Strona główna » PTG » PomGenBaza » Indeksacja metryk z Koronowa
| Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11613] |
Fri, 03 May 2013 18:48  |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Z wykazu dostêpnych metryk z Koronowa stwierdzi³am, ¿e z okresu lat 1744-1912 niewiele zindeksowano i oferujê swoj± pracê w tym zakresie. Znam jêzyk ³aciñski i mam do¶wiadczenie w odczytywaniu trudnych, nieczytelnych akt. Mam czas i mo¿liwo¶ci zindeksowania metryk z Koronowa. Czekam na odpowied¼ moderatora.
Janina Władysława Tomczyk
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11631 jest odpowiedzią na wiadomość #11613] |
Mon, 06 May 2013 01:17   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam,
Dziêkujê bardzo za zg³oszenia.
Poprosi³em nasz± kole¿ankê koordynuj±c± indeksacjê , Kasiê Nalazek, o kontakt z Tob±.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11638 jest odpowiedzią na wiadomość #11631] |
Mon, 06 May 2013 20:26   |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Dziêkujê serdecznie Seniorze i dziêkujê Kasi za przes³ane skany, które ju¿ odczyta³am. Mam nadziejê, ¿e dobrze wykonam indeksacjê i wiele osób odnajdzie swoich bliskich.
Pozdrawiam
Janina W³adys³awa Tomczyk
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11649 jest odpowiedzią na wiadomość #11642] |
Sat, 11 May 2013 12:23   |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Pozdrawiam Gra¿ynko z Wielkopolski,
Nie lubiê leniuchowaæ, bo wtedy strasznie siê mêczê fizycznie i psychicznie. Indeksacja mnie wci±gnê³a, bo zawsze interesowa³am siê histori± i socjologi±, a ze starych metryk mo¿na du¿o wyczytaæ. Piszê równie¿ historiê mojej rodziny i dopiero teraz odkrywam niezwykle ciekawe zdarzenia z przesz³o¶ci. Nie wiem czy kiedy¶ bêdê indeksowa³a metryki z Wielkopolski, bo rodzina taty mieszka³a na terenie ³ódzkiego, a mojej mamy w kujawsko-pomorskim i pomorskim. Jednak miejsce urodzenia mojej mamy to Kalisz i zupe³nie nie mam danych o rodzinie babci zd.Wawrzyniak, wiêc wszystko mo¿liwe.
Pozdrawiam
Janka
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11651 jest odpowiedzią na wiadomość #11649] |
Sat, 11 May 2013 23:07   |
grazka
|
Member |
|
|
Witaj
Chyba mamy co¶ wspólnego bo ja te¿ do leniuchów siê nie zaliczam raczej.Czasem co¶ robiê!choæ bardzo ma³o.
Twoje indeksowanie bêdzie widoczne na stronie wiêc ciesz siê z tego!pomo¿esz wielu osob± w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Grażyna Stolarek
[Uaktualnione dnia: Sun, 12 May 2013 10:44] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11655 jest odpowiedzią na wiadomość #11651] |
Mon, 13 May 2013 06:16   |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Witaj Gra¿yno,
Na razie po prostu pracujê, bo to plik 20 lat po ³acinie i ze zniszczonych ksi±g, a przyjdzie czas na efekty po zakoñczeniu. Wiem , ¿e zostanie to opublikowane bo nie pierwszy raz indeksujê i robiê ten plik wy³±cznie dla innych, bo nie ma tu mojej rodziny-niestety.
Wystêpuj± w Koronowie dopiero w XIX wieku.
Poszukujê metryk Wieteckich,Witeckich, Wieleckich i Wawrzyniaków z dawnego Pomorza.
Pozdrawiam
Janina
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11715 jest odpowiedzią na wiadomość #11613] |
Wed, 05 June 2013 11:55   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Szanowna Pani Janino,
Od do¶æ dawna poszukujê informacji o ¶lubie (1802-1816) i urodzeniach pary Laurentius Kortas (*~1789) i Marianna Muzio³ (*~1789) w okolicach Koronowa i Byszewa. Czy indeksuj±c metryki z Koronowa nie natknê³a siê pani na powy¿sze wpisy? Wiem ¿e na pewno w Koronowie (Nowy Dwór) figuruje taki wpis:
*1820 Jan Kortas, Koronowo (Nowy Dwór) s. Laurentia i Marianny Muzio³ - to trzecie dziecko tych rodziców. Pierwsze dwa urodzi³y siê: Jan *1816, Byszewo (Wiêznowo); Katarzyna *1817, Byszewo (Buszkowo).
Mam te metryki oraz metryki urodzeñ, ¶lubów i zgonów pozosta³ych dzieci tej pary. Brakuje mi jednak informacji o ich rodzicach. Odszuka³em tylko metryki ich zgonów, st±d przybli¿one lata urodzeñ.
Proszê o odpowied¼,
pozdrawiam serdecznie
£ukasz Kortas
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11717 jest odpowiedzią na wiadomość #11716] |
Wed, 05 June 2013 14:10   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dziêkujê za odpowied¼.
Pani Janino w³a¶nie m.in. o takie metryki pyta³em:
"urodzenia pary: Laurentius Kortas (urodzony oko³o 1789r.) i Marianna Muzio³ (urodzona oko³o 1789r.)".
pozdrawiam
£ukasz Kortas
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11718 jest odpowiedzią na wiadomość #11717] |
Wed, 05 June 2013 15:18   |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Rozumia³am b³êdnie, ¿e chodzi o metryki ma³¿eñstw,ale teraz sprawdzi³am notatki z lat 1788-1790 i nie znalaz³am tych osób. Niestety pad³ mi g³ówny komputer z baz± danych i to 2 godziny temu. Teraz u¿ywam nowego i pustego laptopa. Jestem zestresowana tym problemem i muszê daæ tamten do naprawy, a to dla mnie mieszkaj±cej na wsi du¿y problem.W tamtym komputerze mia³am wprowadzone ok 300 nazwisk a to 1/5 ca³ego pliku i nied³ugo by³yby w PTG ale teraz mam du¿y k³opot. To wszystko w czym mogê pomóc w dniach najbli¿szych.
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11719 jest odpowiedzią na wiadomość #11718] |
Thu, 06 June 2013 07:34   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dziêkujê bardzo Pani Janino.
Przykro mi z powodu komputera. Chêtnie bym pomóg³ odzyskaæ dane, wystarczy wyj±æ twardy dysk z Pani komputera i zgraæ dane z tego dysku na dysk w innym komputerze. Barier± jest jednak spora odleg³o¶æ - mieszkam w Krakowie.
¯yczê powodzenia, mo¿e kto¶ inny z forum pomo¿e kto mieszka bli¿ej?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11727 jest odpowiedzią na wiadomość #11719] |
Sat, 08 June 2013 18:10   |
 |
JaninaTomczyk
|
Junior Member |
|
|
Witam i dziêkujê za ofertê pomocy. To nie by³o takie proste bo z³apa³am mimo programu antywirusowego jakie¶ ¶wiñstwo w programie operacyjnym i upora³ siê z tym fachowiec, ale przy okazji straci³am program office, który czyta tabele. Postaram siê wgraæ go ponownie, bo inaczej tego folderu nie otworzê. Mam w tej chwili inne wa¿ne sprawy nie cierpi±ce zw³oki, ale indeksacji nie zaniecham.
Pozdrawiam
|
|
| Odp: Indeksacja metryk z Koronowa [wiadomość #11729 jest odpowiedzią na wiadomość #11727] |
Sun, 09 June 2013 16:17  |
zgred
|
Junior Member |
|
|
To dobrze, ¿e nie straci³a Pani utworzonych do tej pory indeksów.
Jestem bardzo ciekaw czy znajdê w Koronowie jakie¶ wskazówki co do moich przodków. Czekam cierpliwie a¿ indeksy pojawi± siê w bazie.
¯yczê powodzenia i pozdrawiam
£ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Mon Oct 05 05:37:12 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|