Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » przypadkowe sensacyjne odkrycie
przypadkowe sensacyjne odkrycie [wiadomość #7124] Wed, 20 April 2011 14:11 Przejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostępny  Jolab
Junior Member
Witam.
Poniej chciaabym opisa odkrycie aktu zgonu mojego dziadka.
Pracujc nad genealogi mojej rodziny w tym rodu Czapiewskich z terenu Kaszub, cay czas na myli miaam odnalezienie mojego dziadka Ignacego Czapiewskiego.
Z relacji rodzinnych oraz mojej mamy wynikao, e pod koniec wojny zosta zabrany przez Niemcw i nie byo o nim adnych wieci.
Zaraz po wyzwoleniu jeden z ssiadw, ktrego zabrano razem z dziadkiem, powrci do domu i przekaza rodzinie informacj, e dziadek zgin midzy ukowem a Glukami?.
Z dziecistwa pamitam, e babcia zabieraa mnie na spotkania ZBOWiD i nawet mwiam jakie wierszyki oraz dostawaa po dziadku rent.
W zwizku z tym szukaam odpowiedzi na nurtujce mnie pytania.
Jakim cudem babcia bya w ZBOWiDzie i pobieraa rent po dziadku.
W rodzinie nie zachoway si adne dokumenty dot dziadka.
Do wczoraj.
W poszukiwaniu aktu zgonu z 1948 roku jednego z czonkw mojej rodziny, w celu ustalenia jego daty i miejsca urodzenia w jednym z gminnych USC, w trakcie wertowania kartek znalelimy nastpujcy Akt Zejcia z 10.02.1948.r. ktry dotyczy wanie mojego dziadka.
Akt ten zawiera:
15.03.1945 godz zgonu 24.00, miejsce zgonu w okolicy Kartuz, zgin w walkach frontowych Ignacy Czapiewski itd,itd.
Wpisano na podstawie orzeczenia Sdu Grodzkiego w Chojnicach z dnia 13.12.1947.r. NR g 101/47
Akt ten dotyczy poszukiwanego przez tyle lat mojego dziadka.
Jego Akt Zgonu zosta wpisany dopiero po 3 latach od jego mierci.
Wnioskuj, e w sdzie w Chojnicach musiaa si odby sprawa o uznanie go za zmarego z udziaem wiadkw. W aktach musiay znajdowa si dokadne ich zeznania z podaniem okolicznoci i miejsca mierci.
Czy te akta mogy si zachowa?
Czy mona co znale w dokumentach Zwizku Kombatantw RP i Byych Winiw Politycznych, ktre po ZBOWiD przejo sched?
Jakie dziaania wojenne miay miejsce w okolicach Kartuz w tym czasie?
Kartuzy wyzwolone zostay 10/11.03.1945.r. a mia zgin 15.03.
Pomimo nastpnych pyta na, ktre bd szukaa odpowiedzi ciesz si z odnalezionego Aktu Zgonu mojego dziadka, gdy poczyniam may kroczek w kierunku zapalenia znicza na jego mogile.
Pozdrawiam Jola B.

Odp: przypadkowe sensacyjne odkrycie [wiadomość #7151 jest odpowiedzią na wiadomość #7124] Thu, 21 April 2011 15:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daniel67 jest aktualnie niedostępny  daniel67
Member
Witam. Miaem podobn histori przy szukaniu dokumentw dotyczcych mojego dziadka. Przypadkowo trafiem na wzmiank o jego akcie zgonu wystawionego 2 lata po mierci(zmar w 1945). W USC odnalazem ten dokument. W tym samym urzdzie by odpis sdowy dotyczcy okolicznoci i miejsca zgonu mojego dziadka, jak i wiadkw tego wydarzenia. Dziki temu udao mi si odnale grb dziadka (ley w zbiorowej mogile). Dziadek zmar w czasie ewakuacji jednego z podobozw KL Sachsenhausen w Niemczech.
Pozdrawiam Daniel Dempc
Odp: przypadkowe sensacyjne odkrycie [wiadomość #7235 jest odpowiedzią na wiadomość #7124] Mon, 02 May 2011 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jakol jest aktualnie niedostępny  jakol
Junior Member
Witam,
akta sprawy uznania Twojego dziadka za zmarego, o ktrych wspominasz s obecnie w archiwum IPN - Delegatura w Bydgoszczy.
http://www.ipn.gov.pl/wai/pl/689/8340/
Jeli chcesz uzyska ich kopi, zwr si po prostu do IPN w Bydgoszczy.
Tak byo w przypadku dziadka mojej ony, w ten sposb poznalimy
bardzo interesujce nas dokumenty, ktre byy doczone do akt sprawy uznania go za zmarego.
Pozdrawiam
Jacek Kolaska
Odp: przypadkowe sensacyjne odkrycie [wiadomość #7237 jest odpowiedzią na wiadomość #7235] Mon, 02 May 2011 23:07 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostępny  Jolab
Junior Member
Serdecznie dzikuj za podpowied.
O IPN nie pomylelimy, gdy uzyskalimy informacj, e na uznanie za zmarego rodziny miay czas 5 lat na zaatwienie formalnoci i tych akt w sdzie w Chojnicach nie powinno by.
PO 5 latach akta byy niszczone
Miay by przekazane do AP tylko same wokandy.
Jednake wykaz zasobw IPN wskazuje na co innego.
Niezwocznie bdziemy zmierza do przegldu tych akt.
Jeszcze raz dzikuj za niezmiernie cenn podpowied.
Pozdrawiam
Jola KB
Poprzedni wątek: cos na czasie
Następny wątek: Juszki - historia szkoły
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 09 15:49:25 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund