Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Odkrycie starego cmetarza
Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9061] Mon, 28 November 2011 12:21 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Ostatnio jechaem sobie tak przez mae wioski i odkryem nastpny may cmentarzyk kompletnie zaronity i niezadbany
Bd si stara wykona fotki moe si co zachowao z napisw
co by byo fajne
nie wiem tylko czy trafie tam w odpowiedniej porze roku bo jak tam zaronie to nie wiem
Jedziem tam czciej z nudw w lato i nigdy nie zauwayem miejsca Laughing

[Uaktualnione dnia: Tue, 29 November 2011 01:24] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Otkrycie starego Cmetarza [wiadomość #9062 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Mon, 28 November 2011 14:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witaj Marcinie !

W takiej sytuacji przydalby sie GPS Wink zapisujesz koordynaty i wtedy juz zawsze tam trafisz

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Otkrycie starego Cmetarza [wiadomość #9065 jest odpowiedzią na wiadomość #9062] Mon, 28 November 2011 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Ravenyx20 jest aktualnie niedostępny  Ravenyx20
Senior Member
Witam Maricnie!

Jeszcze raz dziki za indeksy Smile Chc jeszcze!

A moesz powiedzie, gdzie odkrye ten cmentarzyk?

Pozdrawiam

Micha
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9087 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Fri, 02 December 2011 16:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Pozdrawiam . Mam te taki jeden dla mnie wyjtkowy cmentarz. Trudno go zauway jadc samochodem , lub idc pieszo . Jest to cmentarz ewangelicki na tyach kocioa w Swaroynie koo Tczewa.Porastaj go drzewa. Pot metalowy i pikne ogrodzenia zostay zrabowane przez mieszkacw . Mam tam swj grb.Pochowana jest na nim moja prababcia Anna Starzecka z domu KUHN. Kadego roku palimy znicz i stawiamy kwiaty . Prbowaam apelowa do rnych ludzi , aby zachowa ten cmentarz jako miejsce naszej historii. Niestety, brak zainteresowania, oraz co gorsze ,szacunku dla zmarych pochowanych na tym cmentarzu.Bylimy z mem w tym roku na Polesiu .Tam jest inaczej .Ludzie biedniejsi , ale o wikszym sercu .Kiedy chodziam na ten cmentarz z moj babci . Obecnie id z wnukami .Nie wiem jednak jak dugo? Dziki , e mog na tym forum poruszy ten wany dla mnie temat.Roma Wesoowska
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #9124 jest odpowiedzią na wiadomość #9087] Fri, 09 December 2011 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
A odkrylem go w okolicach Rudy -Waldowo szlacheckie w Grudziadzkim

Proponuje jak najbardziej fotografowac te miejsca i ustalic mozliwie pozycje zbierajac je w jakiejs bazie
tutaj mozna by uzyc starych map
mozna by spisac co jest za typ w jakim stanie czy go spisalismy czy nie.itd.
aby ustalic wiecej proponuje nawiazac katakt z osobami miejscowymi lub zainteresowanymi

tak ze mietek7896 przesli nam fotki-spisy
czy inne informacje archiwalne o Cmetarzach regionu

Ja namierzylem znowu kilka Miejsc Pamieci
przesle rowniez informacje o bylych Cmetarzach plany jak chodzi o Grudziadz

kolo Osiedla Rzadza istnial Cmetarz Napoleonski wlasciwie na osiedlu niebylem tam jeszcze ale zainteresuje sie tym

Marcin
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10840 jest odpowiedzią na wiadomość #9061] Fri, 23 November 2012 13:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pozdrawiam. Razem z moim mem , podobnie jak Pan lubimy odkrywa takie miejsca. Jeeli bdzie pan w okolicach Tczewa/ Pomorskie/ , prosz odwiedzi may zapomniany cmentarz ewangelicki w miejscowoci SWAROYN tu za kocioem , przy trasie 22 jadc ,,Berlink''. Tam pochowana jest moja prababcia ANNA STARZECKA z domu KUHN . Przy jej grobie postawilimy krzy . Zawsze 1 listopada palimy znicz. Boli mnie , e na Pomorzu nie dba si o tego typu miejsca . Zwracaam si do kilku osb w tej sprawie .Bezskutecznie. Inaczej ta sprawa wyglda na Polesiu , gdzie tego typu groby/ rwnie moich pradziadkw/ s w wielkim poszanowaniu . Pozdrawiam Roma Wesolowska .
Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10842 jest odpowiedzią na wiadomość #10840] Sat, 24 November 2012 12:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witam wszystkich

osobiscie zyczyl bym sobie aby kazdy z znaszych czlonkow porobilo zdjecia tablic lub miejsc zanim zostana zlikwidowane lub doszczetnie zniszczone

tak i tak sa to miejsca juz dosyc zapomniane i nie zadbane
przyczyny sa rozne

co mnie wkuza to sa wandale i niszczenie tablic
pomijam zlodzieji

Gps nie mam ale moze postaram sie cos zalatwic i w przyszlosci bede sie staral wiecej i doklaqdniej opisywac te miejsca

mozna ale rowniez jako wskazowke uzywac stare Mapy Laughing
i odwiedzac miejsca

Proponowal bym wybrac wyslanikow z okolic aby te miejsca odwiedzili i okreslili stan i wartosc do spisywania
Potem mozna by stwozyc grupy odpowiednio wyposazone i wyszkolone i w odpowiedniej ilosci osobowej do fotografowanian i opisywania miejsca . potkreslam ale ze trzeba by wziasc pod uwage pore roku i warunki atmosferyszne .
a spisy dla zainteresowanych lub samemu spisywac

Marcin

[Uaktualnione dnia: Sat, 24 November 2012 12:24]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Odkrycie starego cmetarza [wiadomość #10844 jest odpowiedzią na wiadomość #10842] Sat, 24 November 2012 15:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dobry pomys. Czsto robimy tego typu zdjcia . Mamy jedno zdjcie ,na ktrym jest grb pochodzacy z czasw wojny . Znajduje si on w centrum BORW TUCHOLSKICH .Co ciekawe grb jest zadbany . Wiem , e takich grobw jest bardzo wiele . Ten jednak jest dla nas wyjtkowy .Mj pradziadek rwnie zagin podczas wojny .Tajemnic jego mierci znaj lasy w okolicach Osia. Pozdrawiamy Roma i Mieczysaw Wesoowscy
Poprzedni wątek: Serock
Następny wątek: Cmentarz w Gdańsku Oliwie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 18:22:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund