Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » rodz. Korzeniewskich
rodz. Korzeniewskich [wiadomość #968] Fri, 09 November 2007 20:43 Przejdź do następnej wiadomości
sanblan01 jest aktualnie niedostępny  sanblan01
Junior Member
witam,

Od niedawna zaczalem sie interesowac Genealogia ogolna oraz mojej rodziny o nazwisku KORZENIEWSKIM.

Moj pra pradziadek Stanislaw urodzil sie w miejscowosci GORZYCZKOWO w 1854/55 roku. Ta miejscowosc jest obecnie dzielnica Bydgoszczy.
Niewiem w jakiej parafii zostal zarejestrowany i nie wiem jak odszukac. Jego rodzice byli Marcin Korzeniewski i Jozefa Pawlowicz/Gawlowicz, mieszkali przejsciowo w GORZYCZKOWIE.
Mam nadzieje znalesc kogos ktoryby mi chcial pomoc w moich poszukiwaniach moich przodkow.

pozdrawiam
Odp: rodz. Korzeniewskich [wiadomość #972 jest odpowiedzią na wiadomość #968] Sun, 11 November 2007 00:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostępny  jankontek
Member
Witaj!
Wszyscy kiedy zaczynalimy. W tej chwili pocztek wcale nie jest trudny. Wystarczy czyta, czyta i czyta. Wszystkie Twoje problemy i odpowiedzi na ewentualne pytania znajdziesz na stronie Polskiego TG www.genealodzy.pl w gwnym menu, temat: Od czego zacz. Poczytaj te dyskusje na forum. Zajrzyj na genpol.com przodek.pl i inne portale genealogiczne.

Dodatkowe rady:
1. Musisz ustali jaka to bya parafia (google.pl)
2. Poszuka gdzie s ksigi parafialne i cywilne i za jaki okres (baza Pradziad na: baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php i katalog zasobw metrykalnych na: www.genealodzy.pl)
3. Przygotowa si do wizyty w archiwum przegldajc podobne dokumenty na stronach genealogicznych, bo inaczej tylko stracisz czas.
ycz powodzenia
Janek
Poprzedni wątek: Powalscy
Następny wątek: Ludzie z Szubiennicznej Góry-Gdańsk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 21:50:19 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund