| rodzia Rybakowskich [wiadomość #15141] |
Fri, 29 July 2016 20:22  |
katrad
|
Junior Member |
|
|
Witam. Poszukujê korzeni rodzinnych rodziny Rybakowskich - Leon i Helena z d. Kobiela. Pochodzili z okolic Chmielna ( Zawory?) na Kaszubach. Mieli córkê Ma³gorzatê i syna, który zmar³ bardzo wcze¶nie (data nieznana). Pochowani s± w Gorêczynie.
Wiem, i¿ Leon mia³ du¿o rodzeñstwa. To rodzina mojego mê¿a. Niestety nie by³o mi dane poznaæ matkê mê¿a Ma³gorzatê a m±¿ jak i jego rodzeñstwo bardzo ma³o wiedz± o swoich przodkach,z rodzin± natomiast nie maj± kontaktu. Pisa³am do Proboszcza w Chmielnie w tej kwestii ale jak na razie odzewu brak.
Marzy mi siê stworzenie drzewa genealogicznego rodziny mê¿a i poznanie historii, któr± chcê przekazaæ synowi.
Z góry dziêkujê za wszelkie informacje.
|
|
|
|
| Odp: rodzia Rybakowskich [wiadomość #15142 jest odpowiedzią na wiadomość #15141] |
Sat, 30 July 2016 10:44   |
|
|
Kasiu,
Poszukiwania genealogiczne bez dat to jak wró¿enie z fusów. Je¿eli Leon i Helena pochowani s± w Gorêczynie to zapewne znajduj± siê na nagrobku ich daty urodzenia i ¶mierci. Je¿eli je podasz to odnalezienie ich przodków (ich rodziców i ich dziadków) zajmie pó³ godziny spêdzonej przed monitorem z przerw± na kawê 
Pozdrawiam
Janek
[Uaktualnione dnia: Sat, 30 July 2016 10:46] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: rodzia Rybakowskich [wiadomość #15145 jest odpowiedzią na wiadomość #15141] |
Sun, 31 July 2016 17:12   |
|
|
Kasiu,
Za dobrze by³oby...
Indeksy dla urodzeñ dotycz± aktów starszych ni¿ 100 lat czyli 1915 i wcze¶niejszych.
Dla ¶lubów i zgonów natomiast okres ochronny wynosi 80 lat (po ostatnich zmianach w prawie o aktach SC) wiêc stale przybywaj± kolejne indeksy dla lat 1935 i wcze¶niejszych.
Najszybciej - znaj±c miejsce zgonu wyst±p do w³a¶ciwego dla miejsca zgonu USC, w którym znajduj± siê rzeczone akty zgonu (USC Chmielno?, USC Kartuzy?) z pro¶b± o skan b±d¼ kserokopiê z orygina³ów aktów (mo¿na to za³atwiæ przez telefon, mailowo lub osobi¶cie w zale¿no¶ci od ¿yczliwo¶ci urzêdnika USC - oczywi¶cie trzeba jak zawsze podaæ swoje dane - i najlepiej by wniosek z³o¿y³ Twój m±¿ - bo to s± jego przodkowie i urzêdnik nie mo¿e kwestionowaæ jego interesu dotycz±cego poszukiwañ). W tych aktach powinny (choæ nie musz± byæ wszystkie) byæ podane imiona rodziców i nazwisko panieñskie matki osoby zmar³ej oraz nr aktu urodzenia i w³a¶ciwego USC, w którym ten akt siê znajduje (czasem jest przywo³any tak¿e nr aktu ¶lubu i równie¿ w³a¶ciwego USC).
Maj±c te dane mo¿esz spokojnie wertowaæ indeksy w PomGenbazie szukaj±c wpisów dotycz±cych rodziców Leona i Heleny i ich przodków.
W aspekcie poszukiwania aktu ¶lubu (maj±c pewno¶æ, i¿ zdarzenie nast±pi³o w Chmielnie) szybciej ni¿ z parafii uzyskasz informacje z USC Chmielno (dla ma³¿eñstw s± indeksy, a poza tym Pani Kierownik to bardzo ¿yczliwa osoba) na podobnych jak poda³em powy¿ej zasadach.
Powodzenia w poszukiwaniach. I faktycznie po ustaleniu rodziców Leona i Heleny skonfrontujesz to, ¿e poszukiwanie ich przodków zajmie wówczas pó³ godziny z przerw± na kawê 
Pozdrawiam
Janek
[Uaktualnione dnia: Sun, 31 July 2016 17:20] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: rodzia Rybakowskich [wiadomość #15148 jest odpowiedzią na wiadomość #15141] |
Mon, 01 August 2016 19:47   |
|
|
Kasiu,
Zdobyte do¶wiadczenie na pewno zaprocentuje w przysz³o¶ci.
Je¿eli znasz imiona pradziadków oraz nazwiska panieñskie to ta wiedza powinna ju¿ wystarczyæ do wyszukania z indeksów dalszych przodków.
W aspekcie Brodnicy Górnej - parafia funkcjonuje od 1905 roku, wcze¶niej miejscowo¶æ ta podlega³a pod parafiê w Chmielnie. USC w³a¶ciwy dla Brodnicy Górnej za czasów pruskich (1874-ca.1918) znajdowa³ w miejscowo¶ci Przewóz (Lindenhof). Zarówno indeksy dla parafii Brodnica Górna jak i dla USC Przewóz znajdziesz w PomGenbazie.
Mi³ych poszukiwañ 
Pozdrawiam
Janek
Ps: Jak natrafisz na problem ¶mia³o rozbudowuj w±tek lub pisz na priva.
|
|
|
|
| Odp: rodzia Rybakowskich [wiadomość #15196 jest odpowiedzią na wiadomość #15141] |
Sat, 03 September 2016 22:05  |
Becia
|
Junior Member |
|
|
Witam,
ja rowniez poszukuje korzeni rodzinnych Rybakowskich z Zaworow...
Bylam ostatnio w Zaworach i miejscowosc jest raczej mala, wiec przypuszczam, ze wszyscy Rybakowscy z tamtad musieli byc jakos spokrewieni. Przegladajac indeksy wychodzi tez na to, ze rodzina od wiekow zasiedlala ten teren...
Moze wspolnie damy rade?
Pozdrawiam,
Beata
|
|
|
|