Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » 3 puÅ‚k szwoleżerów mazowieckich w SuwaÅ‚ach
3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3481] Thu, 28 January 2010 09:19 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Mój dziadek ur. W 1901 r. w Somoninie trafi³ w roku 1920 do 3 pu³ku szwole¿erów mazowieckich stacjonuj±cego w Suwa³kach. W jego kopercie dowodowej jest zapis, ¿e przebywa³ tam do 1922 roku. W dokumencie powojennym okre¶li³ to jako wojskowa s³u¿ba zasadnicza. Wiemy, ¿e ten czas nie sprzyja³ „s³u¿bie zasadniczej” s±dzê, ¿e bra³ udzia³ w wojnie polsko-bolszewickiej. Z jego opowiadañ wynika³o tak¿e, ¿e w tej samej jednostce odby³ kampanie w 1939 r. Do domu powróci³ pod koniec pa¼dziernika 1939 r. Historie 3 pu³ku szwole¿erów trochê pozna³am. Legenda rodzinna mówi, ¿e dziadek znal przynajmniej do 1918 tylko jêzyk kaszubski i niemiecki. Polskiego (perfekcyjnie w mowie i pi¶mie) nauczy³ siê dopiero w wieku 20 lat. Pokrywa siê to z jego s³u¿b± w Wojsku Polskim.

Nurtuje mnie pytanie: w jaki sposób m³ody 19 letni ch³opak urodzony w kaszubskiej wiosce i mieszkaj±cy od 1918 (¶mieræ matki) w Gdañsku pod opiek± dalszej rodziny móg³ trafiæ do tej jednostki.

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3483 jest odpowiedzią na wiadomość #3481] Thu, 28 January 2010 13:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witaj Jolu !!
Pocz±tkowy okres tworzenia siê 201 Ochotniczego Pu³ku Szwole¿erów ,miejsce gdzie by³ on formowany czy te¿ kto by³ osob± któr± namówi³a Twojego dziadka do wst±pienia ,da³yby odpowied¼ dlaczego wybra³ w³a¶nie ten oddzia³(ochotniczy).
Mo¿e publikacja Muzeum Okrêgowego w Suwa³kach pt"3. Pu³k Szwole¿erów Mazowieckich im. p³k. Jana Kozietulskiego : 1920-1939 " autorstwa Krzysztofa Sk³odowskiego ,co¶ wyja¶ni. Dobrze by³oby,skontaktowaæ siê z autorem tej publikacji lub Muzeum .
W bibliotece cyfrowej WBC jest te¿ publikacja "Zarys historii wojennej 3-go pu³ku szwole¿erów" z 1929 r..
Ciekawym jestem czy zwraca³a¶ siê do Centralnego Archiwum Wojskowego w sprawie akt dotycz±cych s³u¿by Twojego dziadka,przecie¿ ¿o³nierza s³u¿by zasadniczej?(bo wiele lat s³u¿by, to wyró¿nienia,odznaczenia,opinie czy inne).
Poda³em Ci kilka nasuwaj±cych siê kierunków poszukiwañ ,dotycz±cych jego s³u¿by w Wojsku Polskim do wrze¶nia 1939 r.
Pozdrawiam
Mariusz

Ps
http://www.odk.pl/3-pulk-szwolezerow-mazowieckich-imienia-pl k-jana-kozietulskiego-1920-1939,3560.html
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=48822&dir ds=1&tab=1

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3486 jest odpowiedzią na wiadomość #3483] Fri, 29 January 2010 11:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Mariuszu, bardzo dziêkuje za linki (szczególnie za WBC - tej pozycji nie zna³am) i rady. O CAW, choc to tak naturalne, nie pomysla³am Embarassed Czy mia³es juz jakis kontakt z tym archiwum? Jak mozna sie z nimi kontaktowac (tel, mail??)i czy potrzebne sa jakies dokumenty dotyczace dziadka? Z muzeum postaram sie skontaktowac a takze zakupic ksiazke K.Sk³odowskiego.
Rozmawialam z mam±, niestety nie pamieta juz opowiadan swojego ojca o tym okresie jego ¿ycia. Pamieta tylko zachwyt swojego taty na temat koni, ktore byly w wojsku. Dziadek byl wielkim patriot± polskim do konca swojego ¿ycia, inteligentny, przystojny i zawsze bardzo ciekawy ¶wiata - zmarl w wieku 93 lat. Najbardziej pamietamy jego opowiadania o klopotach z powrotem po kapitulacji w pazdzierniku do domu do Gdyni (wraca³ przez Berlin).
pozdrawiam serdecznie
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3489 jest odpowiedzią na wiadomość #3486] Sat, 30 January 2010 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj Jolu
Podajê Ci namiar na Centralne Archiwum Wojskowe http://www.caw.wp.mil.pl/ i pisz na oba adresy .
Czy mog³aby¶ podaæ wiêcej informacji o dalszych losach Twojego dziadka w czasie wojny,bo z Twoich s³ów wynika ,¿e walczy³ w Samodzielnej Grupie Operacyjnej genera³a Franciszka Kleeberga ,i uczestniczy³ w bitwie w rejonie Kocka,ostatniej bitwie kampanii wrze¶niowej.
W ró¿nych miejscach w sieci mo¿na znale¼æ trochê informacji o 3 Pu³ku ,zdjêcia o³tarza,orkiestry ,szwadronu z tego pu³ku.Jednak kontakt z osobami które ,tak jak Ty,mia³y swoich krewnych w tym pu³ku ,wiêcej Ci mo¿e daæ. Mog± one posiadaæ dostêp do literatury nie dostêpnej lub nie udostêpnianej jeszcze(zdjêcia,zdjêcia grupowe czy wspomnienia),poza oczywi¶cie wymienion± ju¿ ksi±¿k±.
Bibliografia wymieniona w ksi±¿ce,te¿ bêdzie dla Ciebie pomocna,autor podaje ¼ród³a z których korzysta³ przy jej pisaniu .
Pozdrawiam
Mariusz

PS Klika linków o 3 Pu³ku Szwole¿erów
http://tsk24.pl/publicystyka/kultura/1364-dzieje-kawalerii-p olskiej-szwoleerowie-polscy?joscclean=1&comment_id=4895
http://www.dawna-suwalszczyzna.com.pl/index.php?dzial=art&am p;am p;m=83
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/71263/822b3fdaf4c97bf44a140 e5d15905afd/
Ps.Link do mojego albumu ,nie zwi±zany bezpo¶rednio z 3 Pu³kiem Szwole¿erów, zdjêcia z Kocka ,pokazuj±ce zniszczenia miasteczka w czasie kampanii wrze¶niowej .
http://picasaweb.google.pl/marimo651/KOCKFotoHistoria#

Mariusz Momont

[Uaktualnione dnia: Tue, 11 January 2011 16:01] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3490 jest odpowiedzią na wiadomość #3489] Sat, 30 January 2010 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Mariuszu, ksiazke juz zamówi³am Smile mam nadzieje dowiedziec sie z niej cos wiecej. Niestety zadne zdjeia z tego okresu zycia dziadka nie zachowaly sie. W 1945 jak przechodzil przez Gdynie front, rodzina zostala wypedzona i po powrocie zastala spladrowane mieszkanie, zadnych dokumentow i zdjec nie odnaleziono. Mama pamieta, ¿e jako male dziecko ogladala zdjecia taty w pieknym mundurze i z szabl±.
Osoba dziadka zaciekawia mnie coraz bardziej. Po powrocie z "zasadniczej s³u¿by" pracowa³ w Gdañsku. Do Gdyni przybyl ok 1928 r i zakupil kawalek ziemi na ktorym postawil dom. w 1929 ozenil sie z moja babcia i mial z nia troje dzieci. Niestety przy trzecim dziecku babcia zmarla i dziadek pod wplywem rodziny poslubil jej siostre w 1935 z ktora mial jeszcze 5 dzieci. W sierpniu zostal zmobilizowany i wrocil tak jak pisalam pod koniec pazdziernika 1939r. Nigdy, pomimo namow i grozb nie podpisal listy niemieckiej. Bardzo bronil swojej polskosci. W latach 80 byl wzburzony faktem, ze niektóre jego wnuki wyjechaly do niemiec. Ale bardziej nie podobali mu sie nasi "przyjaciele" ze wschodu, nigdy nie mial o nich dobrego zdania Smile) Po takich doswiadczeniach z roku 1920, rozumiem dlaczego tak zle o nich mowil Smile)

pozdrawiam
Jola

Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3504 jest odpowiedzią na wiadomość #3490] Mon, 01 February 2010 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj Jolu ,
Jak bêdziesz mia³a wiêcej informacji dotyczacych dziadka i historii z nim zwi±zanej ,po lekturze zamówionej ksi±¿ki czy odpowiedzi z CAW-u ,to dopisz ci±g dalszy, bo to ciekawa historia Kaszuba .
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3506 jest odpowiedzią na wiadomość #3490] Mon, 01 February 2010 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Senior Member
Oczywiscie - odezwe sie jak dostane jakiekolwiek informacje. Jeszcze raz dziekuje za cenne rady Mariuszu Smile

pozdrawiam serdecznie
Jolanta

Poprzedni wÄ…tek: Pewna historia milosna
Następny wątek: APEL W SPRAWIE S�OWNIKÓW �AC.-POL.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 16:03:55 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund