Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow
Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3265] Mon, 07 December 2009 20:41 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witajcie
Zalozylem ten temat aby zebrac mozliwie duzo roznych dokumetow roznych typow aby je przetlumaczyc i w takej formie udostepnic
poszukujemy dobre kopie -scanny w dobrej rozdzielczosci aby je wykozystac do pracy (dane zawarte sa nie istotne i beda wymazane

na poczatek poszukujemy cale dokumety roznych typow:

Deutsche Volksliste
Arierpass
Familienstammbaum

Jak i dokumetow najbardziej pytanych o tlumaczenie

Geburtsurkunde
Heiratsurkunde
Sterbeurkunde

poszukujemy dokometow i formularzy z roznych lat i okresow

dokumety mozecie pszeslac zostana jezeli mozliwe przetlumaczone indiwidualne

bardzo bym was prosil o pomoc

Praca ta bedzie sie zajmowal

Milksurfer i mirok

[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 20:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3266 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] Mon, 07 December 2009 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
propozycja z mojej strony byloby, zeby zrobic to w formie inaktywnej- tzn po wjechaniu myszka na dane slowo czy zdanie ukarze sie polski odpowiednik, zeby potecjalny czytelnik mial mozliwosc konfrontacji z orginalem np. "Alt deutsch"
I tu pytanie do administr.(Adama Kaminskiego), czy z jego strony jest to technicznie mozliwe

[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 22:07]

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3267 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] Mon, 07 December 2009 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Ten sam pomys ma by realizowany w oparciu o kategori tumacze w Genepedii. Dyskusja nad nim toczy si na Genealodzy.pl w temacie "Genepedia - Centralna baza linkw". Zakadamy przygotowanie szablonw dla wielu rodzajw aktw, w rnych jzykach. Pod tym ktem przygotowana ju jest cz sownikw. Moe poczymy siy?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 22:01]

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3268 jest odpowiedzią na wiadomość #3266] Mon, 07 December 2009 22:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Witam,

Technicznie da si to zrobi. Troch bdzie zabawy, ale to moe by ciekawa zabawa Wink a efekt moe by cakiem sympatyczny.

Adam
Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3269 jest odpowiedzią na wiadomość #3268] Mon, 07 December 2009 23:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
tez tak uwazam,
moge podsylac gotowe pliki html z index-em. A ty Adam poprawisz ewentualnie polskie znaki

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3273 jest odpowiedzią na wiadomość #3267] Tue, 08 December 2009 03:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka

ale my mamy zamiar zrobic to na naszym forum i naszej stronie to opublikowac

Link oczywiscie bedzie kazdemu udostepniony kto chcial by zamiescic na stronie

mirok

przeszukalem juz kilka stron o moze nawet znalazlem kilka ciekawostek w dobrym formacie

jest tez bardzo wiele bardzo ciekawych informacji na te tematy

proponuje zrobic pierwsze proby z tym co mamy
mirok
napisz mi w czym Ci moge pomuc to sie postaram to wykonac
z gory mowie ze o programowaniu niemam prawie zadnego pojecia
ale zbieractwa i pracy sie nie boje

p.s. to co mi przyslales to sie mi podoba
tak samo jak moje tylko bez strzalek Very Happy

Marcin

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 December 2009 04:09]

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3274 jest odpowiedzią na wiadomość #3267] Tue, 08 December 2009 04:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj Zatoka
Nic nie mamy chyba abys nam pomugl w naszym projekcie i pomysle
jak juz napewno czytales jest szansa to wszystko zralizowac na stronie naszego PTG

kazdy z nas cos bedzie w swoim zakresie robil

Okresli nam moze jaki twoj wklad w projekt by byl
i wtedy moze da sie te sily podzielic w naszym towarzystwie bardziej kozystnie.

pozdrawiam

Marcin
Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3278 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] Tue, 08 December 2009 17:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie

Jeszcze raz podkrelam, e rozumiem i popieram Twoj wol realizowania projektw na stronie PomTG. Niemniej patrz realistycznie na to co si dzieje. Z tego co obserwuj na forach jeste jedynym czowiekiem, ktry publikuje takie iloci, tak ciekawych, linkw. Ju dwukrotnie na spotkaniach Towarzystwa bya dyskusja na temat ich uporzdkowania. Na tym si skoczyo gdy nie ma chtnych do pracy spoecznej, a poza tym ja sukcesywnie zamieszczam je na Genepedii wic sprawa nie ma charakteru czego pilnego. Z tego samego tytuu podobny los spotyka inne Twoje propozycje. Adam wszystkiego sam nie pocignie. Taka jest smutna prawda i musisz to sobie uwiadomi. Ja te uczuciowo czuj si zwizany z Pomorzem bo tu s moje korzenie, a jednak nie ma dla mnie znaczenia fakt, e Genepedia jest realizowana pod „opiek” K-PTG. Nie jest wane „gdzie”. Wane jest to, e co powstaje.

Wiem, e to Ci nie przekonuje. Ok. W takim ukadzie realizujmy ten projekt przynajmniej wg jednakowych zaoe, ktre teraz postaram si przedstawi lecz w odniesieniu do Genepedii. Niemniej zaznaczam, i jest to tylko moje stanowisko, bez konsultacji z Jurkiem i nie wykluczam jego dalszej modyfikacji.

List jzykw dla ktrych maj by opracowane szablony tumacze aktw znajdziesz tu

http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:T%C5%82umaczen ia

Pki co w poszczeglnych podkategoriach gromadz linki do stosownych stron by chocia w tej formie pomc osobom borykajcym si z tym problemem. Docelowo linki te zostan „wplecione” w tre tych artykuw.
Natomiast sowniki jakie ju zebraem lub stworzyem dla realizacji tego celu s tutaj

http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:Slowniki

Najwiksze znaczenie maj dla nas tumaczenia z jzyka aciskiego, niemieckiego i rosyjskiego w zakresie aktw chrztu, lubu i zgonu, dlatego na nich si skoncentruj. Niemniej te same zasady bd obowizywa w odniesieniu do pozostaych jzykw i ewentualnie wzorw dokumentw. Punktem wyjcia do dalszych prac s:
- dla j. aciskiego i niemieckiego materiay Genpolu,
- dla j. rosyjskiego strona Yakiego.

Dla poszczeglnych aktw powinny by opracowane artykuy omawiajce, w ukadzie historycznym, rozwj form ich zapisu. Naley rozrni trzy okresy:
1. Akty pisane wierszem
2. Akty zapisywane w ukadzie tabelarycznym, tworzonym przez ksiy
3. Akty zapisywane w ksigach, specjalnie drukowanych do tego celu.

Dla poszczeglnych okresw powinny by zamieszczone przykady wraz z tumaczeniami i w oparciu o nie stosowne szablony. Szczeglny nacisk naley pooy na okres w ktrym akty byy pisane wierszem. Przegldajc ksigi wida wyran rnic aktw tworzonych na potrzeby „posplstwa” i osb szlachetnie urodzonych. Natomiast dla okresw tabelarycznych naley zamieci przykady budowy tabel z tumaczeniem treci nagwkw kolumn.

W szablonach maj by podczone linki do sownikw i wyszukiwarek miejscowoci. W tej koncepcji szczeglnego znaczenia nabieraj sowniki tematyczne. Powstan one w drodze wypisw z innych sownikw, a nastpnie zostan uzupenione o kolejne zwroty i definicje jakie mona odnale w tematach for genealogicznych. Ta procedura musi by objta staym nadzorem. Czy wyobraasz sobie jej realizacj na poziomie PomTG w wietle wyej opisanych trudnoci?

Ostatni element to sprawa pisowni poszczeglnych liter. To jest zwizane z charakterem pisma poszczeglnych osb. Niemniej pokusibym si o co na ksztat zbioru przykadw jak dana litera bya faktycznie zapisywana. Czy realizacja tego elementu si uda to jeszcze powany znak zapytania.

Dla realizacji tego projektu konieczne bdzie zwrcenie si z prob o pomoc do osb tumaczcych akty wzgldnie majcych du wiedz w tym temacie z racji na ilo zindeksowanych aktw. Zakres oczekiwanej pomocy to:
- przesanie skanw lub zdj z przykadami i opisaniem rda wystpowania przykadu,
- przesanie tumacze powyszych aktw,
- przesanie wszelkich informacji przydatnych do realizacji projektu, w tym wasnych ocen i spostrzee.

Jak widzisz koncepcj projektu ju mam. O jakie elementy zostanie wzbogacona , a co si uda zrealizowa pokae czas. Sam temat nie byby dla mnie tak wany gdyby nie to i pewnego dnia uwiadomiem sobie, e te szablony stan si nieocenion pomoc nie tylko dla osb prbujcych samodzielnie tumaczy cae akty ale take dla uczestniczcych w projektach indeksacyjnych. Ponadto wiem, e s ludzie ktrzy chcieliby si wczy w indeksacje lecz nie znaj jzyka. Z tego tytuu ten temat powinien wej do przyszorocznego planu pracy PomTG. Sprawa jest naprawd wana i wymaga koncentracji si. W tym przypadku nie wolno dopuci do sytuacji gdy wszystko zakoczy si tylko na dyskusji. W sobot jest spotkanie Towarzystwa i myl, e sprawa pojawi si na jego forum cho samo spotkanie ma mie inny charakter.

Moe osoby pokroju Staszka czy Krzysztofa, legitymujce si bardzo du wiedz merytoryczn, wcz si do tej dyskusji?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3282 jest odpowiedzią na wiadomość #3278] Wed, 09 December 2009 00:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka

Wiesz ze ja zatone z statkiem jak bedzie trzeba
Ja jestem za tym aby pojekt ktory opisalem z grobsza byl zralizowany w ramach i mozliwosciach PTG (jake one by nie byly9

Jak juz pisalem kedys nie uwazam ze Genopedia jest projetem postepowym raczej ma status i jest dla mnie jak ala Google
obecnie uwazam ze jest nawet ciezko cos wyszukac

Pozatym jest wiele tematow ale malo nowej wiedzy i starej opracowanej

Na Genepedii jest co prawda wiedza ale stoji ona w miejscu
niema zadnch projektow tylko sa linki na inne strony , w kazdym razie niema nic nowego co by przecietna osoba gdzies indziej nieznalazla.

Genopedia jest co prawda duza ale coraz bardziej staje sie to szukanie uciazliwe bo jest juz za duzo materialu
a platforma moi zdaniem nadaje sie co prawda na cos takiego ale tylko do jakiejs wielkosci. pozatym jak na Wiki do opracowan zlinkownych atego wlasnie jest najmniej bo nikt nic osobiscie nie stworzyl narazie.

powiecmy tak jak bys to wszystko przepisal i polinkowal stworzyl wyszukiwarki to by mialo sens moim zdaniem bo by byla mozliwosc ciaglosci rozwoju i mozliwosc poprawy bledow i nowych publikacji.

Ja linki moge podawac zapisuj je bo kazdy kto chcial by zrobic projekt moze na genopedji zalesc jakis tam fundament do badan i pisania opracowan

Mi sie nie spieszy co mam juz zrobione i co zrobilem mam w szufladzie projekty ktore sobie postanowilem zralizowac to tak i tak zralizuje a sa ze soba tak polaczone ze czerpia z siebie wiedze i maja byc w przyszlosci mozliwie latwo do polaczenia z innymi projektami pozatym opieram to na projektach ktore juz sa wykonywane w roznych towazystwach aby byla jakas form polaczenia danych w przyszlosci
ale projekty moje sa projektami regionalnymi w mim wypadku pomorze i kujawsko pomorskie
i jak widzisz tylko tam wystepuje

Nie zadam od nikogo wspolpracy ani nie stawim zadnych regul poza zdrowym rozsadkiem i solidnej pracy.

W Pomorskim TG musi byc najpierw zralizowany projekt Ksieg
i w ostatnim czasie ciagle ich przybywa i moze juz w krodce przekroczy sie te 50% spisanych danych ksiag i wkoncu spisze sie wszystko no ale to jest zalezne od wszystkich i ich checi.
Narazie checi nie zabraklo chyba. Czlonkow rowniez przybylo i prawdo podobnie przybyje.

Moze nie jest wszystko super ale gdzie tak jest ?
Jedno jest administrowanie strony a drugie jest przygotowanie zebranej i opracowanej wiedzy.
Pozatym nie licze tylko na Adama Kaminskiego
Jest wiele innych mozliwosci jak bedzie potrzeba o informacje to i tak wstawie je na forum i tyle.
odczeka sie jak bedzie mozliwosc i tyle

Narazie trzeba zebrac troche materialu na jaki projekt to by niebyl i od tego zaczolem jestem otwarty na pomoc w tym kiernku zbieram linki i jak pisalem szukam Dobrych skanow dokumetow i narazie jest to na tyle. Mozna tylko jszcze dodac ze bym chcial daty jak by sie projekt powiudl zamiescic na naszym forum stronie Czyli na Pom.TG bo mabyc to projekt regionalny i zwiazany z wlasnie tym towazystwem.

pozdrawiam

marcin

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3284 jest odpowiedzią na wiadomość #3282] Wed, 09 December 2009 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Moze ja rowniez wstace pare skomnych slow ,
nastapilo cos w rodzaju deja vu, ten temat juz kiedys byl na tapecie- no i co…. Stanelo na niczym
Dla mnie jest to dyskusja o niczym…zwykle maltretowanie klawiatury- Czyli wszyscy jestesmy doroslymi ludzimi, wiemy co robimy . Kazdy z nas wie dokladnie dlaczego wlasnie zapisal sie do tej „organizacji“ a nie innej.
Jezeli chodzi o moja skromna osobe, to bylo to tak:
Genealogia zajmuje sie od paru lat, nie jestem w tej profesji ani specjalista ani zoltodziobem –po prostu jestem i tyle.W calym moim zyciu przezylem juz harcerstwo, ZSMP, POP, PZPR I inne bojowki-do zadnej sie nie zapisalem.
Wiec pomyslalem –majac 45 lat wypadalo by sie do czegos zapisac-po prostu nastapila taka potrzeba.Wypadlo wlasnie na PomTG i bardzo ciesze sie z tego powodu,ze sa tu ludzie ktorzy mi pomagaja i zawsze znajde czas zeby pomoc innym.I wszystko odbywa sie bezinteresownie.Czuje sie tu bardzo dobrze I niech tak zostanie jak najdluzej.Tym bardziej ze jestem tu na wlasnych “smieciach”
A dyskusje o wyszosci jajka nad kura wogole do mnie nie przemawiaja.
Jezeli jeden kolega przedstawia swoje argumenty i z nimi sie identyfikuje- to ma do tego swiete prawo…..Jeszcze raz podkreslam, ze wszyscy jestesmy tu dobrowolnie.
A drugi kolega – nie bedac nawet czlonkiem Towarzystwa (chyba) zapisuje sie na forum i prowadzi werbunek do innej “organizacji”…-moze to mi ktos wytlumaczy (tylko prosze -zadne gornolotne slogany)
Mirek K

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3285 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] Wed, 09 December 2009 20:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panowie

Jeeli nie jestecie zdolni do prowadzenia merytorycznych, rzeczowych, dyskusji w temacie to go w ogle nie wywoujcie. Ja potrafiem przedstawi swoj koncepcj, a Wy co? Pierwszy, najpierw zajmuje ocen projektu by nastpnie przej do chwalenia si „soniem na domowej pce”. Drugi poszed jeszcze dalej. Nie do, e w wieku 45 lat nie potrafi rozrni poj „Projekt” i „Organizacja” to jeszcze zaczyna serwowa zacztki segregacji. Oby docelowo nie doszo do segregacji…. rasowej.

Dalsz ocen waszych postaw pozostawiam czytelnikom.

Janusz Wegner

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3288 jest odpowiedzią na wiadomość #3285] Thu, 10 December 2009 00:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka

chyba przestaniemy z toba rozmawiac tak jak kiedys pisales zeby osoby kture sa innego zdania powinno sie osmieszyc lub ich izolowac.
jezeli taka droga chcesz isc to jest twoj wybor
Ale musisz sobie innych kolegow poszukac co beda chcieli z toba cos wspulnego robic. Lub Ci beda cos przysylali.

wiesz dobrze jakie je3st moje stanowisko jak chodzi o projekty

ta strona i te forum nlezy do PTG a nie do innego
zajmojemy sie zwlaszcza projektami regionalnymi z malymi wyjatkami.

Projekt przedstawilem Ja a nie ty zdanie twoje jest mi znane i niemam nic przeciwko zebys unas bral udzial w pracy.
Ale musisz sobie zdawac sprawe ze:

1.Kazdy moze brac w projekcie udzial jak mu sily i rozum pozwalaja.
2. Musi sie w grupie pogodzic z tym ze inni moga miec inne zdanie na temat

3.trzeba sie tez niekiedy pogodzic z tym ze ma sie racje ale nie znajduje sie poparcia u innych

4. ma swiete prawo swojego zdania bronic i w kazdej formie argumetowac ale musi zdawac sobie sprawe jake sa tego kasekwecje i czy jest zdolny psychicznie i fizycznie je zniesc dla dobra i swojej racji.

5. Jak sie chce cos robic lub czyms chandlowac to nalezy najlepiej cos zaoferowac od siebie.

6.Projekty lub inne zabawy tutaj maja robic po skaczeniu przyjemnosc i poprawiac samopoczucie jezeli tak to ktos nie odczuwa powinien sie tym nie zajmowac bo po co mial by sie meczyc.

7. Bledy ortograficzne i inne zaniki w gramatyce w kulturze i inteligecji polskej nie sa niczym nowym mozna to ogladac i sluchac w telewizji w sejmie na ulicy i w szkole.
przedstawia to raczej spoleczny udzial na tym forum i w towarzystwie
Jezeli ktos chce to zmienic niech zalozy inne forum tematyczne lub nowy temat jak jest to mozliwe napewno sie co niektory poduczy
Prawie kazdy jest tutaj milo widziany

8.Projekty musza miec najpierw podstawe czyli musi byc chec nawet jednej osoby i zebrany musi byc fundamet materialowy

9. Towarzystwo powinno najpierw rozwiazywac swoje problemy zanim bedzie dawalo porady innym.

10. jezeli cos mi sie nie podoba lub rozmowa mnie meczy to naco ma byc dobre zabieranie glosu?

11. Towarzystwo nazywa sie Pomorskie Towarzystwo Gen... wiec
Chodzi tu o Pomorze i region a nie o Slask, Poznanskie lub Ogulno polskie zagadnienia

12. bedac czlonkiem towarzystwa mozna brac udzial w glosowaniu i swoim glosem prubowac cos zmienic moze sie udac lub nie
kto nie nalezy ten jest tylko gosciem Very Happy

13. PTG i jego czlonkowie z tego co wiem nawiazuja katakty z innymi Towa. i Organiz. chca swoja odrebnosc ale zachowac

nikt nie segreguje tu ludzi ani ras

przeczytaj sobie regulamin to powrucisz moze na ziemie

powracajac do sprawy Laughing

mirok juz dawno
przedstawil swoj pomysl i uwazam ze jest genialnie prosty i dla nawet prostej osoby zrozumialy

napewno porzeba jakiejs estetyki ale najpierw z punktu tresci pisemnych a puzniej graficznch

projekt-pomysl
ma zastosowanie chyba fundamentalne jak chodzi o nasze grono towarzyskie wkoncu zabierze wiele niewiadomych jak chodzi o niektore dokumety i ulatwi kazdemu prace
uwazam tez ze warto by bylo sie zastanowic gdzie i do czego mozna by bylo ta forme wskazowki zastosowac.
trzeba sie zastanowic tylko co zmienic i jak to zmienic -dodac udoskonalic.

Ogulnie by sie przydala osoba od jakis "Fjuczeruw" aby niektore sprawy zostaly zrobione atraktywnij dla innych .

proponuje zrobic jeden dokumet w prowadzic w strone i poddac krytyce moze cos nowego jeszcze by moglo z tego winiknac i sie wtedy jeszcze to tamto podkreci wkoncu wiecej glow to przewaznie wiekszy effekt Very Happy

potdrowko

[Uaktualnione dnia: Thu, 10 December 2009 00:34]

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3289 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] Thu, 10 December 2009 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slagra jest aktualnie niedostępny  slagra
Junior Member
witam

Mam akt zgonu prababci do przetumaczenia .
(MARIANNA KOYCZKOWSKA - USC GNIEWINO)
http://img682.imageshack.us/img682/949/aktzgonumarianna.png

slagra

Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3293 jest odpowiedzią na wiadomość #3289] Thu, 10 December 2009 21:56 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
przeslij jeszcze raz w formacie jpg jako zalacznik (w tym formacie lepiej czytelne)

Poprzedni wątek: katholische Kirchspiele
Następny wątek: Akt ślubu - Prośba o tłumaczenie z j. niemieckiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 20:10:55 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund