Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Ostrowscy - poszukuje przodków
icon3.gif  Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5182] Mon, 15 November 2010 02:45 Przejdź do następnej wiadomości
Filip jest aktualnie niedostępny  Filip
Junior Member
Witam serdecznie,

poszukuje moich przodkw z rodziny Ostrowskich, moje drzewo koczy si na Bolesawie Ostrowskim (ur. 1.03.1882 - zm. 19.04.1970) jego ona Anna Ostrowska (zd. Bucaw, ur. 10.08.1887 - zm. 2.09.1945).

Jeeli kto posiada jakie informacje na temat tej rodziny bardzo prosz o kontakt.

Pozdrawiam,
Filip.
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5183 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Mon, 15 November 2010 05:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Dlaczego nie napisae, jakich terenw, miejscowoci dotycz Twoje poszukiwania?
Staszek

Staszek
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5189 jest odpowiedzią na wiadomość #5183] Mon, 15 November 2010 13:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Moje poszukiwania dotycz terenw Kaszub, dokadniej okolice Wiela, Czerska, Brus.

Filip.
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5190 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Mon, 15 November 2010 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj

Jeszcze gdyby dopisa gdzie ten Ostrowski si ur. w Wielu, Czersku czy Brusach ???
Krzysiek
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5192 jest odpowiedzią na wiadomość #5189] Mon, 15 November 2010 14:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Filipie. Popatrz i przeczytaj co odpisaem p.Bielskiemu w tm dziale forum. Dotyczy to take Ciebie. Jeli nie chce Ci si samemu poszukiwa przodkw to zle to firmie genealogicznej, ktra zrobi to za Ciebie kasujc koszta poszukiwa.
Staszek

Staszek
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5199 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Mon, 15 November 2010 23:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nie wiem skd myl e nie chce mi si samemu poszukiwa przodkw, chyba wanie najwiksza satysfakcja jest wanie wtedy kiedy samemu odnajdzie si wczeniejsze pokolenia swojej rodziny, ten temat brzmi "Poszukiwania osb i przodkw" wic nie rozumiem o co ten haas Panie Staszku.

Bolesaw Ostrowski urodzony we Wielu.
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5201 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Tue, 16 November 2010 06:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dzien Dobry,

tak, zgadzam sie z Panem.
Wydaje mi sie, ze czlonkowie PTG mogliby na najblizszym Posiedzeniu PTG przyjrzec sie Forum i temu co
sie tu dzieje," uderzyc sie w Piersi " albo zmienic szybko Statut Towarzystwa, bo
cos mi tu nie pasuje i czarno widze przyszlosc tego Forum.Chyba ze Statut jest tylko nic nie warta
Deklaracja Podnioslych Slow bez znaczenia.
Jak widze w jaki niegrzeczny sposob odpowiada sie pytajacym, to
jest mi po prostu przykro.
Chcialbym w najbliszym czasie napisac cos wiecej na ten Temat ale to chyba w innym miejscu (Ogolnie o Genealogii i moze Kulturze).

Pozdrawiam

Grysio z zona
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5202 jest odpowiedzią na wiadomość #5201] Tue, 16 November 2010 07:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam
Ja tylko przytocz jeden cytat z tego samego tematu.
Wypowiedzi w podobnym tonie jest wicej.
Reszt pozostawiam bez komentarza.

"Na chwile obecna dziekuje za wszystkie informacje i rady. Dzieki Wam mam troche zajec na najblizszy czas. Musze przyznac , ze czesc informacji dostalem doslownie na tacy i mam troche mniej do szukania. Zaskoczyla mnie Wasza uprzejmosc.W ciagu 2 dni tutaj dowiedzialem sie wiecej o swojej rodzinie niz przez rok czasu wypytujac , ciotki , wujkow i rodzicow. Dziekuje Wam.

Marek Zajac "

O przyszo forum jestem spokojny.
Krzysiek
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5203 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Tue, 16 November 2010 07:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dzien Dobry,

no.......jesli tak.

Przepraszamy za insynuacje i falszywe widzenie "Rzeczywistosci".
Kazdy moze sie pomylic.Prawda ?
Czyli nic nie napiszemy.Bo i o czym.
Milego dnia wszystkim czlonkom PTG i sympatykom, powodzenia w poszukiwaniach.
Jestesmy juz spokojni o los Forum.Dzieki Bogu jest wszystko w porzadku.A tak sie niepotrzebnie balismy.Przewrazliwienie.
Najwazniejsze to dobre Samopoczucie, czego wszystkim zyczymy.

Z pozdrowieniami

Grysio z zona
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #5227 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Wed, 17 November 2010 16:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam w ksigach chrztw z parafii Wiele pod podan przez Pana dat nie figuruje zapis o urodzeniu Bolesawa Ostrowskiego.Anna Ostrowska ur.Bucaw zmara w Wielu 02.09.1945r. crka Michaa Bucaw i Ksaweri Gajewskiej ur. Mae Chemy chrztu naley szuka w Brusach.lub Bolesawa i Anny dn.13.02.1912r.Brusy Pozdrawiam Patryk
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #7927 jest odpowiedzią na wiadomość #5182] Sun, 17 July 2011 15:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Dzisiaj na cmentarzu Starofarnym przy ul Grunwaldzkiej w Bydgoszczy znalazlam taki grob Wladyslaw Ostrowski ur.23.09.1877 rzmarl 23.03.1945 r.Zainteresowalam sie nim poniewaz moj dziadek Leonard Wisniewski urodzil sie w tym samym roku,pozdrawiam Zosia.
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #7929 jest odpowiedzią na wiadomość #5202] Sun, 17 July 2011 18:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Troche mnie tu ostatnio malo bylo i nadrabiam czytanie watkow. Moja nieobecnosc byla spowodowana jednym z wydarzen genealogicznych w moim zyciu - otoz od piatku jestem zonaty. Krzysztofie dziekuje za zacytowanie mnie. Filipie kilka miesiecy temu trafilem tutaj przez przypadek usilnie probujac znalesc jakis informacji o swoich korzeniach rodzinnych. Chciabym Ci dac rade. Jesli chodzi o forum podaj wszystkie informacje jakie wiesz. Nie daj sie ciagnac za jezyk innym. Im wiecej informacji napiszesz tym wiecej inni beda potrafili Ci podpowiedziec - gdzie szukac , skierowac do odpowiednich indeksow lub archiwum. Widzisz ja mialem takie szczescie ze po pierwszym poscie na tym forum skontaktowaly mnie obce osoby z synem kuzynki mojej babci.Druga sprawa jakiej sie tutaj nauczylem to czytac. staram sie czytac kazdy watek i czerpie z kazdego postu lekcje , zwykla chec poznania swoich korzeni przerodzila sie w pasje i w niespelna rok po powaznym podejsciu do sprawy w rodzinie nazywany jestem "kronikarzem rodziny". Szczerze powiem , ze gdyby nie osoby z tego forum dalej myslalbym ze robienie drzewa to wyciaganie odpisow z USC a okazalo sie ze mozliwosci jest duzo wiecej. Zacytuje tu jedna osobe : " Genealogia uczy przedewszystkim cierpliwosci."

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Marek Zając
Odp: Ostrowscy - poszukuje przodków [wiadomość #7931 jest odpowiedzią na wiadomość #7929] Sun, 17 July 2011 20:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Gratulacje Marku dla Ciebie i Twojej ony
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Poprzedni wątek: Pelowski, Galikowski, Kaak, Bona i Bonin
Następny wątek: USC Gdańsk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Jul 29 07:22:05 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund