Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » TÅ‚umaczenia » JÄ™zyk niemiecki » status rodzica
status rodzica [wiadomość #10022] Thu, 10 May 2012 18:15 Przejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostÄ™pny  janaki
Junior Member
Proszê o pomoc w odczytaniu "statusu rodzica". W za³±czonym pliku znajduj± siê cztery zapisy dotycz±ce tej samej osoby. Jak widaæ 1 i 2 to taki sam wyraz, tak samo jak 3 i 4. Przy kolejnym dziecku pojawia siê dla tego mojego przodka s³owo "arbeiter", tak wiêc powy¿sze wyrazy te¿ musz± w jaki¶ sposób oznaczaæ "robotnika". Niestety sam nie potrafiê ich prawid³owo odczytaæ.
I przy okazji pytanie bardziej ogólne. Oczywi¶cie s³owo "robotnik", w parafii wiejskiej na pocz±tku XX wieku zapewne oznacza³o robotnika rolnego, ale jaki konkretnie by³ jego status? Czy by³a to tylko osoba która siê najmowa³a siê u innych?
  • Załącznik: status.JPG
    (Rozmiar: 27.78KB, Pobrano 104 razy)
Odp: status rodzica [wiadomość #10023 jest odpowiedzią na wiadomość #10022] Thu, 10 May 2012 20:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostÄ™pny  malrom
Senior Member
Nr 1 i 2
=Käthner=, /Kätner/

Nr 3 i 5
= Chausseearbeiter =

Dalej proszê siê pos³u¿yæ s³ownikiem..

pozdrawiam,
Roman M.
Odp: status rodzica [wiadomość #10025 jest odpowiedzią na wiadomość #10023] Fri, 11 May 2012 08:32 Przejdź do poprzedniej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostÄ™pny  janaki
Junior Member
Dziêkuje bardzo za odczytanie za³±czonych przeze mnie skanów (malrom - jest jak zawsze niezawodny).
Zapewne wiele osób bêdzie wiedzia³o co oznaczaj± powy¿sze s³owa, ale podaje to co uda³o mi siê znale¼æ w internecie.
Moje pierwsze kroki skierowa³em do googlowskiego translatora przy Käthner´ze by³ on bezradny, natomiast dla Chausseearbeiter pierwsz± odpowiedzi± by³ "budowniczy autostrad".
Szuka³em dalej i oto co znalaz³em na forum WTG Gniazdo: „Käthner“ (tak¿e Kätner, Kätener, Käter, Kater - pó³nocnoniemiecki) oznacza w³a¶ciciela wzglêdnie mieszkañca cha³upy/chaty [Kate], wiêc ch³opa ma³orolnego. Kate = Kote = ma³y dom mieszkalny. My¶lê wiêc, ¿e polskim odpowiednikiem bêdzie "cha³upnik".
Natomiast, "chausseearbeiter" zapewne oznacza³o, ¿e mój przodek przez jaki¶ czas musia³ pracowaæ przy budowie dróg.
Proszê o ewentualne sprostowanie.
Jacek
PS. I jeszcze jedna ciekawostka z cytowanego forum: Kater, Käter to te¿ kocur i na skutek ³añcucha skojarzeñ s³owo to zaczê³o w poznañskiej gwarze oznaczaæ psa. Oczywi¶cie na Pomorzu te¿ czasami na psa mówi siê "kejter", ale pewnie czê¶ciej "fludyn".
Poprzedni wÄ…tek: Prosze o pomoc (indeksacja)
Następny wątek: tłumaczenie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 13:35:29 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund