Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Koseccy  () 1 głos
Koseccy [wiadomość #181] Mon, 10 July 2006 13:28 Przejdź do następnej wiadomości
Kosecki jest aktualnie niedostępny  Kosecki
Junior Member
Witam!
Poszukujê wszelkich informacji na temat Koseckich.
Szczególnie jednak interesuje mnie skad Koseccy wziêli sie na Pomorzu w okolicy Starogardu.
Koseccy to ród wywodz±cy sie z Kosocic pod Krakowem, dlatego interesuje mnie fakt czy w tym rejonie istnia³y przypadki osiedlania siê ludzi z ma³opolski zw³aszcza w 17 i 18 wieku.
Czy w tym rejonie by³y np jakies nadania za zas³ugi wojenne?

Pozdrawiam

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #182 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Sat, 15 July 2006 07:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wed³ug indeksów, które wykonuj± cz³onkowie Pomorskiego TG, nazwisko Kosecki pojawi³o sie na Pomorzu ok. 1759 r.(parafia Bobowo). Czy wystêpowa³o wcze¶niej? Trudno powiedzieæ gdy¿ nie wszystkie parafie mamy zindeksowane.
Powiniene¶ wiêc przestudiowaæ historiê pod k±tem tego okresu czasu. Zapraszam takze do z³o¿enia Deklaracji do PTG i do wziêcia czynnego udzia³u w indeksacji metryk pomorskich.
Koordynator indeksowania metryk pomorskich
Stanis³aw Pieni±¿ek

Staszek
Odp: Koseccy [wiadomość #217 jest odpowiedzią na wiadomość #182] Mon, 14 August 2006 11:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Dziêkuje za odpowied¼.
Chêtnie pomóg³ bym w indeksacji metryk ale mieszkam ko³o Nowego S±cza.
W swoich poszukiwanich dotar³em do po³owy 18 wieku bo gdzie¶ w³asnie wtedy Koseccy przybyli do Têgoborzy mojej rodzinnej miejscowo¶ci ko³o Nowego S±cza. Wed³ug przekazu rodzinnego przyszli ze Lwowa. Ale generalnie interesujê sie Historia i genealogi± wszystkich Koseckich st±d moje pytanie dotycz±ce Koseckich z Pomorza.

Pozdrawiam

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #224 jest odpowiedzią na wiadomość #217] Wed, 16 August 2006 22:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Leo46 jest aktualnie niedostępny  Leo46
Junior Member
Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz aby nam pomóc przy indeksowaniu ksi±g.Indeksowanie polega na odczycie metryk ksi±g dostarczanych na p³ycie CD i wpisywaniu danych do arkusza.
Tereny obecnego Kociewia by³y w 17 i 18 wieku dobrami królewskimi, wiêc pewno by³y jakie¶ nadania królewskie za zas³ugidla króla. W archiwum w Gdañsku istnieje dokument 1357,D/261 (Stanis³aw August król polski pozywa przed s±d asesorski Marcina Koseckiego o bezpodstawne trzymanie so³ectwa we wsi. dok. 18 XI 1765r). Pierwszy zapis chrztu córki Kosseckiego jest w ksiêgach metrykalnych Bobowa datowany na 1701r. Koseccy pojawili siê wiêc na tych terenach prawdopodobnie pod koniec 17 wieku.
Odp: Koseccy [wiadomość #227 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Mon, 21 August 2006 10:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Je¿eli prace zwiazane z indeksowaniem mozna wykonywaæ w domu to moge spróbowac w³±czyc sie w pracê. oczywi¶cie po uprzednim instrukta¿u i w miarê wolnego czasu.

pozdrawiam

T. Kosecki

[Uaktualnione dnia: Mon, 21 August 2006 10:44]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Koseccy [wiadomość #228 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Mon, 21 August 2006 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Czy ma Pan odpis lub kopiê tego dokumentu 1357,D/261
lub zapisu chrztu z 1701 r?

Pozdrawiam

T. Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #230 jest odpowiedzią na wiadomość #228] Mon, 21 August 2006 22:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Kopie chrztu posiadam.
Odp: Koseccy [wiadomość #231 jest odpowiedzią na wiadomość #230] Tue, 22 August 2006 10:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
A moze Pan przes³ac kopiê w postaci elektronicznej na adres t.kosecki@wisniowski.pl

Pozdrawiam

T. Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #232 jest odpowiedzią na wiadomość #231] Tue, 22 August 2006 12:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
pos³a³em
Odp: Koseccy [wiadomość #273 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Mon, 25 September 2006 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Karolina jest aktualnie niedostępny  Karolina
Member

Panie Tomaszu! Nie wiem, sk±d na Pomorzu wziêli siê Koseccy, ale wiem, ¿e moja ciocia wysz³a za m±¿ za niejakiego Romana Koseckiego i obecnie mieszkaj± w Tczewie. Mo¿e ta informacja jest jak±s wskazówka?

Karolina Pietkun
Odp: Koseccy [wiadomość #276 jest odpowiedzią na wiadomość #273] Tue, 26 September 2006 11:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
A mo¿e sie Pani dowiedzieæ czegos wiecej na temat Romana.
Tzn skad pochodzi?

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #277 jest odpowiedzią na wiadomość #276] Tue, 26 September 2006 12:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Karolina jest aktualnie niedostępny  Karolina
Member
Oczywi¶cie Panie tomaszu, jak tylko czego¶ siê dowiem, od razu dam znaæ. Wiem, ¿e Roman Kosecki ma trzech synów, Krzysztofa, Piotra i Paw³a
Odp: Koseccy [wiadomość #317 jest odpowiedzią na wiadomość #277] Sat, 21 October 2006 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KrisK jest aktualnie niedostępny  KrisK
Junior Member
Witam,
pozdrawiam z Elbl±ga. Moi dziadkowie pochodz± z Wielkiego Bukowca ko³o Skórcza (blisko Starogardu Gdañskiego), przypadkiem trafi³em na to forum i czekam na dalsze dane odno¶nie rodu Kosecckich. Z tego co mi wiadomo rodzian mieszka tam od po³owy XIX w niestety nie zachowa³y siê (prócz wspomnieñ) jakiekolwiek informacje pisemne. Je¿eli kto¶ pochodzi z tamtyh rejonów to proszê o kontakt na maila k.kosecki@cm.net.pl
Imiona dziadków Jan i Marta

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 October 2006 11:30]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Koseccy [wiadomość #409 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Thu, 04 January 2007 13:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dwaka jest aktualnie niedostępny  dwaka
Junior Member

WITAM!!!

Mam na imie Kosecki Kasper. I pochodze z Inowroc³awia.
Ale nie wiem za duzo o moich przodkach. Ale z checi± czegos sie dowiem. jezeli masz jakies ciekawostki prosi³ bym o przes³anie ich an mój e majl: dwaka87@o2.pl
Dziekuje. jezeli masz jakies pytania do mnie scheci± na nie odpowiem!!!

POZDRAWIAM...
Odp: Koseccy [wiadomość #824 jest odpowiedzią na wiadomość #317] Thu, 19 July 2007 14:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patrycja110288 jest aktualnie niedostępny  patrycja110288
Junior Member
SZUKAM JAKICHKOLWIEK INFORMACJI NA TEMAT KOSECKICH.
A W SZCZEGÓLNO¦CI MOJEGO PRADZIADKA- MIA£ NA IMIÊ FRANCISZEK LUB FEKIKS KOSECKI. POWINIEN BYÆ KOJARZONY Z WSI¡ LINÓWEK K/¦LIWIC(W REJONACH CHOJNIC). JEGO ¯ONA MIA£A NA IMIÊ MARIA. JEGO DZICI TO EDMUND(NAJSTARSZY, MIESZKA W REDZIE), HELENA(PO MʯU CHMIELEWSKA, MIESZKA W WEJHEROWIE), GERTRUDA(PO MʯU BOJKE-NIE ¯YJE ). W CZASIE II WOJNY ¦WIATOWEJ ZOSTA£ WCIEONY DO ARMII RADZICKIJ...OD TAMTEGO CZASU RODZINA GO NIE WIDZA£A, DOSTALI TYLKO AKT ZGONU.
PODOBNO W£A¦NIE WE WSI LINÓWEK MIA£ JAK¡¦ ZIEMIE...CHCIA£ABYM SIÊ CZEGO¦ NA TEN TEMAT DOWIEDZIEÆ, ODSZUKAÆ JAK¡¦ RODZINÊ W TAMTYCH REJONACH...

GDYBY KTO¦ CO¦ WIEDZIA£ PROSZÊ O E-MAIL: CHMIELEWSKA.PATRYCJA@WP.PL
Odp: Koseccy [wiadomość #841 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Mon, 30 July 2007 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mam wiêcej informacji...
mój pradziadek-FELIKS KOSECKI- jego matka z domu Wolarczuk. O¿eni³ siê z Mari± Sojke. urodzi³ sie w Linówku(Kociewie), dn.04.04.1900,
zm.prawdopodobnie- 1953 lub 1956??? Na metryce zgonu by³y podane dwie daty... Mia³ dwie siostry- Helenê i Annê.W 1939 niemcy wziêli go na wojnê- od tamtego czasu rodzina nic o nim nie wie. Podobno po zakoñczeniu wojny trafi³ do obozu w Ingelstad- ta miejscowo¶æ podana jest równie¿ w metryce zgonu.

Jego dziadkowie byli Niemcami, sprowadzili siêdo Polski i wykupili sobie tytu³ szlachecki- i od tego czasu nazywali siê- von Koseccy. W Linówku mieli gospodarkê.

Pradziadek-ma troje dzieci-
>Edmunda-ur.29.11.1931
>Helenê Mariê, ur.12.11.1935
>Gertrudê, ur.18.02.1937(ju¿ nie ¿yje)
Odp: Koseccy [wiadomość #842 jest odpowiedzią na wiadomość #409] Mon, 30 July 2007 12:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mam wiêcej informacji...
mój pradziadek-FELIKS KOSECKI- jego matka z domu Wolarczuk. O¿eni³ siê z Mari± Sojke. urodzi³ sie w Linówku(Kociewie), dn.04.04.1900,
zm.prawdopodobnie- 1953 lub 1956??? Na metryce zgonu by³y podane dwie daty... Mia³ dwie siostry- Helenê i Annê.W 1939 niemcy wziêli go na wojnê- od tamtego czasu rodzina nic o nim nie wie. Podobno po zakoñczeniu wojny trafi³ do obozu w Ingelstad- ta miejscowo¶æ podana jest równie¿ w metryce zgonu.

Jego dziadkowie byli Niemcami, sprowadzili siêdo Polski i wykupili sobie tytu³ szlachecki- i od tego czasu nazywali siê- von Koseccy. W Linówku mieli gospodarkê.

Pradziadek-ma troje dzieci-
>Edmunda-ur.29.11.1931
>Helenê Mariê, ur.12.11.1935
>Gertrudê, ur.18.02.1937(ju¿ nie ¿yje)
Odp: Koseccy [wiadomość #952 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Tue, 30 October 2007 02:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rodzinaKoseckich jest aktualnie niedostępny  rodzinaKoseckich
Junior Member
Witam serdecznie,
przypadkowo natrafilam na te strone z czego bardzo sie ciesze.
Sama poszukuje wszelkich informacji na temat rodziny Koseckich i Schwerdtfeger,To moi niezyjacy dziadkowie:Gertruda zd.Schwerdfeger i dziadek-Ludwik Kosecki.
Znam tylko z calej rodziny,procz mojego ojca-jego brata,a wien ze rodzina jest bardzo duza.
Prosze o kontakty na adres mirella60@interia.pl
Serdecznosci
Mirella Ewa z d.Kosecka
Odp: Koseccy [wiadomość #2536 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Sat, 01 August 2009 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
cisowianka20 jest aktualnie niedostępny  cisowianka20
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Ja znam Koseckich z Ko¶cierzyny.

Pozdrawiam,
Karolina Gleinert

Szukam: Gleinert, Aniołkowscy, Hirsch, Hinz, Labudda, Kryzel.
Miejscowości: Gdynia - Wielki Kack, Przodkowo, Grabowo, Chwaszczyno, Kielno i Wejherowo.
Poprzedni wątek: przodkowie Rocławskich ze Skórcza i Uhlenberg z pomorskiego
Następny wątek: poszukuje informacje z parafii Gdynia-Wielki Kack
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 13:14:53 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund