Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Jakiej narodowści był ten jeniec?
Jakiej narodowści był ten jeniec? [wiadomość #9911] Sun, 22 April 2012 07:29 Przejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Mam udokumentowana informacj, e w marcu 1919 w gospodarstwie mojego pradziadka w Okoninie, gm. Gruta, pow. Grudzidz, zatrudniony by jeniec.
Pytanie moje brzmi - jakiej narodowoci mg by w jeniec? Wszake I wojna wiatowa skoczya si ju w listopadzie 1918, za ofensywa bolszewicka w wojnie polsko - bolszewickiej w tym czasie dopiero si szykowaa, jeli dobrze sobie przypominam.
Wic Niemiec, czy Rosjanin? A moe jeszcze kto inny?

Odp: Jakiej narodowści był ten jeniec? [wiadomość #9949 jest odpowiedzią na wiadomość #9911] Wed, 25 April 2012 11:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A moe z wojny Polsko- Ukraiskiej ?
Krzysiek
Odp: Jakiej narodowści był ten jeniec? [wiadomość #9950 jest odpowiedzią na wiadomość #9949] Wed, 25 April 2012 11:56 Przejdź do poprzedniej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
egopol napisa(a) dnia ro, 25 kwiecie 2012 11:34

A moe z wojny Polsko- Ukraiskiej ?

A moe za najbardziej prawdopodobn uzna hipotez, e jednak by to Niemiec uwiziony w efekcie dziaa wojennych spowodowanych Powstaniem Wielkopolskim?
Pasuje mi to tak w sensie czasowym, jak i geograficznym.

Poprzedni wątek: skazani i odsiadujący wyroki więzienia w Bydgoszczy
Następny wątek: Niemiecka strona genealogiczna
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Jul 31 16:44:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund