| Milwino - Frieboese, Fribose, Freibose etc [wiadomość #16276] |
Thu, 06 September 2018 14:19  |
Vienewi
|
Junior Member |
|
|
Moja babcia Jadzia z domu byla Friebese i jej rodzina pochodzila z Milwina. Tam mieszkala do konca przede wszystkim Paulina Friebeose i jej corka Anna.
Paulina Friboese (1877-1959) z mezem Janem, mieli Marte Potka, Jozefa, Anne i Franza.
Ostatnie zdjecia z Milwina mam z Komuni Swietej jej wnuka (okolo 1967r). Niestety nie wiem jak miala na nazwisko po slubie ani imienia meza czy potomstwa.
Bardzo mi zalezy na nawiazaniu kontaktu z ta rodzina. Moj tata opowiadal ze czesto tam jezdzil jako dziecko z babcia.
Wiem ze Anna zostala pochowana w Luzinie.
Prawdopodobnie jej brat Franz Frieboese / Fredize / Friebese rowniez. Zyl on w latach 1910 - 1916. Jezeli ktos moglby sie pofatygowac i sfotografowac dla mnie te nagrobki bylabym ogromnie wdzieczna. Niestety mieszkam 3500km od Polski i zadko bywam wiec nie mam takiej mozliwosci.
Czy jest ewentualnie gdzies online spis osob pochowanych w Luzinie?
Serdecznie pozdrawiam
Ewelina Kur
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Milwino - Frieboese, Fribose, Freibose etc [wiadomość #16340 jest odpowiedzią na wiadomość #16317] |
Sun, 30 September 2018 10:34   |
DampcKasia
|
Member |
|
|
Dzie dobry,
Jeeli przejrzaa cay katalog zdj z cmentarza z Luzina mojego autorstwa (byy na stronie www.cmentarze.piotrjuszczyk.pl ) to mog Ci tylko podpowiedzie 4 kwestie:
1. Staraam si zrobi zdjcia caego cmentarza, ale jest moliwe e ominam jakie nagrobki, albo byy one w renowacji w tym momencie albo groby zostay ju zlikwidowane i na ich miejsce pochowane s inne osoby;
2. Franciszek zmary w 1916 r. - raczej nie ma jego grobu, widziaam tam tylko kilka grobw z datami z tego okresu i nie byo to nazwisko Freiboese;
3. Milwino w latach 1967-2004 naleao do parafii Smayno - zdjcia z cmentarza w Smaynie rwnie przekazaam Panu Juszczykowi;
4. Milwino naley obecnie do parafii Sychowo wydzielonej z parafii Luzino w 2004 r. - tam mog by przeniesione groby rodziny zamieszkaej obecnie w Milwinie.
Pozdrawiam!
Kasia
Pozdrawiam
Kasia
[Uaktualnione dnia: Sun, 30 September 2018 11:22] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|