke

Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2223 jest odpowiedzią na wiadomość #2075] Sun, 03 May 2009 09:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
wiem wiem, bo mam w Pochowie ssiadw z za miedzy o tym nazwisku, cho to nie jest moja najblisza rodzina
http://www.gellwart.pl/images1/Drzewo%20Genalogiczne.jpg skromne bo skromne ale to co mam umieciem w drzewie, interesuj mnie parafie z Strzepcza, Linii i Sianowa oraz Miloszewa jak w temacie parafie w arnowcu s ju z indeksowane i dostpne w ptg, ale na razie nie jestem wstanie poczy tamtych osb z moim drzewem http://www.gellwart.pl/images1/AKTY.pdf

GE
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2228 jest odpowiedzią na wiadomość #2223] Mon, 04 May 2009 10:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
heikule jest aktualnie niedostępny  heikule
Junior Member
Hello Gellwart,

do you speak german or english ???
I`m also searching for Elwart..... and i have informations for your Ellwarts.

Heidi K. Very Happy
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2230 jest odpowiedzią na wiadomość #2228] Mon, 04 May 2009 17:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
bei Probleme kann ich gerne bersetzen
mfg

Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2233 jest odpowiedzią na wiadomość #2230] Mon, 04 May 2009 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
mirok Wink fajnie jak by mg zerkn sprawdzi czy duzo bdw zrobi ten program bo ja niemieckiego nie znam ;p , i nie wiem czy jest to zrozumiae Smile

{hello Heidi

moe by po niemiecku, korzystam z deutsch translator wic prosz o wyrozumiao za bdy

nie wiem czy jestem w stanie pomc,
mam mao informacji dopiero zaczynam
ale chtnie wymieni si tym informacjami, poza tym wszystko umieszczam na http
Co Ciebie interesuje, jak mog pomc?

pozdrawiam Grzegorz Ellwart}

{hello Heidi

vielleicht zu sein deutsch, ich nutze mit deutsch einen Translator also ich bitte ber der Einsicht hinter den Fehlern

ich wei nicht ob ich sein in die Lage zu helfen,
ich habe wenig Information erst ich fange an
aber ich gern werde tauschen desto Informationen, auerdem ich alles bringe auf http an
Was interessiert Dich, wie ich kann helfen?

ich begre Grzegorz Ellwart}

[Uaktualnione dnia: Mon, 04 May 2009 22:58]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2234 jest odpowiedzią na wiadomość #2233] Tue, 05 May 2009 08:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
heikule jest aktualnie niedostępny  heikule
Junior Member
@ mirok

vielen Dank fr das Angebot !!

@ gellwart

Ich habe forsche schon 8-9 Jahre ( bin zurck bis ins Jahr 1650 ) und habe auch Informationen zu deinen Ellwart.
Werde die Daten hier reinsetzen.
Deinen Stammbaum habe ich mir schon angesehen. Leider habe ich noch keine direkte Verbindung gefunden.

Liebe Gre
Heidi
Odp: indeksacja Strzepcz, Linia, Sianowo, Miloszewo, Pobłocie [wiadomość #2235 jest odpowiedzią na wiadomość #2234] Tue, 05 May 2009 17:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
ok, sehr gut,

du kannst auf emaila gellwart@go2.pl schicken

ich werde sein sehr dankbar
Poprzedni wątek: BRANDT POMPLUN
Następny wątek: Przytarski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 02:32:03 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund