| Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3265] |
Mon, 07 December 2009 20:41  |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Witajcie
Zalozylem ten temat aby zebrac mozliwie duzo roznych dokumetow roznych typow aby je przetlumaczyc i w takej formie udostepnic
poszukujemy dobre kopie -scanny w dobrej rozdzielczosci aby je wykozystac do pracy (dane zawarte sa nie istotne i beda wymazane
na poczatek poszukujemy cale dokumety roznych typow:
Deutsche Volksliste
Arierpass
Familienstammbaum
Jak i dokumetow najbardziej pytanych o tlumaczenie
Geburtsurkunde
Heiratsurkunde
Sterbeurkunde
poszukujemy dokometow i formularzy z roznych lat i okresow
dokumety mozecie pszeslac zostana jezeli mozliwe przetlumaczone indiwidualne
bardzo bym was prosil o pomoc
Praca ta bedzie sie zajmowal
Milksurfer i mirok
[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 20:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3267 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] |
Mon, 07 December 2009 22:00   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Ten sam pomys ma by realizowany w oparciu o kategori tumacze w Genepedii. Dyskusja nad nim toczy si na Genealodzy.pl w temacie "Genepedia - Centralna baza linkw". Zakadamy przygotowanie szablonw dla wielu rodzajw aktw, w rnych jzykach. Pod tym ktem przygotowana ju jest cz sownikw. Moe poczymy siy?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 22:01] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3278 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] |
Tue, 08 December 2009 17:01   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Jeszcze raz podkrelam, e rozumiem i popieram Twoj wol realizowania projektw na stronie PomTG. Niemniej patrz realistycznie na to co si dzieje. Z tego co obserwuj na forach jeste jedynym czowiekiem, ktry publikuje takie iloci, tak ciekawych, linkw. Ju dwukrotnie na spotkaniach Towarzystwa bya dyskusja na temat ich uporzdkowania. Na tym si skoczyo gdy nie ma chtnych do pracy spoecznej, a poza tym ja sukcesywnie zamieszczam je na Genepedii wic sprawa nie ma charakteru czego pilnego. Z tego samego tytuu podobny los spotyka inne Twoje propozycje. Adam wszystkiego sam nie pocignie. Taka jest smutna prawda i musisz to sobie uwiadomi. Ja te uczuciowo czuj si zwizany z Pomorzem bo tu s moje korzenie, a jednak nie ma dla mnie znaczenia fakt, e Genepedia jest realizowana pod „opiek” K-PTG. Nie jest wane „gdzie”. Wane jest to, e co powstaje.
Wiem, e to Ci nie przekonuje. Ok. W takim ukadzie realizujmy ten projekt przynajmniej wg jednakowych zaoe, ktre teraz postaram si przedstawi lecz w odniesieniu do Genepedii. Niemniej zaznaczam, i jest to tylko moje stanowisko, bez konsultacji z Jurkiem i nie wykluczam jego dalszej modyfikacji.
List jzykw dla ktrych maj by opracowane szablony tumacze aktw znajdziesz tu
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:T%C5%82umaczen ia
Pki co w poszczeglnych podkategoriach gromadz linki do stosownych stron by chocia w tej formie pomc osobom borykajcym si z tym problemem. Docelowo linki te zostan „wplecione” w tre tych artykuw.
Natomiast sowniki jakie ju zebraem lub stworzyem dla realizacji tego celu s tutaj
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:Slowniki
Najwiksze znaczenie maj dla nas tumaczenia z jzyka aciskiego, niemieckiego i rosyjskiego w zakresie aktw chrztu, lubu i zgonu, dlatego na nich si skoncentruj. Niemniej te same zasady bd obowizywa w odniesieniu do pozostaych jzykw i ewentualnie wzorw dokumentw. Punktem wyjcia do dalszych prac s:
- dla j. aciskiego i niemieckiego materiay Genpolu,
- dla j. rosyjskiego strona Yakiego.
Dla poszczeglnych aktw powinny by opracowane artykuy omawiajce, w ukadzie historycznym, rozwj form ich zapisu. Naley rozrni trzy okresy:
1. Akty pisane wierszem
2. Akty zapisywane w ukadzie tabelarycznym, tworzonym przez ksiy
3. Akty zapisywane w ksigach, specjalnie drukowanych do tego celu.
Dla poszczeglnych okresw powinny by zamieszczone przykady wraz z tumaczeniami i w oparciu o nie stosowne szablony. Szczeglny nacisk naley pooy na okres w ktrym akty byy pisane wierszem. Przegldajc ksigi wida wyran rnic aktw tworzonych na potrzeby „posplstwa” i osb szlachetnie urodzonych. Natomiast dla okresw tabelarycznych naley zamieci przykady budowy tabel z tumaczeniem treci nagwkw kolumn.
W szablonach maj by podczone linki do sownikw i wyszukiwarek miejscowoci. W tej koncepcji szczeglnego znaczenia nabieraj sowniki tematyczne. Powstan one w drodze wypisw z innych sownikw, a nastpnie zostan uzupenione o kolejne zwroty i definicje jakie mona odnale w tematach for genealogicznych. Ta procedura musi by objta staym nadzorem. Czy wyobraasz sobie jej realizacj na poziomie PomTG w wietle wyej opisanych trudnoci?
Ostatni element to sprawa pisowni poszczeglnych liter. To jest zwizane z charakterem pisma poszczeglnych osb. Niemniej pokusibym si o co na ksztat zbioru przykadw jak dana litera bya faktycznie zapisywana. Czy realizacja tego elementu si uda to jeszcze powany znak zapytania.
Dla realizacji tego projektu konieczne bdzie zwrcenie si z prob o pomoc do osb tumaczcych akty wzgldnie majcych du wiedz w tym temacie z racji na ilo zindeksowanych aktw. Zakres oczekiwanej pomocy to:
- przesanie skanw lub zdj z przykadami i opisaniem rda wystpowania przykadu,
- przesanie tumacze powyszych aktw,
- przesanie wszelkich informacji przydatnych do realizacji projektu, w tym wasnych ocen i spostrzee.
Jak widzisz koncepcj projektu ju mam. O jakie elementy zostanie wzbogacona , a co si uda zrealizowa pokae czas. Sam temat nie byby dla mnie tak wany gdyby nie to i pewnego dnia uwiadomiem sobie, e te szablony stan si nieocenion pomoc nie tylko dla osb prbujcych samodzielnie tumaczy cae akty ale take dla uczestniczcych w projektach indeksacyjnych. Ponadto wiem, e s ludzie ktrzy chcieliby si wczy w indeksacje lecz nie znaj jzyka. Z tego tytuu ten temat powinien wej do przyszorocznego planu pracy PomTG. Sprawa jest naprawd wana i wymaga koncentracji si. W tym przypadku nie wolno dopuci do sytuacji gdy wszystko zakoczy si tylko na dyskusji. W sobot jest spotkanie Towarzystwa i myl, e sprawa pojawi si na jego forum cho samo spotkanie ma mie inny charakter.
Moe osoby pokroju Staszka czy Krzysztofa, legitymujce si bardzo du wiedz merytoryczn, wcz si do tej dyskusji?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3284 jest odpowiedzią na wiadomość #3282] |
Wed, 09 December 2009 17:31   |
mirok
|
Member |
|
|
Moze ja rowniez wstace pare skomnych slow ,
nastapilo cos w rodzaju deja vu, ten temat juz kiedys byl na tapecie- no i co…. Stanelo na niczym
Dla mnie jest to dyskusja o niczym…zwykle maltretowanie klawiatury- Czyli wszyscy jestesmy doroslymi ludzimi, wiemy co robimy . Kazdy z nas wie dokladnie dlaczego wlasnie zapisal sie do tej „organizacji“ a nie innej.
Jezeli chodzi o moja skromna osobe, to bylo to tak:
Genealogia zajmuje sie od paru lat, nie jestem w tej profesji ani specjalista ani zoltodziobem –po prostu jestem i tyle.W calym moim zyciu przezylem juz harcerstwo, ZSMP, POP, PZPR I inne bojowki-do zadnej sie nie zapisalem.
Wiec pomyslalem –majac 45 lat wypadalo by sie do czegos zapisac-po prostu nastapila taka potrzeba.Wypadlo wlasnie na PomTG i bardzo ciesze sie z tego powodu,ze sa tu ludzie ktorzy mi pomagaja i zawsze znajde czas zeby pomoc innym.I wszystko odbywa sie bezinteresownie.Czuje sie tu bardzo dobrze I niech tak zostanie jak najdluzej.Tym bardziej ze jestem tu na wlasnych “smieciach”
A dyskusje o wyszosci jajka nad kura wogole do mnie nie przemawiaja.
Jezeli jeden kolega przedstawia swoje argumenty i z nimi sie identyfikuje- to ma do tego swiete prawo…..Jeszcze raz podkreslam, ze wszyscy jestesmy tu dobrowolnie.
A drugi kolega – nie bedac nawet czlonkiem Towarzystwa (chyba) zapisuje sie na forum i prowadzi werbunek do innej “organizacji”…-moze to mi ktos wytlumaczy (tylko prosze -zadne gornolotne slogany)
Mirek K
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|