Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo
Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11620] Sat, 04 May 2013 20:57 Przejdź do następnej wiadomości
Wodach jest aktualnie niedostępny  Wodach
Junior Member
Witam,
Pisz do Pastwa z prob o pomoc. Moi dziadkowie ju nie yj a ja od niedawna zajem si badaniem historii rodziny. Bd wdziczny za wszelkie informacje zwizane z nastpujcymi osobami i rodzinami:
Nikodem Przeperski ur. 15.09.1919 Grabowo - ojciec Antoni
Marianna Pitek z d. Lazer ur 07.12.1877 Borzechowo
Jzef Pitek - m Marianny, wiem e w 1901 roku pobrali si w Zblewie.
Wiem jeszcze e w Lubiechowie na cmentarzu pochowani s bracia mojego dziadka Hieronim i Bonifacy. Czy kto moe mi potwierdzi t informacje.
Dzikuje i Pozdrawiam
Radosaw
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11622 jest odpowiedzią na wiadomość #11620] Sun, 05 May 2013 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Szanowny Radosawie.
Musisz powici duo czasu dla badania swoich przodkw i troch popodrowa po parafiach i archiwach. Same metryki czy inne dokumenty musisz sam odnale. Towarzystwo moe pomc Ci zawsze rad ale samej roboty nikt za Cibie nie zrobi. Pomoc mog by indeksy zamieszczone na naszej stronie.
Pozdrawiam , yczc powodzenia w poszukiwaniach.

Staszek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11623 jest odpowiedzią na wiadomość #11622] Sun, 05 May 2013 09:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Staszku,
Ksigi, indeksy i archiwa sam bd przeglda. Tu chodzi raczej o wiedz i dowiadczenie ludzi, ktrych w indeksach nie znajd. Poza tym moe znajdzie si kto kto ju ma moich dziadkw u siebie w drzewie.
Pozdrawiam Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11626 jest odpowiedzią na wiadomość #11623] Sun, 05 May 2013 19:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gregor jest aktualnie niedostępny  Gregor
Junior Member
Witam

Tu znajdziesz wyszukiwarke w ktorej wpisujesz nazwiska
i imiona oraz daty i parafie.
Jezeli osoby o ktora Tobie chodzui nie znajdziesz
w wyszukiwarce to pokaze Tobie ona czy dane sa dostepne
a o ile sa dostepne to czy sa zindeksowane.

Napisz gdzie budujesz to drzewo genealogiczne.

pozdrawiam
Gregor
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11632 jest odpowiedzią na wiadomość #11626] Mon, 06 May 2013 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Gregor,
Drzewo powstaje na stronie http://www.myheritage.pl.
Jednak coraz bardziej skaniam si ku jakiemu programowi nie zalenemu od internetu. Tak ebym mia go u siebie na komputerze tym bardziej e jestem w trakcie zakadania arkuszy. Co do wyszukiwarki to niestety czci nazwisk nie znajduje ale pewnie wynika to z tego e nie wszystko jest jeszcze dodane. Pozostaj cmentarze, USC i AP. Dokopaem si jeszcze do 2 miejscowoci Wielbrandowa i Skrcza.

Pozdrawiam Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11634 jest odpowiedzią na wiadomość #11632] Mon, 06 May 2013 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Ja korzystam z tego programu http://www.pl-soft.pl/
Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11636 jest odpowiedzią na wiadomość #11632] Mon, 06 May 2013 19:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gregor jest aktualnie niedostępny  Gregor
Junior Member
Witaj Radek

Ja rowniez uzywam miedzy innymi programu na witrynie myheritage.
Uwazam, ze programy prowadzone online sa bardzo dobre, nie wiem
dlaczego chcesz odejsc od pracy w internecie?
Programy takie pokazuja podobienstwa, czyli pokazuja czy ktos
jeszcze zajmuje sie dana osoba.

Ja w ten sposob uzupelniam dane w moim drzewie.
Dodam jeszcze, ze generuje plik *.gedcom w myheritage
i eksportuje go do innych programow online, zwieksza to
prawdopodobienstwo odnalezienia przodkow w innych drzewach
genealogicznych.

Co do wyszukiwarki w www.ptg.gda.pl
Posiada ona trzy metody poszukiwan, poczytaj o tych metodach
w tej witrynie.
Uzywajac roznych metod wyszukiwania oraz odpowiednie filtrowanie
poszukiwan (zawezenie dat, rozne wersje pisowni imion
i nazwisk, zmiany parafii itp) mozna osiagnac zaskakujace wyniki.

Pozdrawiam i zycze powodzenia w poszukiwaniach

Gregor
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11639 jest odpowiedzią na wiadomość #11636] Mon, 06 May 2013 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Gregor,
Dzi cay dzie mczyem wyszukiwark i odnalazem kilka ciekawych informacji. Co do rnej pisowni nazwisk to przykad z dzi. Raz byo Pitek innym razem Piontek. Nawet przy nazwisku Przeperski znalazem Przeporski. Co do internetu i programu na witrynie myheritage to znalazem ju kilkadziesit powiza, ale chodzi tu o darmow ilo miejsc (250), pniej ju trzeba wykupi konto premium, a tanie to nie jest. Nie mylaem o cakowitym odejciu od internetu a raczej o rwnolegej pracy na programie niezalenym od sieci. Dzisiejszy dzie zdecydowanie na plus jeeli idzie o poszukiwania.
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Mon, 06 May 2013 22:35]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11840 jest odpowiedzią na wiadomość #11639] Wed, 10 July 2013 09:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witajcie, udao mi si dotrze w sieci do takiej oto informacji:

Andreas Przeperski
birth: 15 July 1819
Honigfelde, Kreis Stuhm, ..Polen
spouse:
Susanna Talaska
birth: 18 September 1835
marriage: 14 October 1878

Wiem, e to moi prapradziadkowie, ale mam tylko suchy zapis. Moje pytanie do Was. Co to za miejscowo (Sztum, okolice Sztumu?), czy papiery bd jeszcze na plebanii (ktrej), czy moe w archiwum (jakim)?

Pozdrawiam
Radek

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11841 jest odpowiedzią na wiadomość #11840] Wed, 10 July 2013 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Honigfelde - Trzciano powiat Sztum parafia Straszewo.
Pozdrawiam Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11842 jest odpowiedzią na wiadomość #11840] Wed, 10 July 2013 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
Wodach napisa(a) dnia ro, 10 lipiec 2013 09:10

Witajcie, udao mi si dotrze w sieci do takiej oto informacji:

...
Honigfelde, Kreis Stuhm, ..Polen
...
Moje pytanie do Was. Co to za miejscowo (Sztum, okolice Sztumu?), czy papiery bd jeszcze na plebanii (ktrej), czy moe w archiwum (jakim)?

Pozdrawiam
Radek

duo informacji znajdziesz na stronie:
http://www.westpreussen.de/cms/ct/ortsverzeichnis/ortssuche. php
Po wpisaniu Honigfelde i wybraniu Landkreis Stuhm
zobaczysz stron:
http://www.westpreussen.de/cms/ct/ortsverzeichnis/details.ph p?ID=2577
a tam ju kada podkrelona nazwa to nowe informacje.
Ale i tak bez wycieczki do Elblga duo nie znajdziesz Razz

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu

[Uaktualnione dnia: Wed, 10 July 2013 10:33]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11844 jest odpowiedzią na wiadomość #11842] Wed, 10 July 2013 12:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuje za informacje. Tak si skada e mieszkam w Elblgu Smile wic jak co to spokojnie poszukam tu. Ew jakby komu trzeba byo co sprawdzi to su pomoc.

Pozdrawiam
Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11845 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witaj.
W AD Elblg s ksigi chrztw,lubw i zgony z lat 1901-1947(Cool

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11846 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Oczywicie chodzi o parafie Straszewo.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11847 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wczesniejsze lata to szukaj w ksigach parafi Tychnowy.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11848 jest odpowiedzią na wiadomość #11846] Wed, 10 July 2013 13:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
To znaczy e nie zachoway si wczeniejsze? To gdzie si dokopywa do aktu chrztu z 1819 z parafii Straszewo. Rodzi si pytanie skd autor wpisu ktry znalazem w necie ma t wiedz (miejsce i data urodzenia mojego prapradziadka).

Pytanie dodatkowe czy w AD w Elblgu s ksigi urodze z miejscowoci Pieko pooonej w wojewdztwie pomorskim, w powiecie sztumskim, w gminie Sztum?

Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11849 jest odpowiedzią na wiadomość #11847] Wed, 10 July 2013 13:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Co do parafii Tychnowy to te w AD Elblg?
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11850 jest odpowiedzią na wiadomość #11849] Wed, 10 July 2013 14:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Polecam Tobie korzysta z linkw od Topola bo tam te s informacje o zasobach AD w Elblgu tzn czy z danej parafii s w ich zasobach ksigi parafialne.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11851 jest odpowiedzią na wiadomość #11849] Wed, 10 July 2013 16:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Tychnowy - Tiefenau
w AD powinny si znajdowa ksigi
chrzty 1709-1889
sluby 1709-1857 z lat 1808-1875 w Archiwum w Lipsku
zgony 1732-1895

Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11852 jest odpowiedzią na wiadomość #11848] Wed, 10 July 2013 17:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Pieko akta Usc sa w AP Malbork ostatnio z nich korzystaem Pozdrawiam Piotr Alfut
Poprzedni wątek: Tłumaczenie
Następny wątek: PLISZKA, GRZYWACZ
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 06 11:53:50 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund